Ak tečie krv
Stephen King
Holly Gibneyová z detektívnej agentúry Stratení nájdení pracuje na prípade strateného psa – a na zlepšení svojej asertivity –, keď uvidí v televízii zábery z výbuchu bomby na strednej škole Alberta Macreadyho. Len čo si však znova naladí nočné správy, uvedomí si, že s reportérom, ktorý bol na mieste činu ako prvý, nie je niečo v poriadku. Tak sa začína poviedka Ak tečie krv, samostatné pokračovanie románu Outsider (IKAR 2019), v ktorom sa jedinečná Holly venuje svojmu prvému sólo prípadu. A to, že zbierka poviedok nesie jej názov, nie je náhoda. „Ak tečie krv, ide to na titulku“ hovorí sa medzi novinármi a reportérmi. Vedia prečo. Sprevádzajú ju ďalšie tri príbehy – Telefón pána Harrigana, Chuckov život a Krysa z pera obľúbeného a výnimočne nadaného spisovateľa, ktorý sa počas svojej plodnej kariéry k tejto kratšej literárnej forme opakovane vracia. Mnohé z jeho poviedok sa stali predlohou kultových filmov. Ale ako hovorí Stephen King: „Filmy sú prchavé, zatiaľ čo knihy – aspoň tie dobré – sú na večné veky, alebo aspoň skoro.“... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
If It Bleeds, 2020
Pořád je to dobré, ale už to prostě není ono. K jednotlivým novelám: Telefon, ok, ten byl dobrý. Chuckův život, to nebyl můj šálek čaje. Když teče krev bylo fajn, klasický King, ale já prostě nemám ráda Holly, je mi strašně nesympatická. No a Krysa - ta byla dobrá, skvěle se to rozjíždělo, ale pak to King jaksi utnul. Dokázala bych si ji představit jako román, variaci na Opičí pracku, samozřejmě po Kingovsku. Škoda. Postavy spisovatelů mu vždycky (samozřejmě :)) šly. Četlo se to samo, ale u srdce je mi z toho trochu smutno, jak jde v posledních letech kvalita Kingovy tvorby dolů. Přesto jsem ráda za každý nový počin svého nejoblíbenějšího spisovatele, kdo ví, kolik jich ještě bude.
Povídky Kingovi vždycky šly. Těšila jsem se na každou další a říkala jsem si, jak je vůbec možné, že Král dokáže vměstnat tolik hororu, hrůzy a napětí do několika málo řádek. Jenže jako na každém umělci je hrozně moc znát, když se dostane do psychické pohody a celkového klidu. Jeho tvorba už postrádá surovou eleganci hororu. Postupně se z Kingových příběhů stávají skoro až netflixovské vyprávěnky před spaním. Snad nás ještě dokáže Mistr překvapit něčím novým. Nebo toto žezlo už dávno převzal jeho syn...?
Že King recykluje své staré nápady mi nevadí, ostatně je to přece to, co máme my čtenáři rádi, takže jsme za každý další příběh vděční. Nemůžu si pomoct, ale to, co mi vadí je, jak autor neskutečně vyměkl. Taková Krysa a Telefon pana Harrigana mají skvělý námět, ale jako by se snad King bál své postavy nechat zažít trochu toho hororu, a tak na ně jen lehce vybafne a nechá je na pokoji. Kdyby to napsal před 30 lety, provedení by bylo určitě o dost temnější a lepší.
Obsah knihy není tak strašný jako ta odporná obálka, ale i tak...nic moc. Král stárne, bohužel. Už je to nějakej ten pátek, co napsal skutečnou pecku a jeho poslední knihy už nejsou nic extra.
I když jsou pokaždé napsané výborně.
První povídka, Telefon pana Harrigana, je ještě docela good, ale zbytek je těžkej průměr.
Hodnocení : 5/10
Knihy hodnotím spíše podle toho, jak mě bavily a u téhle jsem si užil každou povídku a to povídky zpravidla moc nemusím, obzvlášť u Kinga. Preferuji delší romány a složité charaktery. Taky si myslím, že hodně lidí srovnává Kinga s Kingem. Na jeho standard to možná bude slabší, ale ve srovnání se zbytkem novinek je to jasný nadprůměr.
