Kamenár
Camilla Läckberg
Erika Falcková & Patrik Hedström série
V poradí tretí autorkin román. Keď vo Fjällbacke nájdu utopené dievčatko, spočiatku si všetci myslia, že ide o nehodu. Pitva však ukáže, že obeť má v pľúcach sladkú vodu so zvyškami saponátov. To značí, že dievčatko niekto utopil pravdepodobne v dome, až potom telo hodil do mora. Kto chcel takto ublížiť sedemročnej Sare? A prečo? Pri vyšetrovaní vychádza najavo, že všetci z najbližšieho okolia Sary majú svoje tajomstvá. Za idylickou fasádou sa skrýva celkom iná skutočnosť – plná susedskej nenávisti a ubližovania, rodinných konfliktov, chorôb a deviácií. Súbežne s vyšetrovaním čitateľ sleduje aj hrozný príbeh, ktorý sa začína odvíjať v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Zdanlivo nepochopiteľnú súvislosť autorka v závere knihy bravúrne prepojí a poskytne nečakané rozuzlenie, takže napätie udrží až do poslednej kapitoly.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2010 , Slovart (SK)Originální název:
Stenhuggaren, 2005
![lenuskav lenuskav](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45327/m_lenuskav-655f04904808d.jpg?v=1700725904)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
asi od ctvrtky knizky sem vedela kdo je vrah,ackoliv sem stale nechapala proc. celej nadech knizky je strasne smutnej ale cetlo se to krasne a rychle. Camillu mam rada ????
![ctenarkaEva ctenarkaEva](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavý, i když smutný příběh. Líbilo se mi prolínání 2 dějových rovin. A také se mi v knihách autorky líbí vykreslení osobního života hlavních hrdinů. Těším se na další díly.
![Pavlnka Pavlnka](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49668/m_pavlnka-vXv.jpg?v=1636564457)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další dobrý díl, líbilo se mi prolínání minulosti a přítomnosti. Jsem zvědavá jak bude pokračovat linie s Annou.
![Restang Restang](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/205065/m_restang-YUb.jpg?v=1639208132)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další čtivý díl a opět prolínající se minulost. Tipovala jsem vraha spíš někoho jiného, ale že někdo z tohoto okruhu to bude bylo trochu předvídatelné. Jinak C. Läckberg opět nezklamala.
![Eeli Eeli](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143436/m_143436-2GS.jpg?v=1476386402)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další povedený případ ze série, i když poměrně brzy bylo zřejmé, kdo by mohl být pachatelem. Zápletka z minulosti i současné vyšetřování byly nápadité a i dalšími zvraty v ději, pohlédneme-li na celou sérii jako na jeden příběh, si autorka utváří pojistku na zajímavou "omáčku" doplňující hlavní téma dalších dílů a lákající na jejich četbu.
![kanitsuj kanitsuj](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/66012/m_kanitsuj-RVc.jpg?v=1540899536)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čtivá detektivka, v níž se prolíná minulost se současností. Dějová linka o kameníkovi a Agnes mne bavila mnohem víc než vyšetřování vraždy. Byla o poznání čtivější a odpornější, co do vykreslení zrůdnosti jednání hlavní postavy. V popisu současnosti mi po čase začalo vadit konání vyšetřovatelů, kteří vždy něco zjevného přešli a poté si uvědomili, jak se jim mohla taková školácká chyba stát. Také nemohu ve shodě s ostatními říci, že by během čtení přicházely stále nové impulsy a napětí se stupňovalo. Z mého pohledu se přidávalo jen více falešných stop, které komplikovaly dění a zbytečně natahovaly počet stran. Ne vše bylo stoprocentně pochopitelné a uvěřitelné, ale celkově byla knížka rozhodně lepší než autorčin titul Zlatá klec, který jsem četla předtím.
