Hrdý Budžes

Hrdý Budžes
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181031/bmid_hrdy-budzes-jhZ-181031.png 5 2422 2422

Helenka Součková série

1. díl >

Kniha prostřednictvím vyprávění děvčátka zachycuje život herecké rodiny, která není zadobře s totalitním režimem a v této atmosféře hledá odpovědi na svoje dětské otázky. Volně navazují romány "Oněgin byl Rusák" a "Darda".

radusak9806
02.10.2018 5 z 5

První kniha je neuvěřitelně poutavá a je radost sledovat dětský pohled na věci, které dospělý člověk už ani neřeší.
Tak prej je to tak, že tahle kniha je lepší než druhý díl.

i.stefany
02.10.2018 5 z 5

Milá a upovídaná Helenka Součková, kdopak by ji neznal. Svým dětským pohledem na svět, nám vypráví veselé i smutné historky z doby, kterou mnoho z nás čtenářů zažilo na vlastní kůži. Roztomilé čtení.

hapac
14.09.2018 5 z 5

Moje oblíbena kniha - vtipná, milá a Helenka v podání B.Hrzánové byla prostě úžasná.

Elkeli
10.09.2018 5 z 5

Úžasná knížka :-) je to vtipné, je to milé, je to roztomilé. Člověk se u toho jak opravdu upřímně pobaví, tak se i krásně vrátí do toho "dětského" pohledu na svět a věci, které se v něm dějí. Kdo hledá príma oddychovku, doporučuju :)

MCGinger
15.08.2018 5 z 5

Prostě už klasika co se týče české devadesátkové literatury i divadla.

AnetK
03.08.2018 5 z 5

Helence na jednu stranu nic neunikne, na stranu druhou jí úplně uteče "pointa". Drobnost v příběhu má pro dospělého úplně jiný, často mnohem větší význam než pro druháčka na zš. Trochu mi to připomíná, jak jsem se se nedávno dívala na M*A*S*H*. Desítky dílů jsem viděla jako malá, mnohé mi však začalo dávat smysl až jako dospělé...

Edith_17
10.07.2018 5 z 5

Úsměvný příběh malé Helenky z doby, kdy asi do smíchu moc nebylo, teda minimálně těm, co nějak nesouhlasili s režimem. Líbí se mi, jak autorka knihu podala, jak popisuje den za dnem nelehký život školačky Helenky a jak skvěle popisuje pohled dítěte na život dospělých. Už dříve jsem zhlédla divadelní hru, a tak mi při čtení zněl v uších nezapomenutelný hlas skvělé herečky Báry Hrzánové.

E.lisabeth
29.06.2018 4 z 5

Cekala jsem mnohem vic, potom co mi knihu vsichni hrozne chvalili. Sama bych ji asi nekoupila, ale dostala jsem ji od kolegyne, ktera ji miluje a ja mela zrovna potrebu precist si nejakou komedii. Proste jsem cekala mnohem vic. Zasmani nahlas prislo jen v jednu chvili jinak bohuzel.

rybizka
27.06.2018 3 z 5

Nesdílím tak velké nadšení jako většina, pro mě to je průměrná humorná kniha. Příběhy byly milé, někdy vtipné, někdy jsem se i pousmála, ale nic víc. Měla jsem velká očekávání, kniha hodně doporučovaná, možná proto takové hodnocení. Poslouchala jsem jako audio a velké plus za přednes B. Hrzánové, ta jednoduše umí.

terijans
20.06.2018 5 z 5

Tuto knihu můžu číst pořád dokola!

Blondebookdevil
14.06.2018 5 z 5

Za poslední dobu opravdu vtipná knížka, která se četla lehce a bez problémů se začtením. Divadelní zpracování znám a kdysi jsem ho viděla, ale teď ho zhlédnu určitě s chutí znova. :)
P. S.: Tak mi přišlo na mysl, jak s*al kníže Přemysl