V jeho věku budu rád, pokud dám dohromady textovku.
Výbornou titulní novelu doplňuje ještě zdařilý Telefon pana Harrigana. Zbytek povídek je bohužel čistý průměr.
Povídky v podání mistra Kinga jsou prostě top. Telefon pana Harrigana je klasická duchařina. Chuckův život dokážu ocenit až s odstupem času, vlastně je to zajímavý nápad a o Chuckově životě bych se toho klidně ráda dozvěděla více. Když teče krev je podle mě nejlepší, ale možná je to tím, že jsem stejně jako sám autor, velkým fanouškem Holly Gibneyové. Doufám, že se s ní ještě někdy setkám. :) Krysa je taková chuťovka, která se čte sama. Za mě určitě po právu pět hvězd.
Moc me to nezaujalo. Prijde mi, ze King uz trochu ztraci dech :( vubec jsem se nemohla zacist.
Nejvic se mi asi libila prvni povidka - Telefon pana Harrigana, zbytek mi prisel takovy tezkopadny.
V Chuckove zivote jsem moc nepochopila ty souvislosti, Kdyz tece krev mi prisla moc dlouha a bez jakehokoliv napeti a Krysa taky lehce nemastna neslana. Prijde mi, ze to King trosku odflaknul, protoze namety jako takove byly dobre, ale nedotazene do konce...
Sbírka 4 povídek, které si většinou drží po celou dobu svůj lehký nadprůměr. Trochu mě zklamala povídka Když teče krev - ta je ze všech 4 nejslabší. Chuckův život byl zajímavý námět, ale nějak se to "zapomnělo" rozvinout. Krysa a Telefon pana Harrigana byly skvělé, díky Telefonu hodnotím sbírku celkem 4*.
Kdybych mohla, tak budu hodnotit 3,5 hvězdy. Tu půl hvězdy navíc bych dala za Povídku Když teče krev, ve které se vracíme k naší staré známé Holly Gibney a je ze sbírky určitě ta nejčtivější. Ale pozor! Vyvarujte se jí, pokud jste ještě nečetli trilogii Pan Mercedes a Outsider, jinak si vyzradíte veškeré zápletky těchto příběhů.
Povídky Telefon pana Harrigana a Chuckův život byly taky celkem zajímavé, ale žádný wow se nekonalo. A Krysa byla pro mě asi nejslabší část sbírky.
Povídková kniha, v níž některé povídky baví více než jiné, tak to zkrátka je. Příběhy se mi četli dobře, dobrá polovina mě vážně bavila, bohužel už druhá půlka už zase tak super nebyla. Tahle kniha u mě patří mezi ty slabší. Od Kinga mě baví ty bichle, kde má spoustu prostoru pro celý příběh se všemi detaily. Ale to je jen můj pohled. Za mě je to 3/5, ale možná je to tím, že zkrátka povídky asi nejsou můj šálek kávy.
Docela jsem váhala, jestli dát tři nebo čtyři hvězdičky, protože je to fakt půl na půl. Nakonec dávám tři, protože jsou lepší knihy, které si ty čtyři více zaslouží. Nejlepší povídka knihy byla Telefon pana Harrigana, tady jsem našla svého oblíbeného Kinga. Krysa se mi líbila nejméně. Celkově jsem spokojená.
Povídkové knihy mr. Kinga mám asi nejraději z toho důvodu, že čtenáři jsou naservírované různé neobyčejné pohledy na celkem obyčejné věci. A někdy z toho i zamrazí u kostí...