![raty raty](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22798/raty-kEF.jpg?v=1540994094)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Směska žánrů, která je zde předmětem kritiky, je asi to, co mě na sérii s Patrikem a Erikou nejvíc baví. Tento díl měl spád a dobrou detektivní zápletku. S napětím jsem čekala jak příběh z minulosti vyústí do současných tragických událostí.
![kofola33 kofola33](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22355/kofola33-v2r.jpg?v=1564865757)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knizka me jeste vice bavila ve druhe polovine, kde uz jsem si spravne tipla kdo bude vrah, libilo se mi vykresleni postav, hlavne z minulosti, krasna sociopatka s vrazednymi sklony...
nechtela bych byt jejim potomkem...Kamenika mi bylo opravdu lito. A pak se to vse krasne propojilo a dostalo smysl...jednu hvezdicku ubiram za usporadani textu, nevim jestli to bylo mou cteckou ,ale na jine knizky to vliv nema, ale zobrazoval se mi text bez mezer mezi odstavci v kapitolach, takze byla rec o jednom cloveku a na dalsim radku uplne o necem jinem, coz mi casto nedavalo moc smysl, nez jsem pochopila, ze to uz je o nekom jinem. Knizka urcite stoji za precteni.
![Princezna_V Princezna_V](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vyhýbám se příběhům, kde umírají děcka ale autorka se mi líbí a série mám ráda postupně tak sem se přemohla a spoko.
![Pauvka Pauvka](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121515/m_pauvka-AD3.jpg?v=1608875217)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jakoo, dobre dil :) odhadovala jsem, ze vrah je teda nekdo jinej jo.. Moc se mi libily ty pasaze z minulosti. A tusila jsem, ze Anna udela to, co udelala. Vsem doporucuju tuhle serii ;)
![terinkha terinkha](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/180208/m_180208-eGM.jpg?v=1513590112)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kameník mě bavil velmi! Prolínání dvou časových linek bylo skvělé, postavy hezky vykreslené. Na Camille mě baví to, že se zabývá i osobním životem hlavních postav, takže jsou nám bližší. Vraha jsem si (správně) tipla někdy za půlkou, ale celé rozuzlení pak nemělo chybu. Paráda!
![ptoček ptoček](https://www.databazeknih.cz/img/users/92_/92548/m_92548-sdE.jpg?v=1485895674)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sérii s Patrikem a Erikou čtu "napřeskáčku" a Kamením mě nezklamal. Bavily mě 2 dějové linie a rozuzlení perfektní, tipovala jsem jiného vraha.
![Dobby888 Dobby888](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další oddechový díl, který byl nejen napínavý ale pro mě až do konce záhadný v tom smyslu, že jsem stále čekala na rozuzlení. Autorku jsem si oblíbila a proto se těším na další díl.
![Edlik Edlik](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/223044/m_223044-rAZ.jpg?v=1518508785)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha. Přečetl jsem ji jedním dechem. Příběh mě opravdu vtáhl a nemohl jsem přestat číst.
![nicole1990 nicole1990](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203376/m_203376-iYR.jpg?v=1519590896)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha se dobře četla. Jen některé pasáže byli docela zdlouhavé. Zajímavé bylo prolínání minulosti se součastnosti někdy se nestačím divit co je v lidech za zrůdy. Hezky vysvětleno vše bylo až na konci a vrah ten mě teda docela překvapil asi bych neřekla, že zrovna tenhle člověk je vrah i když nakonci knihy jsem si řekla že vlastně to do sebe hodně zapadá.
2009 | ![]() |
2014 | ![]() |
2019 | ![]() |
2018 | ![]() |
2010 | ![]() |
C. Läckberg mám ráda a její styp psaní mi sedí. Kameník je její typickou knihou, ve které se prolíná minulost a současnost a vyšetřování vraždy s rodinným životem hlavních postav. Vraha lze poměrně snadno vytušit, ale přesto se mi kniha velmi líbila a v porovnání s jinými současnými autory detektivek jde rozhodně o naprůměr.