Vzduch, který dýchá
Brittainy C. Cherry
Před Tristanem Colem mě varovali. „Drž se od něj dál,“ říkali mi. „Je krutý.“ „Je chladný.“ „Je divný.“ Je tak snadné odsoudit člověka na základě jeho minulosti. Podívat se na Tristana a vidět v něm monstrum. Jenže já jsem to nedokázala udělat. Musela jsem přijmout tu „trosku“, která se z něj stala, protože sama jsem na tom byla podobně. Oba jsme byli vyhořelí. Oba jsme hledali něco nového. Něco víc. Oba jsme chtěli dát dohromady roztříštěné kousky našich předchozích životů. A až se nám to podaří, pak si snad konečně vzpomeneme, jak se nadechnout.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , BaronetOriginální název:
The Air He Breathes
Ó ne, nebudu řešit reálnost či obsahovou stránku, ba ani hloubku citů hlavních postav. Mně se kniha četla velmi dobře, a to převýšilo veškeré případné negace. Liz a Tristan využijí jeden druhého, aby nezapomněli a milovali se každý se svou minulostí. Příběh dvou zlomených lidí, kteří hledali útěchu ve svém osamění. Dvou mladých lidí, kteří mají ještě plno let před sebou. Povede se jim najít společnou cestu přes veškeré nesnáze a odhalení? Děj spisovatelka osvěžila gagy kamarádky Fay a maličké Emmy, nezapomenutelné zůstanou i přezdívky „Burák a Kaštánek“.
Opravdu pěkný, silný příběh, který byl prostě chvílemi až moc ... V některých místech bych trochu ubrala, jak na ději tak na květnatých popisech a nemělo by to chybu.
Tohle byla opravdu krásná knížka! Ten příběh mě hodně silně zasáhl, Tristana i Elisabeth jsem si zamilovala a prožívala to všechno s nimi. Život někdy umí být hodně krutý... A spousta věcí se dá překonat.
Knížka se mi hodně líbila. Je to krásný a emocemi nabitý příběh o ztrátě, druhých šancích a naději.
Keďže som už od autorky niečo čítala, tak som aj teraz siahla po ďalšom priebehu od nej. Tento príbeh na mňa urobil veľký dojem. Autorka vie písať silné príbehy, ktoré vás chytia za srdce a aj tu sa jej to opäť podarilo.
V príbehu poznávame Tristana a Liz, ktorí sú úplne zlomení a ich bolesť a smútok som cítila z každej prečítanej strany. No napriek tomu sa títo dvaja zlomení a zničení ľudia stretli, možno vďaka náhode alebo osudu. Ich postupné zbližovanie bolo úžasné, tak ako aj ich doberanie či množstvo tých vážnejších momentov, ktoré zažili pri svojom spoločnom zbližovaní, pretože, aj tieto horšie momenty k životu jednoduchou patria, o čom ma presvedčila táto kniha. Ale títo dvaja vám ukážu, aká silná dokáže byť láska a bojovať sa za ňu rozhodne vyplatí.
No tento príbeh nie je len o smútku a bolesti, pretože tento príbeh vám ponúkne aj zopár úsmevných momentov, ale hlavne je o odpustení, o novom začiatku, o láske, ktorá je nekonečná a hlavne o šanci, ktorú si každý zaslúži. Autorka vytvorila aj skvelé vedľajšie postavy, ktoré som si hneď zamilovala. Taká Lizina najlepšia kamarátka, bola presne ten typ kamošky, ktorú Liz jednoducho potrebovala, pretože práve s ňou sa spája množstvo vtipných udalostí v príbehu.
Síce som zápletku príbehu odhalila skôr, ale to mi nezabránilo, aby som si tento príbeh zamilovala. A epilóg bol pre mňa krásna čerešnička na záver, takéto epilógy miluje.
Tento príbeh plný bolesti a lásky vám môžem len odporučiť.
(SPOILER) Když začnu tím pozitivním, tak knížka se mi opravdu pěkně četla. Rozhodně bych vyzdvihla psychologickou linii příběhu a popsané pocity bezradnosti a smutku nad ztrátou blízké osoby. Naopak jsem měla problém s (ne)reálnou zápletkou. Muž přijde o ženu a dítě, žena přijde o muže. Pozůstalí náhodou bydlí vedle sebe a zamilují se, zemřelí ještě větší náhodou přišli o život při společné havárii a pozůstalí o tom nemají ani tušení. Zřejmě neproběhlo žádné vyšetřování a pozůstalí vzájemně netuší, že zemřel ještě někdo jiný, popř. kdo nehodu zavinil. Zápletka s Tannerem už mi přišla navíc úplně, jako by se do knihy nechtěně vloudil detektivní příběh. Některé pasáže stály na vodě, ale celkově pozitiva převážily a kniha se mi líbila.
