Geschichten vom Hündchen und vom Kätzchen
Josef Čapek
![Geschichten vom Hündchen und vom Kätzchen Geschichten vom Hündchen und vom Kätzchen](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318180/bmid_geschichten-vom-hundchen-und-vom-ka-86y-318180.jpeg?v=1576552958)
O pejskovi a kočičce série
Povídání o pejskovi a kočičce v německém jazyce. Josef Čapek wurde am 23.3.1887 in der ostböhmischen Stadt Hronov als Sohn eines Arztes geboren, drei Jahre vor seinem jüngeren Bruder Karel Capek, der neben bekannten Romanen und seinen Reiseberichten ebenfalls einige Kinderbücher herausgab. Er war Schriftsteller und Maler, Redakteur und Kritiker Als Graphiker schuf er für weit über 100 Bücher die Schutzumschläge und die Buchausstattung, zu seinen bekanntesten Buchillustrationen gehörten die 61 Zeichnungen zu dem Buch seines Bruders Karel Das Jahr des Gärtner" Seine Karikaturen zeigen ihn als kämpferischen Demokraten und Humanisten, der sich durch einen ganz eigenen humoristischen Strich auszeichnet. Heiter sind seine Jugendbücher, von denen das vorliegende auch das bekannteste ist. 1929 erschien die Originalausgabe Povídání o pejskovi a kocicce", 1933 die erste deutsche Übersetzung unter dem Titel Schrupp und Schlipp" und 1958 die jetzt nochmals neuaufgelegte Ausgabe. Die heutigen Kinder werden vielleicht nicht sofort wissen, was eine Waschrumpel (oder Waschbrett oder Rumpelbrett") ist, ja der Waschtrog ist ihnen wahrscheinlich aus eigener Anschauung nicht bekannt. Hier kommt dem Buch zugute, dass Josef Capek seine Erzählungen auch selbst illustriert hat, mit Bildern, in denen das Gegenständliche witzig und gekonnt abstrahiert dargestellt wird. So werden Begriffe aus den Zwanziger Jahren verdeutlicht, und auch Kinder, die nicht ihre Eltern oder Großeltern fragen können, werden die Geschichten verstehen.... celý text
No musím uznať, že táto rozprávka sa mi veľmi páčila. Vykreslenie ľudského správania do psa a mačky. podnes si spomínam, ako som rozmýšľal, či pes a mačka, by nemala byť tak trochu aj tu naháňačka.
![Damato Damato](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jako malá jsem ji četla nesčíslněkrát, moje děti ji znaly zpaměti, mým vnučkám ji právě teď začínám číst. Naprosto úžasná kniha
![219katka 219katka](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11893/m_katka-eby.jpg?v=1620747440)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprosto dokonalá, zábavná a hlavně poučná dětská knížka! Podle mě by o ni žádné dítě nemělo být ochuzeno:)
![Malefisto Malefisto](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17806/malefisto-bqf.jpg?v=1627387464)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásně naivní a krásně positivní knížka....a ty ilustrace jak kočka vytírá podlahu psem a naopak. hezké :)
![anyzek anyzek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Souhlasím se všemi, kteří tuto knihu hodnotí kladně a naopak se musím zastat pejska a kočičky před těmi, kteří si myslí, že je už překonaná. Četla jsem ji svým dětem, teď vnoučatům a úspěch byl vždy zaručený. Hodně záleží na tom, jakou zvolíte intonaci hlasu a jak dokážete děti do děje vtáhnout. Nevím, jakou zkušenost mají ostatní s předčítáním této knihy dětem, já mohu jen dodat, že se vždy dožadovali nového čtení : )
A ty děti, co jsou dnes už dospěláci, na ni velmi rádi vzpomínají!
![Mergirus Mergirus](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná pohádka pro děti, doufám, že si ji můj syn také oblíbí. Obzvlášt pohádka o pohozené panence je velmi poučná. :) snad se děti nebudou učit péct dort podle této "kuchařky".
![Always a reader Always a reader](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69909/m_always-a-reader-RnE.jpg?v=1544728236)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to už velice dávno co jsem četla tuto knížku, ale kdo by si jí nepamatoval. Je to krásná dětská knížka
![makke makke](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25315/25315-BfF.jpg?v=1487336754)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moji synové tuto knihu milují. A co mě fascinuje znají ji slovo od slova, i když neumí číst. Zrovna dnes jsem rychle otočila stránku, aniž bych si dočetla poslední slovo, zaimprovizovala jsem a můj čtyřletý syn mě nekompromisně opravil :o).
PS: Dodnes jsem nepochopila, jak je možné si slovo od slova zapamatovat pořadí všech surovin, které pejsek s kočičkou dali do svého dortu, když mezi nimi není žádná logická vazba. A obávám se, že i kdybych se opravdu snažila, tak by mě to stálo spoustu úsilí, zatímco děti to dokáží "jen tak mimoděk".
![Ka-čí Ka-čí](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69997/m_ka-ci-65f5dca83cdd6.jpg?v=1710611624)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak na téhle knížce jsem vyrostla! Perfektní...občas když něco doma vařim a výsledek se zdá být nejistý,tak si na tuhle zvířecí dvojici vzpomenu... =D
![veronika5179 veronika5179](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63892/m_veronika5179.jpg?v=1716793367)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nostalgie :) S radostí vzpomínám i na večerníček (?) nebo animované zpracování knihy, které bylo stejně geniální.
![Dera Dera](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24250/dera-pGP.jpg?v=1541175345)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Drtivá pohádkářská klasika, krásné a humorné příběhy. Nadpřirozenost zde nemá moc šancí a proto jsou to pro mě takové "zvláštní" pohádky. Ze života, prostě skvělé a originální...
![Adelajda_4 Adelajda_4](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45937/m_45937.jpg?v=1459854933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kdybych knihu četla teď, asi bych ji hodnotila jinak, ale četla jsem ji už před hodně dlouhou dobou a vyvolává u mě sentimentální vzpomínky na dětství, proto nemůžu jinak, než 5 hvězdiček.
Část díla
Jak hráli divadlo a na Mikuláše co bylo |
![]() |
Jak našli panenku, která tence plakala |
Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen |
![]() |
Jak si pejsek roztrhl kaťata |
![]() |
Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort |
1956 | ![]() |
2004 | ![]() |
1964 | ![]() |
1997 | ![]() |
1990 | ![]() |
Pro každé dítě i dospělého! Milovala sem jako dítě, miluji i teď. Doporučuji každému znovu přečíst ♥