Hana
Alena Mornštajnová
„Lidem, které mám ráda, nosím neštěstí.“ Devítiletá Mira zlobila a za trest nedostala na rodinné oslavě zákusek. Řízením osudu je právě tohle zlomový moment, který spoutá její budoucnost s životem podivínské nemluvné tety Hany a odhalí pohnutou rodinnou historii. Co se vlastně stalo Haně, dříve vyhlášené místní krasavici? Je možné nést si v sobě celoživotní pocit viny za něco, k čemu došlo spíše souhrou náhod a dějinných okolností?... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2018 , OneHotBookInterpreti: Tereza Dočkalová , Lenka Vlasáková
Opět výborná kniha, silný příběh, čtivá forma, popisující těžké životní osudy bez zbytečného patosu. Tento styl psaní mi prostě sedí a určitě to není poslední kniha od této autorky, kterou jsem si přečetla.
Priznám sa, že hlavný podiel na tom, že som siahol po tejto knihe, mala dcéra autorky, ktorú poznám už asi 10 rokov. Nebudem už opakovať, čo je napísané v iných komentároch. Nikdy som si nemyslel, že tak závažná téma može byt spracovaná tak strhujúcim spôsobom. Od knihy sa prakticky nedalo odtrhnúť. A moje pocity po prečítaní? Uvedomil som si, že sa vlastne hanbím za to, aké nepodstatné "hodnoty" dnes vyznávame a nedokážeme si vážiť maličkosti, ktoré považujeme za tak samozrejmé, aj keď samozrejmé ani zďaleka nie sú. A keď som zapol telku a videl reklamu na niečo úžasne "dôležité", bez čoho sa údajne snáď ani nedá život predstavit, tak som ju so znechutením hneď vypol. Asi by som mal znovu začať žiť.
Když někdo umí dobře psát, působí jeho text, jako by bylo úplně snadné ho napsat - tak lehce plyne. A když někdo píše tak výborně jako Alena Mornštajnová, dokáže psát i o drsných a krutých událostech a traumatech jemně. Tak jemně, že na to nikdy nezapomenete. Člověk nemusí číst recenze ani komentáře - už od začátku ví, že si Hana nese s sebou velmi těžké břemeno. A pak je vtažen do toho příběhu...a už nemůže zůstat vně, začíná sám cítit, jak to břemeno těžkne.
Kniha o vině a trestu, o výčitkách svědomí a bolesti mnohem větší, než když vám vpisují číslo do kůže.
Mé první a určitě ne poslední setkání s autorkou.
Neskutečně uvěřitelná, silně lidská a dojemně syrová, to je jen pár přívlastků, které mne napadají pro tuto brilantně napsanou knihu.
Autorka posplétala ze slov celý příběh složitého života Hany stejně, jako Hana své krásné vzorky jehlicemi. Příběh o neschopnosti a strachu znovu žít, ale i zemřít, o šrámech a ranách, jež rozbijí a rozloží duši na kousky.
Nemyslím, že bych ji četla znovu, ale budu doporučovat, neboť nikdy nezapomenout a již nikdy neopakovat, je odkazem této mimořádné knihy.........
Hodně silný příběh, který si budu asi dlouho pamatovat. Člověk si díky knize uvědomí, jak se má vlastně dobře a může být rád za to, co má. Je hrozné, co se kdysi dělo a člověk může jen doufat, že se to v budoucnu nebude už více opakovat. Krásná kniha, krásně napsaná.
kniha postupně odkrývá tajemství a dílky postupně zapadají do sebe. Nejednou mi ukápla slza.
HLP - to jsou tři písmenka, která vyjadřují moje pocity po přečtení této knížky. Bylo mi těžko u srdce ze životního osudu Hany...mám ráda knihy, která mě takhle zasáhnou. Autorka mě nezklamala, četla jsem její předchozí knížky a byla jsem moc spokojená.
Kniha o žloutkovém věnečku s pořádně trpkou příchutí... Hana v sobě ukrývá obrovské množství bolesti, která graduje až do poslední strany. Alena Mornštajnová o údělu žít, když k tomu schází důvod, vypráví citlivě a naprosto strhujícím způsobem. Je to plné emocí, mistrovsky sepsané, a kdo to ještě nečetl, měl by si k tomu najít cestu i za cenu úzkosti, která čtení doprovází. Tohle je totiž kniha roku 2017.
Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla. Krásný příběh, který mě strhnul hned od začátku. Doufám, že budu mít možnost od této autorky přečíst i další knihy.
