Transatlantik
Volker Kutscher
Gereon Rath série
< 9. díl
Transatlantik Jaro 1937 Rodina Rathových je rozdělena. Charlotte Rathová, rozená Ritterová, chtěla být v zahraničí už dávno, ale okolnosti ji udržely v Berlíně. Její bývalý pěstoun Fritze byl umístěn na uzavřené oddělení psychiatrické léčebny Wittenau, její nejlepší přítelkyně Greta beze stopy zmizela a je podezřelá z vraždy. Mezitím Gereon Rath, který se skrývá a je úřady považován za mrtvého, zjistí, že v Německu je už příliš horká půda a nasedne na vzducholoď, aby unikl do USA. Zatímco se Charly snaží dostat Fritzeho z kliniky, vyřešit Gretino zmizení a vyřešit případ vraždy, na druhé straně Atlantiku se dějí věci, které by nikdy nepovažovala za možné…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Transatlantik, 2022
Když jsem si kupovala Olympii, věřila jsem, že už to je poslední díl.
Po dočtení Transatlantiku jsem už konečně pochopila, že jde o nekonečnou sérii, i když nechápu, kam až to chce autor vést.
V tomto dílu se událo z mého pohledu jen málo podstatného děje. Zpočátku jsem byla zmatená, protože teprve v půlce knihy se děj dostal na konec předešlého dílu.
Linka s Fritzem mě celou dobu drásá nejvíc. Vlastně se mi série začala nejvíc líbit, když se v ní víc projevil Fritze. Ale nedělá mi to dobře.
Transatlantik mě opět bavil od začátku do konce, přečetla jsem ho za dva dny. A teď se zas budu těšit kdovíjakdlouho na pokračování.
P.S. Nečetla jsem český překlad, ale podle komentářů ostatních dedukuji, že jako v Olympii jsou ponechané anglické texty bez překladu. To je podle mě chyba překladu. Čeština je hodně daleko od angličtiny. Německý čtenář angličtinu v textu pochopí, my těžko. Za to bych i strhla hvězdičku, jako u Olympie, pokud je tomu tak.
detektivní a krimi romány meziválečné období (1918-1938)
2017 | Mokrá ryba |
2018 | Tichý zabiják |
2019 | Goldstein |
2019 | Spis Vaterland |
2021 | Olympia |
Nebavilo mě to ani zdaleka tak, jak první knihy série. Hlavní postavou je v této knize Charly. Také Fritze dostává spoustu prostoru, bohužel jeho dějová linka mě vůbec nebavila. I některé zvraty v ději mi přišly nelogické a absurdní.
Také mi vadilo, že zde opět byly některé věty, ba i celé rozhovory ponechány v angličtině, němčině a italštině. Nejvíce jsem si to uvědomil u nepřeložené věty v italštině. Angličtinu i němčinu ovládám, italštinu ne. A tak si říkám, jak se tato kniha asi musí číst někomu, kdo anglicky neumí???
Více mě bavily knihy s detektivními zápletkami a Gereonem jako komisařem. Kvalita je pořád dobrá, ale už ne výborná jako dříve. Už to není úplně ono, protože jako politický thriller mi to tolik nešmakuje.