Havran

Havran
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540429/bmid_havran.jpg 4 51 51

Žhavá, zábavná a neodložitelná novinka od autora bestselleru Hadrový panák. Ctižádostivá vyšetřovatelka. Okouzlující zabiják… a jejich dobrodružný hon na sériového vraha. Detektiv Scarlett Delaneyová se snaží dopadnout zločince přezdívaného Havran, jenž svým obětem uřízne hlavu, na obličeji zanechá pět škrábanců a odnese si šperk jako suvenýr, to vše za nejnemožnějších okolností. Je nepolapitelný a policie dlouho tápe, dokud Scarlett na jednom místě činu náhodou nenarazí na šarmantního Henryho, který tvrdí, že pracuje jako soukromé očko, a nabídne jí pomoc. Kamkoli se ale Henry vrtne, zůstávají po něm mrtvoly. A Havranova další akce je na spadnutí…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr

Jackdaw, 2023

Pajulk
předevčírem 5 z 5

Já jsem třeba z Havrana nadšená. Cole je můj oblíbenec mezi autory. Kniha mě bavila, až jsem se u některých částí smála. Henry byl boží! Vždy jsem měla tendenci táhnout k záporákům, ale tady? To jde tak snadno. Okouzlující, chytrý, charizmatický anglán. Trošku Scarlet mě místy až štvala, nebo možná spíš zklamala. Nevím, uvidíme v dalším příběhu.

Tak či tak, se těším na pokračování!

Palele
17.11.2024 1 z 5

Vím, že jdu v tomto případě asi trochu proti proudu, ale mě ty jeho knihy vůbec nebaví. Zkusila jsem kdysi Loutkáře - tam je kromě jiného příšerný překlad, říkala jsem si, že je to možná tím, ale Havrana jsem odložila také. Cole prostě není můj autor, ty jeho knihy mi připadají jako slohové práce žáka základní školy, nemůžu si pomoct.

Didi15
15.11.2024 3 z 5

Četlo se to dobře , ale musím jinak napsat, že příběh nic moc . A paní vyšetřovatelka mě fakt štvala . Žádný wau efekt se opravdu nekonal.

Pazďa
13.11.2024 3 z 5

Tohle bylo příjemnější, než jsem čekal. Od pana Colea je to pro mě premiéra, i když vlastním i knihu Imitátor, ale je to jeden z těch kousků, co smutně sbírá prach a roky čeká, až se k němu dostanu. Havrana jsem si chtěl přečíst dokud je kolem knihy boom aby mi také neupadl v zapomnění.

Je to strašně zvláštní kombinace vlivů, ale nějakým způsobem to pro mě fungovalo. Dílem je to romantická komedie z roku 2005 (Henryho by hrál Hugh Grant, protože tak to prostě funguje), dílem epizoda Sběratelů Kostí a dílem spinoff Johna Wicka. To samozřejmě nezní jako žádná velká literatura, a také není, ale je docela zábavné, autorovi se daří budovat jakési takési napětí, a četl jsem to jeden den, takže se vůbec necítím oloupen o čas, i když rozuzlení případu je servírováno na talíři snad v půlce knihy.

Dal bych i 4*, ale v jednom bodě autor záměrně lhal čtenáři a zkreslil POV jedné postavy, aby řešení touto kulišárnou trošku zamaskoval, to je pro mě automaticky bod dolů. Dá se to psát i bez podvádění, sakra.

barcasknihou
13.11.2024 4 z 5

Jak obálka, tak i anotace knihy mě na první dobrou zaujaly a musela jsem si ji hned pořídit. No a když jsem viděla, že audioknihu namluvil Martin Stránský (ten chlap má dokonalých hlas, bože!), tak bylo jasno.