První povídka o telefonu byla velmi povedená a začetl jsem se do ní velmi rychle. O to horší bylo odcházení až do doby natěšeného návratu k četbě. Líbilo se mi využívání moderních technologií v příběhu, King má +, že jde s dobou. 5/5
Druhá povídka o životě Chucka, je skvělá v zásadě stylem svého vyprávění, pěkně od konce, trochu varující k dnům ne tak vzdáleným, jak se může zdát. 4/5
Třetí nejdelší část knihy, která nás vrací k naší oblíbené Holly, mně dělala trochu vrásky na čele a těžkopádně jsem se dějem prokousával. Chuť jsem si spravil až napínavou tečkou s výtahem a hltal každé slovo. Konec dobrý všechno dobré. 4/5
Čtvrtá povídka, inu to jsem ani nečekal, ale ta mě vtáhla dokonale. Úryvky psané knihy, pocity spisovatele (možná osobní výpověď :) ), bouřlivé počasí na samotě u lesa a pak jedna taková malá mrška, co nedává inspiraci zadarmo. 5/5
S touto knihou žánrově nesáhnete vedle a věřte mi, bude to napínavé a jen tak Vás to nepustí... jako krysa ze svých tlapiček :D
Kingovy povídky mám rád, takže jsem se začetl. Některé byly dobré, některé slabší, prostě klasika.
Každopádně čtení na dlouhé večery je to fajn :)
Kingovy povídky mám ráda, člověk si vždy vybere podle chuti. Tentokrát mě nejvíc zaujal Chuck, hned první část ( Jednání III) - kdo ví, kdy nám někdo vypne internet...
Očekávaná nová povídková kniha bohužel potvrzuje Kingův ústup ze slávy a výrazné slevnění ze strašidelných příběhů tajemného zla servírovaných v ranných sbírkách Noční směny a Hodiny děsu. Jak hodnotili mnozí pode mnou, asi se shodneme na tom, že Telefon pana Harrigana a Krysa nejsou sice pecky, které by mohly konkurovat těm nejlepším Stevovým kouskům, ale rozhodně jde o nadprůměrné záležitosti. Titulní povídka stejně jako ostatní příběhy kolem postavy Holly Gibney mě nijak zvlášť neberou, a Chuckův život jsem jaksi filozoficky nepobral. Chtěl jsem dát 4 hvězdy, ale tak nějak vnitřně cítím, že je to kousek pod nimi - velmi solidní, silný průměr - 70 %
Tak King už dávno není king. Soudruh King nejenže trpí čím dál tím větším slovním průjmem, tedy uběhne spousta stran textu a řeky slov než se začne něco dít, ale vykrádá i sám sebe a jeho příběhy už jsou takovéb neslané nemastné. Taky soudruh King neopomene kam může nacpat i své pokleslé politické názory, je vidět že je levičák a demokrat. No prostě "umělec". Je zajímavé, že většina umělců má tak levičácké názory, nejradši by kapitalizovali své příjmy a socializovali své ztráty, je to zajímavé když se "svobodní" a "nezávislí" umělci neštítí dotací. Ale to už odbočuji.
Musím jinak říct, že knížky od Kinga mě už nebaví, jsou takové dějové vykastrované, neakční, nehororové a vůbec už těžce mainstremové. Je to nuda číst a člověk musí hodně přeskakovat a wow efekt se už také nedostavuje... prostě lepší průměr. Je vidět, že už je placen za slovo, za stránku textu. Škoda soudruhu Kingu, býval jsi mnohem lepší!
Po dlouhé době jsem otevřela knihu od Stephena Kinga a připomnělo mi to, že bych měla jeho knihy číst častěji. I když neznám původní příběh, kde se objevila prvně hlavní postava z povídky „Když teče krev“ vůbec to nevadí. I když ten, kdo zná tento příběh asi ví hned o čem povídka bude. Nebo „Telefon pana Harrigana“ vedle samotného příběhu, jsou tam i zajímavé informace o prvních mobilech. Každá z postav je dobře vykreslená jako vždy. I ta krysa z poslední povídky.
Část díla
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Mně to stále ještě baví. Možná proto, že už bych se těch vyloženě hororových taky bála, takže mi vyhovuje, že i mistr King "měkne". Jako spisovatel se pořád vyvíjí a posunuje, už víckrát nenapíše Řbitov zvířátek a Carrie, to je jasné, ale ve srovnání s tím ostatním, co teď vychází, to u mě pořád překonává laťku průměru s velkým náskokem. Povídky Telefon pana Harrigana, Krysa a Chuckův život se mi zdály parádní. Povídka Když teče krev mě tolik nebavila, ale to jen tím, že už mě prostě jen omrzelo číst detektivky. I tak to hodnotím všemi pěti hvězdičkami.