aardvarka
13.06.2018 5 z 5

Četla jsem až po Oněginovi, i když samozřejmě divadelní zpracování znám. Kupodivu, Oněgin mi přišel odlehčenější a víc jsem se u něj nasmála. Na střední to už byla pohoda. Zato deprese jménem Ničín byla opravdu všeobjímající, postavy padaly jedna za druhou a člověk si připomněl dětství nejen s jeho úžasně naivním pohledem na svět, ale i se všemi negativy. Velmi zajímavé bylo srovnání postav oproti Oněginovi (kam se posunuly, jak se jejich vztahy proměnily). Helenka tady má o dost těžší pozici než ve druhém díle, protože tam ve finále zvolila únik od despotické Kačenky. (I když se tu nabízí na stejném místě únik do Prahy.) Na druhé straně malá Helenka zašlapává mravence a šneky a vůbec velmi bolestně připomíná člověku všechno špatné, co jako malý udělal. Je to ale plné geniálních vtipů - Jak byl kníže Přemysl s Husákem v Čáslavi na záchodě - nebo mé oblíbené:
Slušně jsme pozdravili, já jsem šla za panem režisérem, i když je to ten protiva, co se kamarádí s Kroupovou, a řekla jsem: „Pane režisére, tohle jsou moji spolužáci Eliáš a Secký, my jsme se na vás dívali a chtěli bychom vědět, jestli je ten Rozbřesk na dole Karel komedie, nebo spíš tragédie. Já myslím, že tragédie, ale nejsem si jistá.“ Pan Novotný zahodil cigaretu a šel pryč. Vůbec nám neodpověděl. Ale když šel kolem Kačenky, řek jí: „Že si nedáte pokoj! Já se vám divím.“

karavela
03.06.2018 5 z 5

Vyprávění malé Helenky,které čtenáře rozesměje i přiměje k zamyšlení.

Hanka_Bohmova
15.05.2018 3 z 5

Roztomile vtipná kniha o docela příšerných událostech. Přes tenhle kontrast se moje empatie prostě nedostala, jedno rušilo druhé. Nicméně chápu převažující vysoká hodnocení a kdybych se celou knihu cítila stejně jako při čtení věty "Minulej tejden jsem utíkala se šlachou v koprový omáčce", taky bych dala víc hvězd :o)

Tenhle popis mikulášské návštěvy možná dobře vystihuje dobu: "Museli jsme říkat básničky a zpívat a Pepíček plakal a já jsem se taky strašně bála. Ale když jsme jim slíbili všechno, co chtěli, tak nás nechali na pokoji a dali nám dárky."

Zdenas5
11.05.2018 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, přednes Báry Hrzánové nemá chybu. Autorce se podařilo vtipně zachytit dobu, která ve skutečnosti tak vtipná nebyla. Vřele doporučuji.

elenai
04.05.2018 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha, což vřele doporučuju! Barbora Hrzánová se pro roli Helenky Součkové narodila a její hlasový um je naprosto nepřekonatelný. Sama bych si to lépe nepředstavila.

A co říci k obsahu knihy samotné? Autorka čtenáři předestírá šílenou dobu komunistickou nevinnýma dětskýma očima, takže tamější politickou situaci značně odlehčuje skvělými gagy, které vznikají takříkajíc omylem. Je to půvabné i sprosté, smutné a komické, opravdu hodně jsem se nasmála. Pět hvězd je jasných jako facka.

EmiClare
15.04.2018 4 z 5

Milá knížka, která mi ale nijak nevyčnívá z lepšího průměru.

radushe79
15.04.2018 5 z 5

Videla jsem divadelni zpracovani. Po letech pak cetla knihu. Oboji je bozi. Hrzanovou jsem si predstavovala i pri cteni.

jaroiva
26.03.2018 5 z 5

Vždycky na to někde zas narazím, a když kniha, tak prostě vůbec nejvíc nejlepší je to ve formě audioknihy načtené Bárou Hrzánovou. Škoda, že jsem to neviděla naživo v divadle.

SabioneGranger
07.03.2018 5 z 5

Helenka Součková je moje největší hrdinka všech dob! Její nezapomenutelné hlášky a pohled na tehdejší politickou situaci tolik odlehčují onen smutek. (''Horší nežli Rusák je ten č***k Husák''). Tedy nejen politickou. Její dětský pohled na svět je vůbec dokonalý. Protože ''když má někdo srdce, tak skoro určitě umře''. Kromě toho je Helenka tlustá a snaží se tolik nejíst, ale třeba sníh, ten může, ''protože ten není vůbec sladkej'' a nebo vanilkový rohlíček si vezme jeden, v nejhorším případě dva a je to. A nejvtipnější je onen mistr Budžes. Kdo že to vlastně je?

''A hrdý buď, žes vytrval, žes neposkvrnil ústa ani hruď falešnou řečí.''