Ctižádostivá vyšetřovatelka a okouzlující zabiják spolu začnou vyšetřovat sériové vraždy. Je to brutální, napínavý, žhavý a neskutečně vtipný. Říkám vám, že takhle dlouho jsem se fakt nezasmála. Detektiv Scarllet byla pro mě trochu hloupoučká slečinka, která se moc nepředvedla, co se týče vyšetřování, ale strašně mě bavila. Šarmantní zabiják Henry byl jednoznačně v knize nejlepší postavou. Milostná zápletka byla super a já vážně moc doufám, že další díly budou na stejné vlně.

Tenhle příběh jsem potřebovala a rozhodně si kniha dám ještě jednou. Co tady musím ještě zmínit je překlad některých slov. Třeba věta “A kruci prdel!,, mě odrovnala. Musela jsem si to pustit asi 5x. Neskutečně jsem se smála.

Nečekejte, že tahle kniha bude nejvíc promyšlený thriller, který jste kdy četli. Děj je dost předvídatelný a to, kdo je vrah mi bylo jasné od prvních pár kapitol.
Knihu/audioknihu vám moc doporučuji. Já jsem si ji moc užila.

Asi bych měla dát rereading Hadrového panáka, protože jsem nečetla poslední díl a taky si to už nepamatuju.

veruptackova
12.11.2024 5 z 5

Ano, možná trochu na hraně reálností, ale tak dobře promyšlené a návykové..

celá recenze v záložce RECENZE

JustWomen
08.11.2024 2 z 5

No nevím, byla to spíše parodie na thrillery. Přes zrůdné vraždy trochu úsměvné vztahy a naivní Scarlett... Konec předvídatelný, bylo to jasné už od půlky knihy.

Sera7
06.11.2024 4 z 5

Knihy od Cola mam rada, je tam predevsim obcas zakompovany humor, ktery u klasickych detektivek postradam.

Na teto knize se mi nejvic libila postava Henryho, byl vtipny, chytry a zabavny, zkratka velmi sympaticka postava, i kdyz zrovna nebyl kdovijak bez poskvrnky, na pasaze s nim jsem se tesila. Vzdy to dokazal okorenit.

Oproti tomu hlavni hrdinka mi zklamala. Scarlet vzhledem k tomu, ze je vysetrovatelka, tak se tu moc nepredvedla, nebyt Henryho, tak se vysetrovani nikam nehne. Sem tam necemu na kloub prisla, ale nic vyznamneho.

Pokud je to zacatek serie, tak si pokracovani rozhodne prectu, ale predevsim kvuli Henrymu a potencionalniho vztahu se Scarlet, protoze se mi k ni jeji soucasny partner vubec nehodi, jejich vztah je zkratka velka nuda. Henry by ji mozna probudil k zivotu

Martule44
06.11.2024 5 z 5

Knihu jsem si užívala ! Autorovi předešlé knihy jsou drsnějšího rázu a tak jsem si špičkování Scarlett a Henryho vychutnávala. Navíc je všechno tak skvěle napsané, že má představivost při čtení pracovala obrazně a naplno.
Tak trochu jiný zločin, tak trochu jiné vyšetřování a k tomu porce humorného koření...
Už teď se těším na další díl!

Nikola086
06.11.2024 5 z 5

Přiznám se, že Havran je první kniha autora. Od prvních stránek mě kniha neuvěřitelně vtáhla. Vyšetřovatelka byla v některých situacích lehce mimo, ale i profesionál občas nemá svůj den.
Hodně mě bavil humor, který autor do příběhu dostal.
Pořád jsem měla hlavu plnou otázek, kdo může být pachatelem, který tak neuvěřitelným případem provede takové vraždy.
Knihu vřele doporučuji a nutně potřebuji další díl :D

hana1039
03.11.2024 audiokniha 3 z 5

Naivní vyšetřovatelka, obětavý detektiv, šarmantní pachatel atd....no nevím,nic moc, bohužel...

PetraN17
31.10.2024 4 z 5

Trošku praštěná vyšetřovatelka, vraždy provedené zajímavým způsobem, jsem celkem zvědavá na pokračování :))

thrillery

Daniel Cole