(SPOILER) Kniha zpracovává vážné téma a místy ho zpracovává dobře. Občas to ovšem skřípe. Chápu, že každý se vyrovnává se ztrátou jinak, ale představovat si při sexu mrtvou osobu už mi nesedlo. Jinak byla kniha čtivá a originální.
(SPOILER)
Kniha má vysoké hodnocení, pro mě nezaslouženě, hlavně kvůli své nevyváženosti. Ty části, které se zabývají smutkem, ztrátou, vyrovnáváním se s důsledky, co dělat, jak žít dál... ty byly úžasné, celou knihu jsem prořvala, ale to by asi nikdo dobrovolně nečetl, takže se to muselo dorovnat částí kladnou, romantickou, a ta to shodila.
Městečko Meadows Creek je jak vystřižené z hororu od Kinga, i ten obchod Nezbytné věci tomu nahrává. Společenství starousedlíků žijících v jedovatých drbech, manipulativní a nepřející sousedky, úzkoprsí sousedé.
Tristan a Elizabeth – ona je naprosto bez sebe, nic jí nepomáhá, po roce u matky se s dcerou vrací domů – Tristana pozná ve vypjaté situaci, kdy je na ní oprávněně hnusný – a ona v něm hned vidí tu dobrou duši, za kterou je třeba bojovat. On se cítí mrtvý, jako zrůda, bestie (proč?), snaží se jí odradit, udělá na ní bububu, Elizabeth zakopne a upadne – a on si hned rve vlasy, jaký byl eaný chlapec a jak se k ní takhle nemůže chovat, protože je úžasná. Hm.
Začnou spolu spát, aby si zahojili rány, představují si své mrtvé partnery a dokonce se tak i oslovují. Au.
Během toho celého se do sebe zamilují. To jako fakt?
To vše je bohatě prokládáno vzpomínkami a myšlenkami, u kterých bulím. Takže nápor na mé slzné váčky plus naprosto zoufalý příběh počínající lásky – knihu jsem chtěla odložit a opustit, akorát se ještě mrkla na konec a tam narazila na dramatickou linku, která mě zaujala, OK, vrátila jsem se k textu a celé to dočetla.
Celkově tedy dám tři hvězdy za konec a citlivé popisování osobních ztrát, dvě ubírám za nevěrohodný milostný příběh a děsivé prostředí.
Oh, tohle byla krásná kniha, bylo v ní sice pro srdce až moc bolesti, ale i to, že bolest nemusí být věčná, že se dá překonat.
Zamilovala jsem si je - Tristana, kterému se v jeden okamžik roztříštil celý svět a nezbylo mu už nic, pro co by měl dál žít. Elizabeth, které se v ten samý okamžik stalo totéž, ovšem jí zůstala alespoň její Emma, takže alespoň pro někoho tu musela být. Líbila se mi Faye, jak dokázala být upřímná. A Tanner, no prostě nemůže být všechno jen růžové.
Hluboce jsem si ji vážil za všechno, čím byla, i za všechno, čím nebyla. Choval jsem ji v srdci ve svitu slunečních paprsků i ve stínech. Oceňoval jsem ji nahlas i šeptem. Zbožňoval jsem ji, když jsme se hádali, a zbožňoval jsem ji, když jsme žili poklidným životem. Jednoduše byla vzduchem, který jsem dýchal.
Knížka mě dostala, byla nádherně čtivá, smutná, úsměvná, romantická, prostě měla vše... Pro romantické dušičky mohu jen doporučit.
Tak za mě to zase tak skvělé nebylo. Začátek teda super, prostředek ušel, konec byl... no... něco mezi 3 a 4 *.
Knížka mě od začátku chytla. Střed mě trošku nudil, přišlo mi to takové pořád dokola to stejné. Závěr i trochu překvapil. Určitě zkusím i další knihy od autorky.
Knížku jsem přečetla za jeden večer. Smutná a zároveň plná naděje. Určitě vzbuzuje spoustu emocí, celý den jsem nemohla dostat z hlavy, jak jsem šťastná, že je moje rodina v pořádku. Těším se na další knizky.