Skvělá kniha, jsem naprosto unešená. Naprosto bez chyby. Musela jsem číst, číst a číst a když jsem nečetla těšila jsem se až zase budu číst. Naprosto dokonalá kniha. Čtivá, krásný i když krutý příběh. Všem vřele doporučuji
Kniha ma veľmi prekvapila. Prvá po veľmi dlhej dobe od "nášho" resp. susedného autora. Cítila som sa až previnilo, že takéto dobré knihy som možno aj v minulosti prehliadla a že asi aj u nás a v Čechách sú skvelí autori.
Hana mi vzala dych po dočítaní. Väčšinu knihy som prečítala za 2 dni - piatok a sobota, keď bol na to čas ....pohodička, čajík :)
Myslím, že by takúto knižku mohli zaradiť aj do povinného čítania, bolo by to určite skvelé a myslím, že by to zaujalo aj veľa študentov na SŠ.
Za mňa určite 5* a rátajte s tým, že možno ani slová nebudú po dočítaní.
Ja som HANU mala v hlave ešte 2 týždne po dočítaní ...
Upřímně... Asi nemám slov. Nemůžu najít správná a vhodná slova, která by popsala tuhle skvělou knihu s neuvěřitelným příběhem plný emocí.
Kniha se krásně četla a touhou, jak to s hlavními hrdiny bylo dál, jsem se od ní ani nemohla pořádně odtrhnout. A už dlouho jsem necítila takový smutek a úzkost při čtení, ke konci jsem téměř brečela.
Prostě bravo, neuvěřitelná kniha.
Mohu jen doporučit.
No tedy, jak se mi mohlo stát, že jsem Alenu Morštajnovou zatím míjela. Píše skvěle, výborně splétá příběh. Nebanální téma- dost syrově zpracované. Někdy jsem musela knížku na chvíli odložit a nadechnout se. Ten ponor byl opravdu intenzivní, jak vás Hana a Mira vtáhnou do děje a nepustí. Člověk člověku vlkem a někdy darem.
Lidský příběh obyčejných hrdinů. I zlomená duše má právo na léčbu a vše se děje z nějakého důvodu. Hana je úžasná kniha s nádherným poselstvím. Pro mě knižní událost tohoto roku.
Velmi příjemné překvapení na poli české literatury! Zaslouží si minimálně stejně takovou pozornost, jako knihy od jiných českých autorů a autorek, které jsou nám neustále podsouvány jako prvotřídní bestsellery. Hana ale žádnou berličku v podobě přemrštěného marketingu nepotřebuje - je to kniha sama o sobě skvělá! Krásná čeština, krásný příběh, citlivě podaný, bez neuvěřitelných zápletek... Ano, to jsem vlastně chtěla říct - Hana je naprosto uvěřitelná a přitom ne banální a plytká. Za mě palec nahoru.
Už dlouho jsem nečetla něco takového... Hodnota knihy se nedá ani slovy vyjádřit. Celý příběh je smutný, surový, láskyplný a nespravedlivý. Nádherně napsaná kniha, chytá za srdce, zároveň nehraje na city. Ukazuje, jaký život umí někdy být.
Dnes jsem dočetla. To byla Kniha. Jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. Tolik emocí.. Vše do sebe zapadalo a konec.. Váhala jsem, zda knihu číst - válka, holokaust.. Ale i vzhledem ke komentářům zde jsem si knihu koupila a četla, je to velice silná kniha, je tam toho tolik. Četla jsem i o tom, co mi vyprávěla babička - o 2. světové válce, o době před ní, o době po ní, tak jsem si vzpomínky na vyprávění oživila. Tuto knihu by si mělo přečíst hodně lidí, aby věděli...
Více v recenzi:
Nemám ráda řeči typu "Prosím tě, nestěžuj si, jsou lidé, co se mají mnohem hůř." Myslím si, že každý prožívá svá osobní dramata a argumentovat mu osudem někoho jiného, je hloupé. I přesto jsem se v aktuálně ne zrovna dobrém období u této knihy uklidnila. Protože jsem si uvědomila jak skvěle se v této době máme, jak jsme svobodní, kolik máme možností, že naše starosti jsou přeci jenom malichernosti oproti tomu, co lidé řešili v době, ve které se příběh knihy odehrává... Hana mi dala hrozně moc a to nejdůležitější je klid na duši. Uvědomění si, že cokoliv teď řeším, není velký problém, že se to vyřeší a nějak to dopadne a i když to nedopadne, život půjde dál a já se chytím zase jiné příležitosti. Kniha je to silná, smutná, plná beznaděje... a přesto mi dokázala tolik pomoct!
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Nádherná kniha, jako všechny, které napsala Alena Mornštajnová. Tato se mi líbila nejvíce. Doufám, že paní spisovatelka chystá nějakou další.