Foukneš do pěny

Foukneš do pěny
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435972/bmid_fouknes-do-peny-23X-435972.jpg 3 1267 1267

Nebude to lehké, ale bude to jízda. Sbalte si do tašky všechna svoje trápení, úzkosti, zmatek, křivdy, nevyřčená slova a nevyřešené záležitosti a vydejte se spolu s hlavní hrdinkou na svoji vlastní cestu. Kniha nejprodávanější české autorky současnosti vás ve svému příběhu vezme až na konec světa.

kristyna7520
27.07.2020 2 z 5

Nemám ráda tento typ knih, kdy se pointu a smysl příběhu dozvidam až na konci. Příběh si potom neužiju, spoustu věcí nepochopím a v knize se začnu ztrácet. Pro mě to ale bylo zase rozdílné čtení a mohla jsem tak poznat jiný styl, který dělá tuto knihu jedinečnou.

LeSk
26.07.2020 1 z 5

No toto bylo jako co? Nemělo to bohužel hlavu ani patu a kdybych při kempování měla s sebou ještě jinou knihu, tuto velmi ráda odložím a vyměním za jinou. Absolutně nezajímavá kniha, příběh totálně o ničem, bez nápadu a jakéhokoliv napětí, překvapení. Kniha, která neměla snad být ani vydaná. Naštěstí jsem měla pouze knihu půjčenou z knihovny, litovala bych každé koruny vložené do této knihy. Bohužel nedoporučuji.

NikolSeven
22.07.2020 2 z 5

Přiznám se, že od Třeštíkové jsem četla pouze „Bábovky” a její styl ani témata, o kterých píše, mě nezaujaly. Přeci jen jsem si však řekla, že to risknu a „Foukneš do pěny” si přečtu…
Je to experiment. Nesmíte očekávat příběh, který lineárně poběží od začátku do konce a vy se ve všem vyznáte. Vyprávění je stejně impulzivní jako jednání hrdinky. Mísí se v něm přítomnost, minulost i situace odehrávající se pouze v hlavě hlavní hrdinky. Opět tu máme zhrzenou ženu, která na svých bedrech nese celou tíhu světa a pohltila ji veškerá zoufalost, která na světě existuje – přesně takhle na mě působila po celou dobu příběhu. S tímto charakterem se neztotožňuji, ba naopak je mi hodně nesympatický. Přijde mi, že je to příliš vyhnané do extrému, příliš zveličené a hlavní hrdinka si hraje na příliš velkou chudinku. Nevím, nejspíš to byl záměr.
Kdybych měla něco vyzdvihnout – líbí se mi ten motiv cesty. Že každý někam směřujeme, spějeme k nějakému cíli, k vlastnímu „konci světa”.

Beruska18
21.07.2020 1 z 5

Tak pro mě velké zklamání, u knihy jsem se trápila, vůbec se nešlo začíst, připadalo mi to takové chaotické bez nějakého děje .......

Ronny
21.07.2020 5 z 5

První kniha od této spisovatelky, kterou jsem přečetla jedním dechem a s nadšením. Celkem se mi líbilo i Veselí, ostatní knihy jsem nedočetla a zdály se mi povrchní. Ale teď u mně získala na ceně!!! Velmi čtivé, zoufalé, vtipné, těžko, ale přesto uvěřitelné, neboť život, naši partneři a děti s námi cvičí tak, že někdy děláme zoufalé věci. Pro mně čtenářský zážitek a doufám, že paní Třeštíková bude v tomto stylu psát nadále.

misha.ela
20.07.2020

První polovina byla utrpení, pak se to nepatrně zlepšilo. Dočetla jsem ji s největším sebezapřením!

Bibianne
20.07.2020 5 z 5

Stejně tak jako každá kniha, tak i tato měla něco do sebe. Miluji styl psaní autorky. I tato kniha pro mě nebyla zklamáním. Rozhodně Radko pokračujte. :)

tanjaj
19.07.2020 2 z 5

Byla to tedy jízda - trochu zmatek v hlavě, ale celkem to šlo

monikaKU
18.07.2020 5 z 5

Skvelé! Prečítala som to jedným dychom :-)

Mám rada všetky knihy od Radky Třeštíkové. Táto je ale úplne iná, ale zlá rozhodne nie.

Gugu
18.07.2020 2 z 5

Až dosud jsem všechny knížky Radky Třeštíkové četla jedním dechem a nedala je z ruky... Tuhle knížku jsem se přemlouvala dočíst a četla jsem ji neskutečně dlouho.
Z mého pohledu chtěla autorka najet na takový ten styl prolínání minulosti a přítomnosti, situaci minule předchází ta budoucí apod. Jenže bohužel na to je potřeba jakási nit, která to pořád drží pohromadě. Za mě velký chaos... Mnoho metafor a přirovnání, kterých je na jedné stránce v jedné větě natolik přehršel, že se v tom člověk naprosto ztratí. Záměr autorky chápu, ale ne každý to umí napsat tak, aby kniha jako celek byla kompaktní a ucelená. Tady se to nepovedlo. Navíc neustálé babrání se v myšlenkách a pocitech hlavní hrdinky, která navíc nepůsobí sympaticky, rozmazávání toho a onoho, dialogy opakující se tak, že už víte dopředu, jaká bude další věta. Za mě plus za paperback a krásnou obálku, ale znovu bych si knihu nekoupila.

