Hrdý Budžes
Irena Dousková
Helenka Součková série
1. díl >
Kniha prostřednictvím vyprávění děvčátka zachycuje život herecké rodiny, která není zadobře s totalitním režimem a v této atmosféře hledá odpovědi na svoje dětské otázky. Volně navazují romány "Oněgin byl Rusák" a "Darda".
![JointlieKat94 JointlieKat94](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29429/m_jointliekat94-aup.jpg?v=1669158554)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jsem mladší ročník, než abych si pamatovala "tuto" dobu. Tak pardon..
Na knihu jsem narazila v antiku, a aniž bych věděla, o čem je, sáhla jsem po ní, jelikož jsem na ní slyšela samou chválu. A líbila se mi.
Krásné je, když vidíte ten dětský svět, kdy děti vlastně ví víc, než by měli, ale naprosto ničemu nerozumí. Takže vlastně "víš vše, ale přitom nic".
S Helenkou jsem se ve spoustě věcí ztotožnila.. bohužel tedy.. a nejvíc mne dostala ta hloupost s těmi fixami za šedesát korun. Tak dlouho po nich toužila, až je dostala, jen od špatné osoby..
Moc se mi kniha líbila a básničky dobrý! :)
"Na kostele zvoní zvon,
se*u, se*eš, se*e on,
na mou věru,
jak tak se*u,
tak mi přišlo na mysl,
jak s*al kníže Přemysl."
:D
![druzickaster druzickaster](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/158153/m_druzickaster-ZwM.jpg?v=1540842059)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tragi-komické vyprávění malé holky o šedivé době normalizace. O to víc to člověka chytí, když v tom žil taky, sice ne v Ničíně a bez tetiček v Německu a Americe, ale i tak....Samo asi jako každý druhý jsem viděl divadelní inscenaci s paní Bárou Hrzánovou, mimochodem velmi podařenou, jen mi tak nějak vytanulo, že v tom divadle je z toho spíš to komické, to tragi si člověk v plné váze uvědomí až při čtení této knihy. No a co k tomu víc dodat, přečtěte si to, budete se chechtat, ale taky budete dojatí jak dojnice....
![Olous1 Olous1](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/183362/m_olous1-aH5.jpg?v=1599983959)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tohle byla jízda. Vrátila jsem se do svého dětství. Dost často jsem se zasmála. Hned na začátku čtení mě pobavila báseň na záchodě...horší než Rusák je ten č...k Husák :)a vlastně jsem se nenudila celou knihu. Řadím tuto knihu mezi mé srdcovky.Doporučuji přečíst.
![EvikU. EvikU.](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/177264/m_eviku.png?v=1734958588)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ohromně jsem se bavila. Byla dokonale napsaná, vtipná. Už jsem kdysi viděla divadlo, ale kniha je kniha.
![Půca4 Půca4](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62458/m_puca4-xvD.jpg?v=1559462490)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přes všechno zlo, které kniha ve své podstatě skrývá, je to krásné a úsměvné čtení. Nejdříve jsem byla v divadle a až potom jsem četla knihu a v hlavě jsem se tak nemohla zbavit hlasu paní Hrzánové. Prostě to nešlo. Knihu si musím koupit, protože se k ní rozhodně několikrát vrátím.
![Magdalena5 Magdalena5](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/180372/m_magdalena5-Szn.jpg?v=1542125393)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížka i geniální Bára Hrzánová a moje vzpomínky na normalizační základní školu, soušky učitelky a soudruhy ředitele po nástupu do první třídy v září 1968.
![Margie94 Margie94](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170578/m_margie94-z5B.jpg?v=1606029127)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vtipné, milé a úsměvné čtení, které se místy střídalo s vážnými tématy každodenního života v období normalizace. Helenka je humoristka každým coulem a její eskapády a trable mě opravdu bavily :) Nemůžu jinak hodnotit, než 5* :)
![Zlatinka.Emilly Zlatinka.Emilly](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh z této úsměvné knihy jsem viděla jako divadelní hru. viděla jsem obě nastudované verze. První byla hrána jedenácti herci. Druhá třemi, kde hlavní roli měla Bára Hrzánová a to nemělo chybu. Kniha je proti tomu jen slabým odvarem. Helenka Součková jako osmiletá holčička odkrývá ze svého srdíčka svůj život. Je velmi upovídaná a celá kniha jakoby byla psána jedním dechem. Při čtení knihy jsem poznávala známá místa městečka "Ničín" kde Helenka s rodinou žila a kde žiji i já :)
![marhoul marhoul](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Srdcovka. "Vypadá to jako sranda, ale není to sranda.." Je to veliká sranda, ale zároveň velmi dojemný příběh malé Helenky Součkové, která popisuje události běžného života svýma, dětskýma, očima. A když nakonec házela do kanálu i tu fixku růžovou, neubránila jsem se slzám. Knížka je to krásná a nádherné je i divadelní představení v podání Báry Hrzánové. Když jsme na něm byli, odměnou jí byl nejen obrovský aplaus vstoje, ale i to největší balení barevných fixek, jaké jsem kdy viděla. Byla tam samozřejmě i růžová.
![Reniee Reniee](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203686/m_reniee-7ur.jpg?v=1541017439)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knihu hodnotim jako průměr. Divadelní hru jsem neviděla, ale prý je skvělá v podání Báry Hrzanové. Možná se na ní někdy vypravím, mám pocit, že by to byl větší zážitek a dojem, než který mám ze samotné knihy.
![tygřík2 tygřík2](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/163399/m_tygrik2-28X.jpg?v=1540821195)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"...A pak jsem ty fixy, i tu oranžovou i tu růžovou, jednu po druhý, naházela do kanálu..."
Ta holčička má opravdu trudné dětství a jejím rodičům ničí život soudruzi.
Humorná forma vyprávění, Helenka je roztomilá, ale nemohu si pomoci, jde mi mráz po zádech.
Velký dík za divadelní kus s paní Hrzánovou.
![vlkcz vlkcz](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Humor, nostalgie za dětstvím, připomenutí doby, která byla opravdu hnusná...
Od všeho něco a perfektně namixováno.
![Nočnípták Nočnípták](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/231017/m_nocniptak-DGn.jpg?v=1556313590)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
hrdý buď, žes vytrval, žes neposkvrnil ústa ani hruď falešnou řečí
Při vyprávění malé Helenky Součkové se cítím smutně i vesele, hořce i sladce. Nazíráno dospělýma očima - hořká doba, sladké dětství. To dětství je veselé při Helenčino hláškách a smutné při jejích dětských starostech.
Tuhle knížku můžu číst pořád dokola. Od doby co jsem viděla divadlo, mluví na mne Helenka hlasem Báry Hrzánové. Je to zážitek.
![__Vev__ __Vev__](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/241325/m_vev-Isv.jpg?v=1649686761)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Úžasné, skvělé, vtipné. Helenku sem si velmi rychle oblíbila a její pohled na tu dobu byl fakt perfektní. Nebýt té maturity z češtiny, knihu bych si v životě nepřečetla. Tudíž jsem velmi vděčná, že se tak nestalo a já knihu přečetla a dobře se bavila.
satira humor zfilmováno dětství komunismus normalizace (1969-1989) herci dětský hrdina rozhlasové zpracování zločiny komunismuAutorovy další knížky
1998 | ![]() |
2006 | ![]() |
2011 | ![]() |
2014 | ![]() |
2008 | ![]() |
Dokonalé, člověk se tomu směje, ale žaludek se svírá a po zádech přebíhá mráz. Dokonale vyvážený mix mezi směšností a důležitým sdělením.