Hana

Hana
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454686/bmid_hana-JfO-454686.jpg 5 14139 14139

Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text

márčina
04.04.2018 5 z 5

Z knížky jsem měla opravdu husí kůži. Skvěle napsaná, smutný příběh, na který jsem musela ještě několik dní myslet. Moje první knížka od této autorky, zkusím nejspíš další :) určitě doporučuji

alzbeta4340
04.04.2018 5 z 5

Silný, dobře promyšlený příběh, na který myslím i po přečtení knihy. Za sebe musím vyzdvihnout začátek, tu tragédii s věnečky - tím mě román opravdu vtáhnul do děje a už nepustil.
Velmi čtivě zpracované náročné téma.

Chesterton
04.04.2018 3 z 5

Knihy jsou zkrátka z velké části o pocitech, o naladění na příběh, o tom nakolik koho dané téma oslovuje a v neposlední řadě o tom, kolik a v jaké kvalitě toho máme kdo načteno :) Moje top v židovské otázce je Exodus. Holocaustem se už cítím poněkud přesycena a to jsem snad ani žádnou jinou knihu na toto téma nečetla. Z románů pro ženy mám lehkou vyrážku :) Nicméně ze všech stran chvála . . . . zkusila jsem četbu na Dvojce Čr. Velice pěkně načteno, skvěle vybraná interpretka pro četbu. Začátek laskavý, pěkný. Bohužel mám čerstvé srovnání s Vyhnáním Gerty Schnirch, která pro mne vítězí na celé čáře.
Svou hodnotu kniha má už pro množství nadšených čtenářů. Avšak moje miska polévky to není.

georgearrow
04.04.2018 4 z 5

Tato kniha je výše označená jako román pro ženy.

Teprve při psaní hodnocení, které mělo být veskrze pozitivní, jsem si uvědomil, že na této knize mě něco znepokojuje - a není to holocaust, který autorka v Hané vykreslila vskutku střídmě a bez zbytečného patosu. V této knize jsou však velmi zvláštním způsobem vykresleni muži. Karásek? Horáček? U nich jako by absentoval cit, náklonnost se vzbuzuje třeba sexem - viz Leo v terezínském ghettu.

Alena Mornštajnová napsala velmi dobrou a čtivou knihu s poutavým propletencem charakterů, ale výše popsané mi trochu nesedí.

Magdalena5
03.04.2018 5 z 5

Konečně jsem se dostala i k Haně, mezi dalšími knihami autorky určitě kraluje. Paní Alenka holt umí!

roman9276
03.04.2018 5 z 5

Tématika holocaustu v Haně je naprosto strhující a pohltí vás od začátku do konce. Jedno rozhodnutí dokáže totálně změnit život několika lidí. Přečteno jedním dechem a konec mě teda naprosto odrovnal.

kaka
03.04.2018 5 z 5

Nemám slov! Má kniha číslo jedna...je to týden, co jsem ji dočetla a pořád ve mě zůstává silný prožitek z četby excelentně napsaného díla! Díky autorce...

mufimuf
03.04.2018 5 z 5

Úžasná kniha, knih s podobnou tématikou jsem četla několik, ale málo tak působivých.

Burák
03.04.2018 5 z 5

Čekala jsem od knížky hodně (na základě recenzí, osobních doporučení i vysokého hodnocení na tomto webu) a dostala ještě víc.
I když kniha zpracovává velmi tíživá témata, jen těžko jsem se od ní odtrhovala, abych vůbec mohla nějak fungovat v domácnosti. A když jsem Hanu dočetla, tekly mi slzy jako hrachy.

Je to opravdu nádherná kniha, popisující těžké životní osudy na pozadí 2. světové války a poválečných událostí.
Myslím, že ten příběh vyloženě vybízí i k filmovému zpracování.

Tleskám skvěle zvolenému námětu, čtivému vyprávění, pěknému jazyku, vytříbenému stylu a uvěřitelně vystavěným charakterům jednotlivých postav.
Co mi ale kniha dala nejvíc, je přiblížení psychologie člověka, který jako jeden z mála prožil a hlavně přežil ty největší hrůzy holokaustu a zlomilo ho to natolik, že už téměř nedokázal žít, jen přežívat. S tím jsem se v literatuře (ani filmu) zatím moc nepotkala. Většinou ti přeživší přesto, nebo právě pro to peklo, které prožili, mají obrovskou vůli pokračovat dál a předávat své poselství a zkušenosti dál. Ne tak hlavní hrdinka tohoto příběhu. Ale to mi přišlo právě mnohem uvěřitelnější a její osud mě tak zasáhl ještě o to víc.

