Hlas kukačky
Hana Marie Körnerová (p)
Napínavý příběh o pátrání po tajemství, o němž se i v nejužším rodinném kruhu jen šeptá. Příběh o rozplétání složitých lidských vztahů táhnoucí se hluboko do minulosti. Začalo to už v dětství jako pouhá zvědavost, ale tehdy Kristýně na otázky nikdo neodpověděl. V průběhu let se zvědavost změnila v potřebu odhalit vlastní kořeny a přijít rodinným záhadám na kloub. Už dospělá Kristýna se snaží pochopit jednání svých nejbližších, o nichž si myslela, že je důvěrně zná.... celý text
Silný příběh na pozadí historie 1 a 2. sv. války. Propracované charakteristiky postav, perfektně vykreslené prostředí stavby, život střední třídy a jejich předsudky i následný sestup do reality života obyčejných lidí. Příběh o lásce matky k dětem i o nelehkém životě s nemilovaným manželem, příp. otcem. Vztahy, charaktery lidí a jejich pohnutky, to je to, co se v této knize řeší a to autorka popsala perfektně.
Po autorčině knize Dům U Tří borovic, která se mně velice líbila, jsem se natěšeně pustila do dalšího díla. První část knihy se mě emocionálně příliš nedotkla, což mě mrzelo, jakobych četla za oponou. Toto rozhodně nemůžu tvrdit o části druhé, kde si mě naprosto získala nezlomná Irma či spiše celý příběh, zasazený do období válek, zejména do předválečného období 2.sv.války. Autorka prostě umí a já se těším na Heřmánkové údolí.
Moc pěkný příběh. Ráda si od autorky přečtu další knihy.
Nedávám plné hodnocení, protože jsem si k postavám na 280 stranách nedokázala vytvořit bližší vztah a příběh po mně tak nějak stekl a nezanechal ve mně hlubší pocity.
Hlas kukačky...
Jedná se o druhou knihu od Hany Marie Körnerové, která se mi dostala do rukou... Po jejím přečtení mohu jen potvrdit svoji poklonu, kterou jsem věnoval autorce po přečtení Heřmánkového údolí...
S autorkou zavítáte do období před druhou světovou válkou, ale i do období válečného a poválečného Československa... Vše se bude týkat složitých rodinných vztahů... Ke knize Vám nijak více neprozradím... Prostě si ji přečtěte, stojí to za to... ;-) Kniha má momentálně hodnocení 91 %, takže téhož názoru by byla asi většina čtenářů...
Trošku mimo knihu...
Milé dámy - maminky, všechny máte moji hlubokou poklonu a obdiv, za to, co všechno zvládnete, abyste daly život někomu dalšímu...
“Úpěnlivý pohled dožadující se pravdy. Jakou pravdu může říci té uplakané dívčině? A jakou pravdu je vůbec schopna snést dětská duše aniž by došla úhony?
Pravda.
Komu prospěje pravda, která je pouze nemilosrdná a zraňující. Existují životní situace, kdy pravda ublíží člověku nadosmrti a kdy nejlepším řešením je milosrdná lež.”
První kniha od autorky a určitě ne poslední. Příběh s propleteným dějem několika silných žen mne zaujal, styl psaní velmi příjemný. Pokud se mi nechce přestat číst a těším se na večer, kdy zas knížku otevřu, tak musím dát 5 ⭐️.
Knihu jsem poslouchala v audio formě. Příběh jako celek byl pro mě zajímavý, historické vsuvky taktéž, ale způsob psaní na mě působí velmi slabě. Striktní černobílost postav, přemíra klišé, těžko uvěřitelné dialogy, to vše u mě knihu srazilo na úroveň trapných filmů pro pamětníky. Také mě mrzí odsuzování hrdinky Edity - z mého pohledu v dané situaci udělala to nejlepší, co mohla. Každopádně jsem si díky knize uvědomila to, jak se máme, my ženy, nyní dobře.
Mé druhé setkání se s paní Körnerovou a opět mě nezklamala. Knížka se četla velmi dobře, zajímají vás osudy hlavních hrdinek tak, že prostě nechcete přestat číst a s vyústěním je člověk vlastně také spokojený jako v případě Heřmánkového údolí.
