Francouzské hodokvasy
Peter Mayle
Půvabný kulinářský cetopis, v němž nás autor, anglický spisovatel žijící v Provenci, zavádí do všech koutů Francie, země proslulé gastronomickými zázraky. Vyzbrojený nožem, vidličkou a vývrtkou čtenáře doprovodí na vyhlášený trh se šneky, proběhne s karnevalovým maratonem proslulou vinařskou oblastí Médoc, načichá se omamných sýrových vůní nebo ohodnotí chuť těch nejlepších kohoutků na světě.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2014 , ArgoOriginální název:
French Lessons: Adventures with Knife, Fork, and Corkscrew, 2001
více info...
Přidat komentář
Další kniha Mayleho, který z pohledu cizince, popsal život Francouzů v jejich bohatém kraji Provence. V tomto knižním kousku popisuje kulinářské zážitky, při ochutnávání lanýžů, žabích stehýnek, kuřátek, sýrů a dalších a dalších kulinářských lahůdek a k tomu konzumace a hodnocení jeho přátel, kteří jsou znalci ve svých oborech.
Krásná kniha popisující Francouze jako labužníky a milovníky jídla a různých festivalů, aukcí a soutěží. Autor se v této knize neorientuje pouze na Provence, ale představí i další oblasti.
Čtenář se dozví, jak chutnají takové lahůdky a jak přistoupit k jejich konzumaci jako křupavá žabí stehýnka, voňavé lanýže, modro-bílo-červená chutná kuřátka nebo famózní sýry mnoha konzistencí.
Já jsem se krásně bavil u popisu takových akcí jako je aukce březích krav, soutěž v pojídání sýra zapíjeného ciderem, výstava lanýžů s aukcí, trh hlemýžďů s degustací, maškarní maratón mezi vinicemi nebo největší světová aukce vín v Burgundsku.
Hned bych se rozjel do gurmánských léčebných lázní.
Celé vyprávění je prosyceno spoustou vynikajícího jídla a skvělého vína.
No a na závěr jsem se dozvěděl o pozadí hodnocení Michelinskými *.
Na rozdíl od tohoto hodnocení já mohu dát hvězdiček pět a také dávám. Knihu jsem si užil, nebyla od autora první a určitě ne ani poslední.
Skvělá kniha se skvělou atmosférou od mého oblíbeného spisovatele. Čtení u mne spouštělo touhu jít si nalít skleničku vína a dát si k tomu cokoliv dobrého.
Moc povedený průvodce po oblastech Francie proslulých výjimečnými kulinářskými zážitky. Nechybí, jak jinak, ani dobré víno nebo jiné proslulé nápoje. Prostě další cizozemec okouzlený francouzskou cuisine. Pozítří se chystám do Pais de la Loire, a chutě mám nyní vyladěné na výborné burgundské a nějakou tu mňamku.
Mayleho knihy mám rád, ale v tomto případě jsem byl trošku zklamaný. Popis jednotlivých akcí, kterých se Mayle účastní je sice svěží, ale na straně druhé některé popisy připomínají spíše "zprávu ze služební cesty", než upoutavku, která by mně měla do některých oblastí přivést. Nejsou totiž mnohdy popisem toho, co může očekávat běžný návštěvník, ale pohledem VIP hosta. A to mi připadá právě v rozporu s tím, co autor deklaruje - francouzskou neformálnost, šarm, svobodomyslnost, netradičnost.....
stále sa potkýnam o tvrdenie, že Angličania nevedia variť a je im v zásade jedno, čo majú na tanieri.
a rovnako tak počúvam, že Angličania neznášajú Francúzov.
a každou ďalšou milou a láskavou knihou sa presviedčam, že je to „sprostá pomluva“.
škoda, že autor už nič nové nenapíše...
Přehlídka food festivalů v celé Francii. Nezapomenutelná věta: Pane, to je labrador, ten jí všechno.
Velmi milá knížka. Autorovi zcela jednoznačně svědčí, když o jídle píše ve formě lehkých povídek.
Četla jsem během dovolené v Provence, asi není lepší spojení knihy a tohohle místa. I díky knize nezapomenutelné. Petera Maylea bych mohla číst kdykoli a kdekoli:-) Vždy potěší.
Dobrá kniha!
Rozhodně vám zaručí jedno: při její četbě budete mít téměř neustále hlad!
Být tak teď ve Francii...
Docela zábavné čtení na to, že se píše většinou o jídle. Ale místy je autor tak přesvědčivý, že jsem při čtení dostávala chuť i na ta popisovaná žabí stehýnka. Každopádně příjemné přenesení z mrazivého počasí do slunné Provence.
Po všech těch chválách knih Petera Mayleho od mých známých jsem tedy po jedné sáhla a asi jsem si vybrala špatnou. Očekávala jsem humor na každé stránce a pokušení hned vyjet do Provance, ale jestli jsem se u knihy zasmála párkrát, tak to bylo moc. Některé pasáže byly určitě poutavé a velmi zajímavé, ale nemohla jsem si pomoci - přišlo mi to jakoby našroubované. Abych pravdu řekla, tak se mi nejvíce líbila poslední kapitolka o historii a mechanismu udělování Michelinských hvězdiček, která však stylem a obsahem do knihy jakoby nezapadala.
Štítky knihy
kuchařky cestopisné příběhy Francie jídlo a pití jídlo
Autorovy další knížky
2005 | Rok v Provenci |
2006 | Dobrý ročník |
2004 | Navždy Provence! |
2007 | Andělské vodopády / Černé slunce / Dobrý ročník / Orbit |
2004 | Hotel Pastis |
Další krásná kniha z pera pana Mayleho, kde krásně vylíčil mou oblíbenou Provence.