TerezaaBaarova
15.07.2020 3 z 5

Moc jsem se na knihu těšila, Bábovky, Osm mne bavily a mají své místo v knihovně.
Ale Foukneš do pěny, já nevím, co říct, asi jen, ZVLÁŠTNÍ... jako jsou i horší knihy, nejsem ráda kritická, přečetla jsem to, ale odvařená z toho nejsem..

M.Bo.
15.07.2020 4 z 5

Od Radky mám přečteno několik knih a tahle mě nakonec vlastně mile překvapila. Počáteční chaos se postupně učesal, a konec je daleko více uzavřený než v ostatních knihách autorky, což mě potěšilo. Styl, jakým jsou knihy od paní Třeštíkové psány se mi líbí, jen už bylo dost "utrápených" hrdinek, takže doufám, že se dočkáme i něčeho pozitivnějšího v dalších dílech.

mss
14.07.2020 2 z 5

Má třetí přečtená kniha od autorky. První byla Bábovky, ta ve mně zanechala skvělý dojem, i když by některé pasáže šly vylepšit. Druhá byla Osm, zde jsem asi čekala, že rozuzlení bude trochu jiné, ale i přesto jsem ji docela rychle přečetla a dojem ve mně zanechala. Na toto dílo jsem se ale těšila nejvíc. Zaujala mne hned první strana, a říkala jsem si ,,tak to bude sakra jízda". No, byla, ale bohužel ne pro mě. Zhruba polovina byla pro mne velmi obtížná ke čtení, až se mi celkem hnusila, i když jsem naprosto chápala, že takový život prostě někdy je. Druhá polovina se už začínala rozjíždět, a doufala jsem, že se do ní konečně zamiluji tak, jak když jsem ji kupovala. Ale bohužel. Neříkám, že autorka nemá dar, jen to není styl psaní pro každého. Pro někoho může být nelibý chaos, který kniha přináší, pro jiné třeba i ,,stěžování si" hlavní postavy na její život. Podtrhnout však můžu krásný poetický jazyk, který knihu doplňuje, i když mě často odpuzovaly jiné surové scény. Ten jemný jazyk plný metafor mě vždy ke knihám autorky vrátí. No nic, zkusím teď začít s autorčinými prvotinami. A věřím, že si nakonec jednu oblíbenou knihu najdu.

petula22
13.07.2020 4 z 5

Ta kniha je 'jina', až je vlastně skvělá :) ze začátku je trochu zmatek a chaos, ale postupně vše zapadá a dostává smysl. Nelehké téma, které bylo zdařile zpracované.

Maks11
13.07.2020 5 z 5

Přečetla jsem ji za dva dny,někomu může připadat trochu chaotická, ale postupně se všechno ukazuje,všechno má svůj význam.. ..mně se četla dobře a bavila mě až do konce.

Pdede
13.07.2020 1 z 5

Ze začátku opravdu velký chaos, pak již lepší, ale za mě je to bohužel nejslabší kniha této autorky.

tt_kacenka
12.07.2020 5 z 5

Měsíc mi trvalo ji přečíst. Měsíc mi trvalo napsat recenzi. Jeden den jsem tu knížku nesnášela, druhý den milovala. Jeden jsem si říkala, co je to za bláboly a druhý den jsem se nemohla odtrhnout. Občas jsem brečela smíchy a někdy smutkem. Byla jsem nadšená, znechucená, zprotivená, šokovaná. Není to žádná červená knihovna s přešťastným koncem. Ta knížka je totiž život. Reálný nepřibarvený život. Budete ji milovat nebo nenávidět. Nic mezi tím.

Marteesha
12.07.2020 3 z 5

Výrazně jiná knížka než předchozí a za mě také na mnohem vyšší úrovni. Hodně mi připomíná knihu od Eleny Ferrante Dny opuštění.

kuttnerovka
11.07.2020 1 z 5

Třeštikovou mám ráda, ale už Veselí bylo pro mě zklamání a tohle bylo pro mě utrpení dočíst. Pro mě dost naročné čtení. Obtížné se orientovat v ději, skákání v časech, měla jsem co dělat abych knihu dočetla.

krevetka79
11.07.2020 2 z 5

Hurá, prokousala jsem se ...
Ale bohužel mne tenhle styl psaní nebaví ...
Předchozí knížky (kromě Veselí) byly super .

2016  71%Bábovky
2017  73%Osm