Eugenie: Příběh české hoteliérky

Eugenie: Příběh české hoteliérky
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552682/bmid_eugenie-pribeh-ceske-hotelierky.jpg 4 533 533

"Osud míchá karty, my hrajeme" Román je inspirovaný skutečnými osudy Eugenie Egertové Janečkové a plzeňského hotelu Continental. Eugenii jako většinu žen té doby čeká smluvený sňatek. S manželem se stará o chod hotelu, kde prožijí okupaci i válku. Bombardování Plzně hotel poškodí a připraví ji o otce i manžela. Až osvobození americkou armádou přináší do jejího života nejen novou naději, ale i lásku…... celý text

soukroma
26.11.2019 3 z 5

Zaujala mne anotace, chtěla jsem si přečíst něco autentického o západočeské hoteliérce 30. let minulého století a celé válečné doby. Naneštěstí se mi ale dostalo jen čtení pro ženy, o osudu ničím výjimečné ani zajímavé mladé ženy (jediný její sen byla Amerika), kterou rodiče dobře provdali (ve třetině knihy) za majitele plzeňského hotelu, která se tak stala paní hoteliérovou, ale která se nikdy nestala hoteliérkou (jen z nutnosti - na chvíli s koncem války a smrtí manžela, do opuštění republiky), jinak jí byl dle mého pochopení i slov autorky hotel vcelku ukradený a ani s manželem (možná ani s dětmi) neměla kdovíjaký vztah a spíš utíkala mimo. Poválečné osudy už byly vzaty velmi zkrátka, stačil mi skoro doslov (příběh o příběhu), abych se v tom lépe vztahově zorientovala.
Orientace v čase byla vůbec dost obtížná, roky nejsou zmíněny prakticky nikde, někde příběh z kapitoly do kapitoly přeskakuje bez varování zásadní úseky, a i významné dějinné události, kterých bylo za popisovanou dobu hodně, zůstaly někde na pozadí jako vcelku nedůležité.
Pro mne tedy román nesplnil očekávání - klouzal po povrchu, a to ještě jen po dost neuchopitelném a nepochopitelném charakteru hrdinky. Průměr: 55%

Pozn: shodou okolností jsem o něco málo později četla knihu "Anna Sacher a její hotel" a to je úplně jiné čtení, o skutečné hoteliérce a velkolepém vídeňském hotelu, to vše v bohatém a precizním historickém kontextu. Takže kdo chce něco vědět o opravdové hoteliérce tělem a duší, z doby přelomu 19./20. století, tohle je víc než doporučeníhodná četba.

hesidlo
24.11.2019 5 z 5

Jedna z TOP knih letošního roku. Mám husí kůži nejen ze samotného příběhu hoteliérky Eugenie, ale i z příběhu o příběhu, kde autorka nastiňuje zákulisí psaní románu. Ty nejneuvěřitelnější příběhy prostě píše jedině život.

Měňavka
23.11.2019 5 z 5

Kniha mne pohltila hned od začátku. Ohromně mi sedl styl psaní i samotný obsah. Chválím krásně vystižené detaily doby, událostí a pozvolně jemný vstup do života Eugenie. Příběh mne okouzlil. Avšak na konci jsem byla trochu zklamaná, že se nevysvětlilo, proč se hlavní hrdinka rozhodla tak neobvykle změnit svůj život (to ale jistě není chyba autorky). Velice se mi líbilo, že na konci knihy byla ukázka z knihy druhé a člověk se tak hned mohl naladit, okusit a potěšit další četbou. Velice doporučuji a škoda, že nemohu dát více hvězdiček.

Knihovtipnicus
22.11.2019 5 z 5

Od téhle knihy jsem se neodthl, dokud jsem jí nepřečetl až do konce, stejně jako moje žena přede mnou. Nevěřil jsem, že se to nějaké knize může podařit. Úžasný příběh, skvěle napsaný! Zasloužil by si i filmové zpracování. Knihu mohu jen doporučit.

KAJAMA
21.11.2019

Tak zatím jsem knihu jen prolistovala i když to láká začíst se do dalšího příběhu a potkat se v knize s lidmi, které jsem možná znala...nechám si ji pod stromeček a užiju si ji pěkně v klidu o vánocích...
... Takže jsem ji konečně dočetla..četla jsem Podbrdské ženy...bohužel Eugenie mne zklamala, přišla mi napsaná příliš narychlo, chtělo to víc na ni zapracovat...