Krásá kniha. Velmi čtivá.Nějak bych se rozepsala ,ale nechci prozrazovat děj. Snad jen ,že štěstěna je vrtkavá a nikdo nikdy neví co mu osud přivede do cesty a někdy je to dost překvapivé....vřele doporučuji
Sáhla jsem už po 3. knize paní Körnerové a určitě nelituji. Opět poutavá kniha se silným příběhem a k tomu ještě neskutečně čtivá. Jednoznačně doporučuji.
Paní autorka umí moc pěkně a poutavě splétat zajímavé příběhy, připomíná mi svým stylem další moji oblíbenou spisovatelku A. Mornštajnovou. Příběhy silných a obětavých žen s těžkým údělem mezi dvěma světovými válkami čtenář zhltne na posezení.
Knihu jsem dostala jako vánoční dárek a přečetla jsem ji opravdu rychle. Dojímavý a dramatický příběh žen z jedné rodiny, které se snaží zvládnout svůj život co nejlépe, ale překážky, na které naráží, jsou často hodně náročné, mě opravdu chytil za srdce. Nejvíc jsem obdivovala Irmu, její obětavost, lásku, sebezapření. Bohužel si myslím, že i dnes zůstává v "toxických" vztazích mnoho žen z podobných důvodů, i když je od Irmina osudu dělí spousta let. Z toho důvodu a také proto, že si kniha určitě nedělá ambice na historický román, mi připadaly skoro zbytečné nebo spíš až rušivé, dokumentární popisy aktuálních historických událostí, které autorka do příběhu vkládala. Určitě však knihu k přečtení doporučuji a už se těším na další - Heřmánkové údolí - které jsem pod stromeček také dostala.
V posledních týdnech jsem neměla moc štěstí na výběr knih, dost jsem jich odložila (když mě knížka nezaujme tak do strany 30, vím, že to fakt dobré nebude, a odkládám), takže jsem potřebovala sázku na jistotu. Hlas kukačky má velmi dobré recenze a autorčino Heřmánkové údolí se mi moc líbilo. Věděla jsem, že klasický styl vyprávění, jakým Körnerová píše, je přesně to, co nyní potřebuju. A nespletla jsem se. Některým čtenářům bude možná připadat, že knížka je prostě tuctový ženský román a obsahuje spoustu klišé a stereotypů, a někdy to tak asi i je, ale mně se velice zamlouvá, jak se tu proplétají lidské osudy, líbí se mi psychologie postav i celkové vyznění - a teď to napíšu pěkně pateticky - jímž je oslava silných žen a matek, které zvládly úplně všechno, byť byly společností podceňovány a jejich místo mělo být především u plotny a po manželově boku (román se odehrává během první a druhé světové války).
Kniha skvělá, napínavá, podle skutečné události. Po Heřmánkovém údolí další kniha, která nemá chybu. Nemohla jsem se od ní odtrhnout.
Autorku mám moc ráda. Kniha byla opět bravurní. Vynikající plynutí, vykreslení postav i prolnutí osudů. Bonusem je pak v ději vykreslení těžké doby a historických souvislostí.
druhá světová válka (1939–1945) pro ženy tajemství 1. pol. 20. století mateřství ságy hrdinky nemanželské dětiAutorovy další knížky
2012 | Heřmánkové údolí |
2019 | Hlas kukačky |
2018 | Co neodvál ani čas |
2013 | Kočár do neznáma |
2022 | Jelení vršek |
(SPOILER) Kniha se velmi dobře četla, to nemohu upřít. Z počátku mi přišlo, že děj se bude více zabývat historií, k čemuž bohužel nedošlo, druhá třetina knihy zcela postrádala dobovou charakteristiku (oproti první třetině, kde byly popsány detaily týkající se Mnichovské dohody).
Postava Edity ve mně vzbuzovala příliš otazníků, chyběly mi bližší konsekvence (nepřišlo mi reálné sehnat někde v Sudetech Chanel no. 5).
V poslední třetině se velmi okrajově autorka vrátila k detailům týkající se žití za druhé světové války. Dle mého názoru se mohla autorka lépe věnovat dobové Libni, dobové Praze, jaké bylo žít na přelomu 30. a 40. let.
Samotný příběh - jedno odložené dítě, to bych asi pochopila, ale dvě?
Závěrem mi pak chyběl pohled Edity. Která se z příběhu úplně vypařila. Za mě solidní 3 hvězdy.