Eugenie: Příběh české hoteliérky

Eugenie: Příběh české hoteliérky
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552682/bmid_eugenie-pribeh-ceske-hotelierky.jpg 4 533 533

"Osud míchá karty, my hrajeme" Román je inspirovaný skutečnými osudy Eugenie Egertové Janečkové a plzeňského hotelu Continental. Eugenii jako většinu žen té doby čeká smluvený sňatek. S manželem se stará o chod hotelu, kde prožijí okupaci i válku. Bombardování Plzně hotel poškodí a připraví ji o otce i manžela. Až osvobození americkou armádou přináší do jejího života nejen novou naději, ale i lásku…... celý text

TaJeMa
25.01.2022 1 z 5

Tak tohle se mi nelíbilo. Vše bylo napsané jen po povrchu, vztahy, válka, prostě vše. Nemá cenu se zeširoka rozepisovat, co bylo nezajímavé, protože z mého pohledu celá kniha byla nezajímavá. A to jsem z Plzně a i tak mě příběh této osoby nechává zcela chladným.

bronulka
24.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Má druhá kniha od Poncarové. Co se týká autorčina stylu, stejně jako u Podbrdských žen jsem měla dojem, že ten konec je strašně urychlený - delší časové odstupy, dle mého i nedořešené nějaké věci.
Každopádně kniha je povedená, moc ale nerozumím Eugenii. Chápu, byla provdána proti své vlastní vůli, ale strašně mě vytáčel i její chladný vztah k dětem. Také její neustále stěžování si mi bylo trochu proti srsti, protože si nežila tak špatně a manžel jí poskytoval na můj vkus až celkem moc volnosti.

Fidibus
22.01.2022 2 z 5

(SPOILER) Po přečtení Cyklistky trochu zklamání. Dívka, které lásku projevují místo rodičů strýc a teta, je kvůli hotelu, který chtějí rodiče získat, provdána za o něco staršího nepříliš přitažlivého majitele. Neměla to lehké, ale dál to nechápu. Muž je celkem tolerantní, ona si žije celkem slušně a mají spolu dvě děti (o sexu v knize ani slovo). Eugenii děti moc nezajímají (přitom to sama zažila) a vše ji dusí. Ano, za války to neměli jednoduché, ale jinak je vlastně ráda, že přišla při bombardování o muže i rodiče. Odvážně se pustí do práce a hotel opět rozjede, statečná. Do toho potká amerického generála, konečně miluje, ale on odejde. I přes jeho nabídku a lásku odchází s jiným do Ameriky...
Přečteno rychle, ale jednou stačilo. Eugenii občas nechápu a nepřišlo mi to zajímavé, spíš zasazení událostí války do života. Ty však poznamenaly skoro všechny v té době a znám zajímavější osudy i knihy.
"Copak jsem mohla tušit, co všechno se prožene mým životem?"
"To bolno se převalí, přejde. To sladkou zůstane."

ještěrka38
14.01.2022 4 z 5

Pěkný příběh na základě událostí, které se opravdu staly.

Pistácie
04.01.2022 5 z 5

Další autorčina kniha mě nadchla a přesvědčila o tom, že próza založená na skutečných příbězích, je prostě nejlepší. Nic nevykreslí zajímavé a dechberoucí příběhy jako sám život. V Plzni jsem dosud nikdy nebyla, ale tato kniha mě přesvědčila, že se chci jednou ocitnout nejen v tomto městě, ale chci navštívit i slavný hotel.

zimolka
16.12.2021 5 z 5

Druhá v pořadí od této autorky a opět krásně napsané.

Zuzanak4
05.12.2021 5 z 5

Struhující příběh podnikatelky, která se jen tak něčeho nezalekla. Jana Poncarová opět dokázala, že umí.

lucakuca
16.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Halo halo! Byla jsem okradena! Někdo mi ukradl listy s příběhem! Cca po 34 letech (pouze odhaduji) života Eugenie je skok k její osmdesátce (kde je těch cca 40 let) ? To do tý Ameriky šla pěšky? A pak už jen zmínka ve 4 listech?

Dobře, jestli to tak má být a máme snad očekávat díl druhý, třeba Eugenie příběh ženy diplomata? Dobře. Beru.
A proč má kniha tak prozrazující anotaci? Já knihu vlastně nemusela číst. Já se všechno nejzásadnější dozvěděla z anotace.

lapagerie
01.11.2021 2 z 5

Eugenii jsem si chtěla přečíst, protože šlo o skutečnou postavu a ráda čtu románová zpracování osudů. Ale po přečtení vím, že se ke knize vracet nebudu (resp. si ji nepůjčím z knihovny). Eugenie sama o sobě mi přišla studená, neempatická. Žije jen pro sebe a je stále nespokojená. Chladná k dětem i manželovi. Tam bych to ještě pochopila, byla provdána a nikdo se jí neptal, zda chce. Během války se tempo románu zrychlilo a bylo živější, dramatičtější. Konec mě ovšem zklamal. Doufala jsem, že se dozvím, jak se Eugenii dařilo v Americe v druhém manželství, co její dvě starší děti. Jak to, že se provdala tak rychle, když předtím milovala jiného... No, mám z knížky rozporuplné pocity a vracet se k ní nebudu.

