Hrdý Budžes
Irena Dousková
Helenka Součková série
1. díl >
Chcete se zasmát, zastydět a zavzpomínat? Prvními roky husákovské normalizace, tak jak se v řadě komických i méně veselých příhod a situací promítala do života dětí i dospělých z jednoho okresního města, nás v této knize provází bystrá, leč přiměřeně naivní žákyně druhé třídy ZDŠ v Ničíně.... celý text
![PetraZahry PetraZahry](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čím jsem starší, tím víc tíhnu k českým autorům a humorně (nebo jinak zajímavě) zobrazeným politickým souvislostem...
![ziv ziv](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/120138/m_120138-ayr.jpg?v=1459855105)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Miluji tuto knihu. Stejně tak i jako divadlo v hlavní roli s Bárou Hrzánovou. Škoda , že moji vrstevníci tímto pohrdají...
![Luxiee Axony Luxiee Axony](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31508/31508-MFp.jpg?v=1496336513)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihy nabité hořkým vtipem s atmosférou socialistického Československa patří prostě k současným českým nej. Ty nepřestanou bavit.
![Ajtakrajta Ajtakrajta](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58095/m_58095-uLw.jpg?v=1459854938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Není mnoho knih z období reálného socialismu, které tímhle stylem dokáží popsat dobu s humorem a přesto ukázat jaké svinstvo to bylo. Hrdý Budžes takovou knihou je.
![miska98 miska98](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48986/m_miska98-P24.jpg?v=1572774922)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pěkná, nepříliš náročná knížka popisující socialismus očima dítěte. Hrdý Budžes (teď když vím, kdo to je, musím se smát :D ) je rozhodně zdařilé dílo, i když se musím přiznat, že naprosto mimo mého obvyklého žánru. Jednoduché, milé, vtipné - vřele doporučuji.
![jadran jadran](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co nedokázali často přehnaně oslavovaní spisovatelé na tisících stránkách svých veleděl, dokázala Irena Dousková popsat originálním a pod kůži lezoucím způsobem. Totiž všechnu tu bídu a hnus normalizace. Famózní charaktery všech osob (strašně líto mi bylo hlavně Kačenky a to nejen kvůli tomu, jak ji semlela doba profesionálně, ale i ve vazbě na její matku), místo přehnaně rozsáhlého a chvílemi až samoúčelného filozofování (Kundera) nebo dokonce sebeoslavování (Kohout) zdánlivě jednoduchý příběh, kdy se při čtení válíte smíchy a pak je vám z toho všeho najednou tak nějak "šoufl", protože si domýšlíte souvislosti a smích je najednou ten tam a zbyde smutek, že takhle to prostě bylo. A když přijedete do Příbrami a uvidíte "to" ničínské divadlo v bloku kulturního domu z padesátých let, představíte si nejen Helenku, ale především jste-li jenom průměrně inteligentní a máte v sobě alespoň trochu citu a pochopení, tak už vám nikdo (co se týká "oné" doby) nic nenabulíkuje.
![mozkit mozkit](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29694/29694-gIM.jpg?v=1429204143)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Smutná doba, smutný okamžiky životní, ale vtipně podaný :) Celý čtění knihy jsem viděl Hrzánovou, která to to hraje jako divadelní představení :)
![stopni stopni](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/259/m_259.jpg?v=1459854916)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice pěkně napsaná kniha, která čtenáři poskytuje humorný, ale místy až hořký pohled na období normalizace a na průměrnou českou rodinu, v které žije malá Helenka Součková - hlavní protagonistka a také vypravěčka.... :-) Právě postava Helenky a její dětský nevinný pohled na svět kontrastuje a střetává se se situací jejích rodičů..... Autorka do vyprávění vložila nebývalý cit a něhu a velice dobře se jí podařilo zachytit postavení dítěte v tak nelehké a pro Helenku tak nepochopitelné době, jako byla právě 70. léta..... :-) Všem vřele doporučuji, kniha se čte sama a úsměv na tváři Vám Helenka a její působivé vyprávění jistě vykouzlí..... :-)
![raffi raffi](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109784/m_raffi-75q.jpg?v=1541072297)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Bola som nadšená divadelnou hrou a potom aj knihou. Je to také smutno-veselé čítanie.. pri historkách malej Helenky sa smejeme, ale občas si uvedomíme, aká hrozná doba to bola. Hlavne my, ktorí sme v tej dobe čo len chvíľu žili.
![feex8 feex8](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/72715/m_72715-4oW.jpg?v=1459855054)
Vyborna.
Zamerne sa kniham z obdobia sociku vyhybam, mam k nim akusi zvlastnu averziu. Hrdy Budzes mi ale ukazal, o kolko mozem prichadzat. Nasmiala som sa som sa teda statocne a to nie som ani dieta spred revolucie. Je to pisane nadhernym stylom. Helenka vo svojej detskej nevinnosti chape veci po svojom a mne sa to chapanie velmi pacilo. :)
Moje hodnotenie: 87%
![IYv IYv](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/104564/m_104564-6pj.jpg?v=1459855081)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
napřed jsem četla, dávno tomu, hned po prvním vydání knihy. Moje zážitky s divným masem na čtverečky (plíčky na smetaně) jsou úplně identické. Snad je to tím, že jsem chodila do školy pár let po Helence a ještě k tomu pracuji v divadle. Mimořádně to ve mně rezonovalo.
Pak jsem na to šla do divadla a příteli se nechtělo, že nemá rád Báru Hrzánovou, ovšem snad nikdy jsem ho neviděla tak nadšeného. Od té doby máme mnoho okřídlených rčení "to se tak u nás v divadle říká"...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sice jsem po celou dobu čtení netušila, kdo je Miluška Voborníková, přesto jsem se bavila a poučila. Líbí se mi i odkrytí názvu knihy, tzn. kdo byl onen Hrdý Budžes, který vytrval. Knížku bych doporučila studentům dějepisu, protože díky ní nahlédnou do každodennosti normalizace a udělají si obrázek o tom, jak to tehdy vypadalo.
![wiix wiix](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40166/40166-gbD.jpg?v=1393925709)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Humorné dielo s detskou rozprávačkou avšak smerované dospelým. Miestami príliš detské, miestami však vtipné a trefné. Pozitívne.
![genie genie](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/101690/m_genie-8gM.jpg?v=1636201662)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
O divadle jsem jen slyšela a viděla ukázky, takže jsem neměla s čím srovnávat ... velmi se mi líbil způsob psaní - milé, úsměvné ...
satira humor zfilmováno dětství komunismus normalizace (1969-1989) herci dětský hrdina rozhlasové zpracování zločiny komunismuAutorovy další knížky
1998 | ![]() |
2006 | ![]() |
2011 | ![]() |
2014 | ![]() |
2008 | ![]() |
Tak tahle kniha je naprostou TOP všech knih od českých autorů i autorek! Nechybí jí vtipnost, dojetí i momenty z kruté reality... A troufám si říct, že tu není nikdo, kdo by Helenku nemiloval!