Hlas kukačky
Hana Marie Körnerová (p)
Napínavý příběh o pátrání po tajemství, o němž se i v nejužším rodinném kruhu jen šeptá. Příběh o rozplétání složitých lidských vztahů táhnoucí se hluboko do minulosti. Začalo to už v dětství jako pouhá zvědavost, ale tehdy Kristýně na otázky nikdo neodpověděl. V průběhu let se zvědavost změnila v potřebu odhalit vlastní kořeny a přijít rodinným záhadám na kloub. Už dospělá Kristýna se snaží pochopit jednání svých nejbližších, o nichž si myslela, že je důvěrně zná.... celý text
,,Svou minulost a svou výchovu si vlečeme s sebou. Jako okovy."
Příběh z první poloviny 20. století, který byl poznamenaný dvěma světovými válkami. Příběh nelehké doby, kdy morálka byla, hlavně pro ženy, hodně přísná a uklouznutí se trestalo tvrdě.
Příběh plný ženské síly, mateřské odevzdanosti, rodinných pout a skrytých tajemství.
Příběh velmi sugestivně napsaný, přesto plný otřepaných frází.
Příběh úplně neschopných mužů.
Příběh k zamyšlení s velmi emotivním koncem.
Audiokniha: klidně, laskavě, vcítěně čte Dana Černá, která tomuto příběhu dodala čtvrtý rozměr.
Knihu s tolika kladnými hodnoceními jsem nemohla vynechat. Navíc je námětem tajemstvím, což mě pokaždé spolehlivě naláká. Propletenec vztahů mezi lidmi taky. Musím říct, že zase takový zážitek pro mě četba nebyla, protože mi text přišel málo inovativní, místy těžkopádný, navíc to období, do kterého je děj zasazen - to je pořád dokola, že? Ale špatné to nebylo a chápu, proč si text zaslouží plný počet hvězd, takže ho dávám taky. Možná, že jsem měla jen moc velká očekávání.
Paní Körnerová prostě umí. Má tak krásný dar vás přenést do doby, ve které se knížka odehrává, a napínavě vás provést nejen rodinnými událostmi, ale i historickými zvraty. Její styl vyprávění a popisování je tak působivý, že knížku zhltnete raz dva. Ona a paní Mornštajnová jsou v tomhle prostě top autorky!
Po delší době kniha kvůli které jsem obětovala několik hodin spánku a dala jí na jeden zátah. A vůbec nelituji!
Velmi působivý a čtivý příběh o ženách a o hledání vlastních kořenů, to je prostě pro mě to pravé ;).
Knih s podobným tématem i časovým zasazením příběhu jsou mraky. Ovšem jen velmi málo autorů je dokáže tak působivé a čtivé zpracovat.
Určitě doporučuji!
Více mě nadchlo Heřmánkové údolí ale nemůžu říct, že by se mi Hlas Kukačky nelíbil. Právě naopak! Opět velmi čtivá záležitost.
Čtivé, poutavé. Prostě chcete vědět, jak to bude plynout dál. Stejně jako u Heřmánkového údolí od této autorky.
Příběh je opět silný, stejně jako jeho hrdinky. Přináší vhled do života dvou žen, které si jsou velmi blízké, přesto tak vzdálené.
Opět velmi silný a čtivý příběh o ženské statečnosti a oddanosti (alespoň tedy některých hrdinek) v období, jehož těžkosti si snad ani nedokážeme představit. Já jsem četla hned po Heřmánkovém údolí, a musím říct, že jsem byla lehce zklamaná - tentokrát mě kniha tolik nepohltila a nevtáhla do děje, ale přesto určitě moc doporučuji.
Opět moc dobré čtení.
Přeskakování v čase bylo občas lehce matoucí, ale nic hrozného.
Svižné, silné dojmy, těžká doba. Všeho tak akorát.
Pokračuju v krasojízdě a objevování našich autorek. Hlas kukačky jsem naposlouchala během 24 hodin (hodně cestování a nudné nákupy), ale že bych se nemohla odtrhnout... To ne. Pěkný, citlivý, samozřejmě válka, těžká doba, ale chybí mi tam trošku nějaká jiskřička. Jo a můj osobní problém, fakt nemám ráda v neerotických knihách popisy sexu.
Ale jo, za přečtení vlastně stojí a postupem času se propracuju k dalším knihám od Körnerové.
Zajímavé téma, které ale nebylo využito naplno. Na konci mi zůstalo spoustu nezodpovězených otázek. Vadilo mi, jak si autorka vybrala jen pár historických událostí, kterým se věnovala na několika stránkách a pak skok - jsme o několik let později, ale co se stalo mezitím, se nedozvíme.
Ženy a ženy matky, hluboce se před nimi klaním, vzdávám velkou úctu před jejich nezměrnou sílou a obětavostí. Nádherný příběh plný lásky a sebeobětování, úžasné čtení.
(Audiokniha)
Velmi poutavý příběh, u kterého mě místy mrazilo, ale i štvalo chování Edity i Josefa. Věřím, že to nebyla lehká doba, těžko si to dokážu představit. Nejvíc jsem soucítila s Irmou.
Dana Černá je skvělá, její hlas je úžasný!
Irma, Edita, Magda, Kristýna. Čtyři ženy jejichž osudy se zajímavě propojily víc, než by se na začátku knihy zdálo. Hlavním tématem je, jak už název napovídá, nelehký život nemanželských dětí a jejich ,,rodičů" na pozadí první poloviny 20. století. Autorka opět ukázala skvělý vypravěčský styl, neotřelé téma a nadnesla spoustu úvah a otázek, zda je pátrání po skutečných rodičích tou správnou volbou v životě dospívajícího člověka.
Tak jako i Heřmánkové údolí mě kniha nadchla schopností autorky sdělit moudro způsobem, který není ani trochu tuctový, což není jednoduché. Většina těch, kteří se o to kdy pokusili, skončili jako Jirotkova teta Kateřina.
Jediná výtka, zpočátku jsem měla pocit, jakoby to ani nepsala autorka, bylo to jak román z předválečných let. Naštěstí skutečně jen začátek. A možná to mohl být záměr, mně to nesedlo. Jinak opravdu opět pecka.
Vzhledem k tomu, že mne historie tak úplně nebere, tak mi vůbec nevadilo, že převažovala pouze v první části. Příběh, postavy, děj, vše super :)
druhá světová válka (1939–1945) pro ženy tajemství 1. pol. 20. století mateřství ságy hrdinky nemanželské dětiAutorovy další knížky
2012 | Heřmánkové údolí |
2019 | Hlas kukačky |
2018 | Co neodvál ani čas |
2013 | Kočár do neznáma |
2022 | Jelení vršek |
Velmi zajímavá a čtivá knížka, od které se nedalo odtrhnout a přečetla jsem během jednoho dne. I když jsem měla jiné očekávání - více tajemství a složitější cestu za jeho objevením, kniha se mi líbila. Za mě by v příběhu nemuselo být tolik popisných pasáží ohledně doby, ve které se příběh odehrává, ale naštěstí i popis byl napsán čtivě, takže super knížka a určitě sáhnu i po další od této autorky.