Hodiny

Hodiny
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503588/bmid_hodiny-lXx-503588.jpg 4 1029 1029

Spisovateľ M. Cunningham, jeden z najbrilantnejších autorov svojej generácie, vzdáva románom Hodiny poctu anglickej spisovateľke Virginii Woolfovej. Tak ako autorka vo svojom slávnom diele Pani Dallowayová opísala jediný deň v živote titulnej hrdinky, aj Cunningham sa zameral na jeden deň v živote troch postáv. Prvou z nich je samotná Virginia Woolfová, ktorá v dvadsiatych rokoch 20. storočia zápasí s duševnou chorobu a pokúša sa písať ďalší román. Druhou je Laura Brownová, mladá žena v domácnosti v povojnovej Kalifornii, ktorá vychováva malého syna a bojuje s obmedzeniami manželstva z rozumu. A napokon je to Clarissa Vaughanová, vydavateľka a matka dospelej dcéry v New Yorku deväťdesiatych rokov. V ten deň chystá večierok pre svojho ťažko chorého priateľa Richarda, ktorý získal literárnu cenu. Michael Cunningham v románe plynulo prechádza dekádami 20. storočia, aby zachytil jedinečné vnútorné svety troch nezabudnuteľných žien. Výsledkom je vášnivé, hlboké a dojímavé dielo, román o umieraní, bezmocnosti, ale aj o tom, že aj hlboko nešťastný človek dokáže nájsť kratučké okamihy radosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

The Hours, 1998

Belatris
22.06.2014 5 z 5

Jedinou chybou této knihy je, že má konec a je tak krátká. Nádherná směsice detailů, různorodých, a přece podobných pohledů na svět, život a smrt... Působivé, silné a celkově podmanivé psaní. Chtěla bych si od Cunninghama přečíst biografický román o Virginii Woolf!

Randyz1986
14.06.2014 5 z 5

Před několika lety jsem viděl film, který mě naprosto dostal. Potom jsem zjistil, že je natočen podle knihy. Teď jsem ji dočetl a jsem opět nadšen a asi si ji brzy přečtu znovu, abych si všiml více detailů...

Verrrunka
04.04.2014 5 z 5

Na tuhle knihu velice ráda vzpomínám, dojemný a neokoukaný příběh. A film se podle mě velmi povedl!

Wilbur
15.11.2013 5 z 5

Působivá, dynamická, úctyhodná kniha, kterou jsem přečetl několikrát, podepsaná samotným Cunninghamem. Jeden z pokladů, které si moc považuji. Když čtu Hodiny, chci být spisovatel, mám příběh, pointu, postavy, zápletku. Když čtu tuto knížku, mám svůj svět plný literatury, lidské tíhy a nadějných životů.
Místa v Londýně spojená s Virginii Woolf, místa, kde žila.

Andulino
29.10.2013 5 z 5

Tak depresivní knihu jsem už dlouho nečetla. Tím větší na mě ale udělala dojem a určitě ji hodnotím pěti hvězdičkami. Moc se mi líbilo, že se autor inspiroval Virginií Woolf a její knihou Paní Dallowayová. Kniha popisuje jeden jediný den v životě tří žen. Jak jsou spolu spojeny a proč zrovna tyto tři ženy, to se čtenář dozví až ke konci knihy. Určité náznaky je ale možné pochytit už od začátku. Michael Cunningham se opět nebojí tabu, což je pro něj příznačné. Doplní je ale neskutečnou dávkou rezignace, smutku a deprese... Nejvíce se mě dotkla závěrečná pasáž, kde v jednom odstavci autor vysvětlí samotný název knihy a také vyřkne jednu neskutečnou životní pravdu, ze které vám bude ještě chvíli potom úzko. Ke knize se určitě ještě vrátím.

triatlet
12.10.2013 5 z 5

Výborné prolínání trojího pohledu v trojím čase na různé detaily během jednoho dne. A závěrečná pointa - propojení času a hrdinek/ -ů je překvapivá.