Byla to od autorky má první knížka, a už teď se nemohu dočkat, až se pustím do těch dalších.

Aleno Mornštajnová, smekám před vaším talentem!

ladisone
02.04.2018 5 z 5

Slzy, mráz po zádech, neuvěřitelné kroucení hlavou a spousta dalších emocí. Kniha se mi stále drží v hlavě...

Astarothh
02.04.2018 5 z 5

...ten konec....❤

Nemám slov...

keselylenka
01.04.2018 5 z 5

Nejdřív jsem se nemohla začíst, už jsem chtěla knihu odložit, ale nakonec jsem ráda, že jsem to neudělala. Působivý příběh

Klamm

Melancholie...

Catherine
31.03.2018 5 z 5

K teto knize není co víc dodat. Každý by si měl uvědomit, že i dnes někteří lidé žijí v podobných podmínkách ale vyhlídka na šťastný konec není. Tyto příběhy by nás měli naučit si navzájem pomáhat a uvědomit si že každý se nemá třeba tak dobře jako my.

Mininka
31.03.2018 5 z 5

Tak to byl zážitek! Když jsem knihu začala číst, tak jsem netušila, že ve mně zanechá tak silný dojem... Místy mi ukápla slza, protože krutost, násilí a zacházení se Židy v té době bylo bohužel opravdu nedůstojné a prostě hrozné! ***** má zaslouženě.

Láďa92
30.03.2018 5 z 5

Knihu jsem sice dočetl za jediný den, ale vzpomínat na ní budu možná roky. Dlouho mě takto žádný příběh nepohltil a nevyděsil!

missana
30.03.2018 5 z 5

Před chvílí jsem seděla ve vlaku na meziříčském nádraží. V noci jsem dočetla Hanu, zvláštní pocit... Většinu života jsem strávila v Sudetech, tak jsem se setkávala spíše s otázkou vysídlení Němců. V rámci diplomek jsem mluvila s pamětníky a jejich potomci vždy ochotně pomohli s překladem dobových textů. Hana mi znovu připomněla "druhou stránku věci". Fakt, že zlo plodí další zlo a je jenom na nás jak se s tím popereme.
Mistrně napsaný příběh vas pohltí a nepustí, což je dobře. Na tyhle věci by se nemělo zapomínat. Od začátku je vam jasné co se asi stalo tetě Haně, jen s napětím čekáte, zda se dozvíte jak to vlastně všechno bylo. A je to propletenejší než byste čekali.
Jo, a ten věneček na obalu už mi nepřijde tak hezký a lákavý....

Mermaid
29.03.2018 5 z 5

Jedním dechem... Ale vážně, přečetla jsem už hodně knih o holokaustu a poslední dobou jsem u nich měla tíživý pocit, jestli se ze mě nestává cynik.
Tahle kniha mě toho pocitu zbavila, snad, že byla vyprávěná z vícero pohledů, snad, že navíc sdělovala, že zůstat naživu osamocen může být horší, než sama smrt.
Jeden z příběhů, který by si zasloužil i filmové plátno. A Magnesii Literu. Asi jsem něco přehlédla, jinak nechápu, proč není ani v nominaci?! Doporučuji.

Bobys
29.03.2018 5 z 5

Před rozhodnutím o četbě této knihy jsem uvažoval: přeci knih s obdobnou tématikou je hodně, proč zrovna tato si získává takový věhlas? Ano - je to právem získaný věhlas za toto citlivé zobrazení lidského osudu jedné z mnoha obdobně postižených rodin v době nesmyslných krutostí. Osudy jsou mnohdy plné náhod a rozhodnutí v těchto hrozných dobách mělo i kruté následky. Nezbývá jen poděkovat autorce za tento krásný román, který čtenáře donutí se zamyslet nad tím, co bylo a co bude.

Ellise
28.03.2018

Velmi silný příběh. Je zajímavé jak jedno rozhodnutí dokáže změnit život několika lidí v podstatě na celý zbytek života. Pro mně ta kniha měla jeden rozměr navíc. Když jsem ji četla byla jsem zrovna služebně v Norimberku. Když se koukáte na "koloseum" a víte za jakých okolností vzniklo a potom čtete příběh Hany, uvědomíte si jak je válka zrůdná. A je jedno že to bylo před sedmdesáti lety.