Heřmánkové údolí
Hana Marie Körnerová (p)
Strhující příběh ženy, které osud původně rozdal horší kartu než jiným. Byla silná, ačkoli si svou sílu neuvědomovala, a statečná, ačkoli o statečnosti nikdy nepřemýšlela. Dokázala najít obyčejné lidské štěstí i v tvrdé době a ještě tvrdších podmínkách. Přesto se nikdy necítila odstrčená či o něco ochuzená a dokázala prožít svůj život naplno. Příběh začíná v roce 1946, kdy sedmnáctiletou Annu repatriují z Ruska do poválečného Československa. Oba rodiče jsou mrtví a matčini příbuzní v Čechách se uvolili o sirotka postarat. Anna přijíždí do krajiny, kterou zná jen z vyprávění, ale která se v jejích představách jeví jako země zaslíbená. Neumí řeč a příbuzné zná jen z fotografií. Přesto u nich doufá nalézt nový domov - jedinou jistotu v nejistém světě, který ji obklopuje. Po příjezdu na místo se ale dovídá, že všechno je jinak. Ze dne na den se ocitá v nádherné, ale téměř vylidněné krajině Středohoří, s mužem, o němž ve skutečnosti nic neví...... celý text
Jednoduché vyprávění, které si na nic víc nehraje..a přece poutavě vypoví silný příběh......
Za mě tak 3,5*. První polovina byla velmi přeslazená, v polovině se objevilo trochu napětí, konec byl docela rychlý. Za půl roku nebudu vědět, o čem to vlastně bylo. Vzhledem k tomu chyběla nějaká zajímavá pointa, dávám za tři.
Krásné, reálné, skvěle napsaný příběh. Jestli si říkáte, že jste se dlouho nezačetli do příjemné knihy, vezměte si Heřmánkové údolí.
Kniha mi sedla a četla se krásně. Lidský příběh o silné ženě na pozadí historických událostí.
To se tak krásně četlo! Jedna z nejsympatičtějších hrdinek, jaké jsem kdy v knize potkala. Odvážná, starostlivá, příjemná. A k tomu všemu její osud nastíněný nevtíravě na pozadí historických událostí od konce druhé světové války do prvních let, kdy byli u moci komunisti. Cením, že nás autorka nezahlcuje fakty, ale podává milý příběh, který je čtivý a neodtrhnete se od něj.
Heřmánkové údolí je moje druhá kniha od paní Körnerové. Příběhem Anny si to u mě autorka trochu napravila. Nejspíš pomohlo i to, že se jedná o zpracování reálného příběhu.
Kniha plyne svižně a nenechá čtenáře, aby ji odložil. Líčí život jedné ženy v těžkém poválečném čase, která je zkoušena nejen dobou, ale i lidmi. I vlastní rodina pro ní není tím nejbezpečnějším místem. Nakonec se Anna, v mladém věku vhozená do manželského života, se vším pěkně po svém popere a zařídí budoucnost sobě a svým dětem podstatně lepší, než se původně mohla zdát.
Kniha plná naděje - v nouzi poznáš přátele, ač oni sami mnoho nemají a doba je zlá.
S Annou se život nemazlil, ale vše brala tak jak přicházelo a nakonec vše brala s neskutečnou pokorou a láskou k lidem.
Paní spisovatelku miluji a chci si postupně přečíst všechny její knihy. Zatím žádná nebyla zklamáním.
V poslední době, když nevím, co číst, vybírám knihy mezi první stovkou nejlépe hodnocených, které jsem ještě nečetla a přitom mě zajímají. Tudíž není divu, že i tentokrát je to jasných pět hvězd. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a příběh Anny ve mě stále rezonuje. Myslím, že není potřeba se široce rozepisovat, to už tady bylo učiněno. Jen by mě zajímaly, stejně jako některé další komentující, osudy některých dalších postav, případně i Anniných dětí.
(SPOILER) Moc krásná knížka. Čekala jsem jemnost heřmánku, i ten začátek příběhu ten dojem budil. Ale teda - tolik na jednoho člověka, uf. Četlo se mi to dobře, ale jakékoli bezpráví a špatné zacházení v knížkách nemám ráda, hlavně v románech. Je to paradox, protože čtu hlavně detektivky, thrillery a horory a tam to tak nějak očekávám, ale v ženských románech mi to rve duši. Líbily se mi dvě roviny vyprávění, které trochu odlehčily od vzpomínek. Zajímalo by mne, co se stalo s Viktorem. Jsem ráda, že Anna pak našla vše, co si přála i zasloužila za svůj těžký život. Určitě se pustím ráda do dalších knížek autorky, ale chce to trochu odvahy.
Tady je již tolik komentářů, že mohu jen a jen opakovat. Jednoduchý styl a přesto zasáhne. Anna byla nesmírně silný člověk a zaslouží si obdiv. I já bych chtěla mít tu sílu neremcat a vždy si v životě hledat jen ta pozitiva.
Hezké čtení, určitě doporučuji. Jen škoda té naivity. Z hlavní hrdinky udělala autorka superženu. Téměř celý děj se odehrává v rozpětí 6 let, kdy je Anna neustále vystavována životním zkouškám - a pak, alespoň to tak v závěru působí, přijde konečně zlom a zbytek života má zaslouženě zalitý sluncem :-)
20. století česká literatura domácí násilí mateřství psychické problémy poválečná doba ságy český venkov hrdinky
2012 | Heřmánkové údolí |
2019 | Hlas kukačky |
2018 | Co neodvál ani čas |
2013 | Kočár do neznáma |
2022 | Jelení vršek |
Audiokniha. Byl to moc pěkný příběh, který mě každý den doprovázel na cestě do práce a z práce. Příběh o lidskosti, kterou lze najít i v nelehkých časech, pokud sami lidskostí oplýváte a nezdráháte se pomoct těm, kteří to potřebují, i když toho sami máte až nad hlavu. Hlavní hrdinku jsem v tomto ohledu musela obdivovat. Její nesobeckost a obětavost mě mnohdy až dojímala, především ve vztahu k jejímu manželovi, se kterým skutečně neměla lehký život. Ještě více zarážející je, když si to celé dá člověk do souvislosti s jejím mladým věkem. Také chci vyzdvihnout způsob vyprávění, který mě dokázal do příběhu vtáhnout už po pár prvních větách. Hned se jdu podívat, co dalšího si můžu od paní spisovatelky přečíst.