,, Je normální cítit se občas zraněná. Je v pořádku cítit se ztracená, jako by ses potulovala někde v temnotě. Díky špatným dnům jsou ty dobrý dny mnohem lepší. "
Hurá, konečně jsem opět narazila na skvělou knihu. Pět hvězdiček je sakra málo. Naprosto famózní příběh, který u vás vyvolá tolik emocí. Je skvěle napsaný. Autorka mě moc zaujala, fakt umí psát a na konci mě dostala nečekaným zvratem. Dávám si ji do oblíbených a moc se těším na další díly.
,, Možná ta neopravdovější láska pokaždé vyroste z té nejhlubší bolesti.
Každou vteřinu. Každou minutu. Každou hodinu. Každý den."
Doporučuji!!!!!!!!!!!!
Krásný vyjimecny pribeh.. vzdy mam radost, kdyz na nejakou takovou knihu narazim :) dej byl predvidatelny, ale ta davka emoci byla neprekonatelna..
Toto bol krásny emotívny príbeh o smrti blízkeho človeka, vyrovnaní sa so stratou, hľadaní cesty späť do normálneho života. Bolo tu veľa momentov, kedy sa mi tisli slzy do očí, no zároveň aj vtipné a rozkošné momenty, kedy som sa usmievala ako slniečko na hnoji.
Elizabeth zomrel manžel, Tristanovi manželka a syn. Zatiaľ čo Elizabeth sa snaží vrátiť do bežných koľají (najmä kvôli svojej malej dcérke), Tristan sa utiahol do samoty a považuje sa za monštrum. Ich vzťah si prešiel viacerými fázami - od Tristanovho arogantného správania a odťažitosti, po vzájomné využívanie sa až po lásku. Užívala som si, ako sa Elizabeth darilo pomaly dostávať Tristanovi pod kožu a dokázať tak okoliu, že ho vopred odsúdili bez toho, aby ho spoznali a že v skutočnosti vôbec nie je taký zlý, ako si mysleli.
Malá Emma bola zlatíčko, jedna z mojich najobľúbenejších postáv. Práve ona vniesla do príbehu rozkošnosť. Pri jej postupnom zblížovaní s Tristanom som sa doslova roztápala.
Zamilovala som si aj Elizabethinu kamošku Faye. To bola neriadená strela, ktorá nemala problém povedať hocičo, čo mala na jazyku. Na jej hláškach som sa dosť nasmiala.
Zvrat, ktorý sa objavil v druhej polovici príbehu, som tak nejak očakávala. Viac ma prekvapilo druhé odhalenie, ktoré som vôbec nečakala, keďže táto postava mi prišla zo začiatku sympatická.
Prvý diel série Elements vám rozhodne odporúčam a už sa teším na ďalšie príbehy.
Tenhle příběh mě dostal. Tolik zármutku a utrpení se dokáže přeměnit na naději a možnost dál žít a milovat... na tuto knihu nezapomenu. Každý den a každý večer obejmu svou rodinu.
(SPOILER)
Myslím, že nejhorší na smrti je uvědomit si to. Někdy to prostě nejde hned a ten pocit, že je tu ten člověk stále s námi trvá dlouho. Pokaždé, když se nám do mysli vetře ta jedna jediná myšlenka - toho člověka už nikdy neuvidím - z části umíráme taky.
Tahle kniha je bolest. Prvotřídní. Jenže bolest cizích nám pomáhá překonat bolest naší. A proto tyhle knihy milujeme. A neříkejte, že ne...
Navíc... Nějak je tady od začátku jasné, že to skončí víceméně dobře.
Bolest, hněv, boj, děs, ztráta, dřina, bolest a zase bolest. Fyzické rány se zahojí, ale tahle bolest může trvat věky. To všichni dobře víme. Život prostě někdy není fér a nemá metr, aby měřil, ke komu se tak chovat může.
Krásná kniha. Už se těším na další díky a opravdu doporučuji všem.
Moc krásný příběh dvou nešťastných duší. Takové životní ztráty Bena a Elitabeth je těžké snést a naučit se opět žít, být natolik silný znovu někomu věřit, zamilovat se, postavit se osudu a nakonec nalézt štěstí a lásku rozhodně není lehké!
2022 | Vzduch, který dýchá |
2021 | Eleanor a Grey |