kniholka
24.09.2013 4 z 5

Vlastně ani nevím, co o téhle knize napsat. Jakmile ji otevřete, začnete žít s ženami uvnitř a ke konci si budete připadat, jako byste s nimi ten jeden den prožili doopravdy.

mikosai
16.09.2013 5 z 5

Jedna z nejlepších knih co jsem četla. Pro mě to bylo o atmosféře..film byl stejně dokonalý jako kniha.

anett123
08.08.2013 5 z 5

Nejraději jsem měla Lauru Brownovou, kterou ve filmu úžasně ztvárnila Julianne Moore.

kneslova
29.07.2013 3 z 5

Po skvělých ohlasech jsem tuto útlou knížku přečetla, jsou tam pěkné pasáže,ale stále jsem zkoušela číst dál a dál čekajíc na něco? , nijak mě to nezaujalo, myslím , že za chvíli nebudu vědět, že jsem ji četla, bohužel

Indilwen
20.07.2013 5 z 5

Jedním slovem.. dokonalost. Stejně tak filmová verze. Jedna z mála knih, pro kterou do svého života vždy na malou chvíli vpustím onu sladkobolnou melancholii a nechám se jí na křídlech příběhu unášet.

exitus
21.04.2013 5 z 5

Není to lehké čtení. Musíte chtít. A pokud chcete, chytne vás to a nepustí. Klenot. Stále slyším ta slova: Clarissa si jde koupit květiny...

AllieM
30.01.2013 5 z 5

Uchvátilo mě to. Když to čtete,každý kousek do sebe jakoby zapadá. NÁDHERA. Film jen třešničkou na dortu,jen lituju,že jsem ho viděla před čtením knihy.

miawallacova
19.01.2013 5 z 5

moje srdcová záležitost, bála jsem se, že film knihu překonal, ale opět mi bylo dokázáno, že film se knize nevyrovná. Nelze se do těch žen nezamilovat.

Blíženec
05.01.2013 5 z 5

Výborná kniha.Děj se odehrává ve třech časových rovinách,ale při čtení není problém navazovat na předchozí děj. Nahlédnutí do duší tří rozdílných žen...

alisek
15.12.2012 3 z 5

Před rokem jsem se nedostala za třetí kapitolu. Říkala jsem si, že jsem pro tuto knihu ještě nedorostla. Tak jsem to zkusila teď znovu. Přečetla jsem ji sice celou, ale nevychutnala si ji. Asi to zase zkusím za pár let, pořád ji ještě nerozumím.

fons
11.11.2012 5 z 5

Kniha tak strhující, že nikdy nepochopím, jak může být učební plán literatury na školách tak chudý. Tohle je látka hodná rozboru a uvažování. Toto dílo je jako šperk, posetý nejkrásnějšími diamanty, které jsou občas těžké, ale honosné. Upřímně musím říct, že mi po přečtení knihy velmi pomohl film - díky němu ožily mé představy a stal se tak kvalitním leštidlem, udržující vznešenost tohoto mistrovského díla!

Eli.s
06.11.2012 4 z 5

"Obrovskou většinu z nás pohltí nějaká nemoc nebo sám čas. Útěchu nám pak může poskytnout jediné: Tu a tam nějaká ta hodina, během níž náš život, navzdory obecné nepřízni osudu a planým nadějím, propukne naplno a poskytne nám vše, o čem jsme kdy snili, ačkoliv víme, že po těchto šťastných hodinách nevyhnutelně přijdou docela jiné, mnohem temnější a obtížnější. Přesto vítáme každé nové ráno a především - víc než cokoli jiného - doufáme, že se nám těch blažených hodin dostane co nejvíce..."

Nenapadá mě nic dalšího, co bych mohla dodat. Hodiny jsou jedinečná kniha, o které není třeba psát. Stačí ji jen číst a vychutnávat ji kousek po kousku, hodinu za hodinou...

Atuin
29.10.2012 5 z 5

Takhle bych chtěla umět napsat knihu, neuvěřitelné podprahové tahy se slovy která vždy padnou přesně tam kam mají aniž by ztratila balanc, Skvělá kniha.

MorganaE
22.10.2012 5 z 5

Michael Cunningham je Virginia Woolfová naší doby.