Kamaela
24.10.2021 2 z 5

Podle hodnocení, již předchozích Podbrdských žen, jsem měla dojem, že zde máme další skvělou českou autorku. Eugenie byla moje první kniha od Poncarové. Těšila jsem se na příběh z Plzně. Bohužel autorčin styl psaní je pro mě těžko stravitelný. Snaha o velmi květnaté popisy, které jsou až nudné, nereálné dialogy, opravdu zvláštní, nelogická slovní spojení (např.sajdkáry korzovaly po náměstí). Někdo tady psal, že by bylo zajímavé dělat si čárky, kdykoliv se dozvíme, že káva je hořká a Eugenii buší srdce. Já bych ještě přidala čárku pokaždé, když se osoba zhoupne v kolenou nebo v bocích (co to vůbec je? Jak to vlastně vypadá?). Navíc je hlavní hrdinka hrozně nesympatická. Zdá se mi, že všichni kolem ní se snaží, ale jen ona je stále hrozně nešťastná, dusící se, trpící a obětující se. Hlavně je zajímající se jen o sebe. Bohužel paní Poncarová nebude mojí oblíbenou

alnahu
30.09.2021 5 z 5

Tentokrát jsem v knihovně sáhla po další knize od této autorky a opět mě nezklamala. Biografický příběh o plzeňské hoteliérce Eugenii Egertové -majitelce hotelu Continental v Plzni -opět skvěle napsaný.V příběhu se seznámíme nejdříve s dívkou Eugenií,která má své dívčí plány,její otec vše změní ,když ji domluvý sňatek s majitelem hotelu Continentál a právě Eugenie přinese do manželství velké věno a to pokryje náklady na modernizaci hotelu.Autorka skvěle vystihla i válečnou atmosféru v hotelu a také i poválečnou.Životní příběh o snech a touhách,které život přináší.

Janina2609
11.09.2021 4 z 5

“Pomyslel si-to je žena, jejíž síla není v tom, co říká, ale jak mlčí.”
Jako rodilá plzeňačka jsem si nemohla nechat tuto knihu ujít. Kolem plzeňského “Kontíku” chodím každý týden, ale uvědomila jsem si , že o jeho historii nic nevím. Jasně, není nic lehčího, než si o hotelu a jeho před i poválečné historii něco najít, ale takhle ve spojení se skutečným příběhem křehké Eugenie to bylo příjemnější. A vůbec se mi hrdinka nejevila jako nevděčná nebo rozmazlená-její život se často odehrával podle představ ostatních, možná i díky době ve které vyrůstala.
Trochu mi vadil styl psaní, konkrétně používání zbytečně velkého množství rozvíjejících přívlastků ve větách, což někdy odvádělo pozornost od děje.

kofina
03.09.2021 3 z 5

Přišlo mi, že to má takový až useknutý konec. K celkem pomalému a takovému poklidnému toku celé knihy to bylo najednou poměrně rychle zakončeno.

Monika1717
31.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem přečetla díky Čtenářské výzvě a nelituju toho. Líbila se mi. Příběh ženy, které rodiče nalinkovali budoucnost. Takovou, o které se mnohým ani nezdálo. Eugenie s manželem pracovali, zvelebovali majetek ale tak nějak bez lásky, bez nadšení. Tomu románu chyběla jiskra, o jednoho muže přišla, začala si s jiným, ale nakonec se zamilovala do někoho úplně jiného. Vychovala dvě děti, prostě prožila takový normální život.

hanka_reading
24.08.2021 3 z 5

Za mě průměrná kniha, která příliš nenadchne, ale ani neurazí. Vadil mi posun v čase bez upozornění.

JitaJL
19.08.2021 2 z 5

Zajímavý příběh založený na skutečných událostech. Občas mi to přišlo zdlouhavé, chyběl tomu spád. Od autorky pro mě nejméně čtivá kniha.

Sarapet
14.08.2021 4 z 5

Čtivý román. Můžu jen doporučit. Jen ten konec mi připadal, jako kdyby autorka ráno vstala a řekla: tak dneska už to dopisu, už mě to nebaví.

helenkan
04.08.2021 3 z 5

O nějaké paní hoteliérce jsem neměla ani páru,tak jsem si ráda přečetla její příběh. Nemůžu říct, že by mě byla zrovna sympatická, ale to nebyli ani její rodiče. Mysleli jen na svoje sny a kvůli nim dceru zaprodali. Neměla to lehké, ale svým způsobem se pak chovala stejně. Byla tak trochu sobec a ani dětem neuměla projevit víc lásky. Konec byl trochu uspěchaný. Docela by mě zajímalo co bylo s dětmi, s Vilmou. Zajímavé čtení to ale bylo.

Jančislava
31.07.2021 5 z 5

Moc hezky napsaný příběh. O paní Eugenii jsem neslyšela a tak jsem se s ní ráda seznámila. Rozmazlena mi nepřišla, naopak. V některých částech bych uvítala více detailů, ale jinak byla kniha moc zajímavá. Sílu v sobě najdeme vždy když potřebujeme.

kudrdlinka
26.07.2021 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a poslouchala jsem opravdu s chutí. Byl to zajímavý příběh z doby předválečné, válečné i poválečné. Nemyslím si, že by byla Eugenie tak rozmazlená. Vždyť její dětství nebylo úplně jednoduché, hlavně díky matce, vdávala se mladá a žila život jaký si sama nevybrala, neměla to, po čem tolik toužila. Její vztah k dětem se mi nelíbil, ale ona asi jinak nemohla, neuměla nebo nedokázala. Nevím. Konec mi přišel dost rychlý, ale jinak mě příběh Eugenie a hotelu Continental opravdu zaujal.
Je to moje první kniha od J. Poncarové, tak nemám s čím srovnávat, ale určitě si přečtu nějaké další knihy.