Houbařka

Houbařka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533866/bmid_houbarka-65e9edbb1c471.jpg 4 3126 3126

Co skrývá podhoubí minulosti traumatizované mladé ženy? Je tomu již sedm let, co se Sářiným útočištěm stala stará chalupa na šumavském venkově a její život se začal odvíjet v neměnném rytmu, majícím podobu každodenní namáhavé pouti po houbařské stezce, kterou „zdědila“ po svém otci. Vzpomínkám na události, které ji dovedly až do psychiatrické léčebny a kvůli nimž se děsí bezesných nocí, se však nemůže vyhýbat donekonečna. Příslovečným kamínkem, který spustí lavinu událostí převracejících hrdinčinu dosavadní existenci naruby, se stane matčin pohřeb. Podaří se jí konečně vypořádat s tíživou minulostí a najít vytoužený klid? Autorčin druhý román definitivně potvrdil její pověst talentované vypravěčky příběhů o dysfunkčních rodinách. „Hanišová je přesnou pozorovatelkou pokroucených vazeb mezi lidmi, závislostí a způsobů, jimiž jeden druhého držíme pod krkem tak dusivě, že nedokážeme dýchat.“ – Petr Vizina, ČT art. „Viktorie Hanišová má cit pro stavbu románového příběhu, zvládá skvěle jemné odstíny psychologie postav, v popisech i přímé řeči mluví výrazně vizuálně, až filmově. Umělecky tady prostě všechno funguje na výbornou. Tím silnější je dojem ze zpracovaného tématu.“ – Radim Kopáč, Týdeník Rozhlas.... celý text

Hugoline
02.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem, ale zanechala ve mně pocit beznaděje ještě dlouho po přečtení. Autorka si vybrala silné, tíživé téma, které velmi dobře zasadila do temného prostředí šumavských lesů. Bylo mi líto hlavní postavy Sáry. Na jednu stranu jsem byla znechucena jejím otcem, ale ještě více matkou, která upřednostnila sebe, své pohodlí, před ochráněním své dcery.

lucy.sankova
25.05.2021 5 z 5

Sářin boj s rodiči, minulostí, nepochopením.. Bylo mi jí líto. Jak mladou, tehdy desetiletou dušičku, ovlivnila “nepříjemná opakující událost”, se kterou ji nikdo nedokázal pomoci.. snad jen les, to ticho, ta samota...
Bravůrně napsané!

Jeanine8
23.05.2021 5 z 5

Moc krásné, ale smutné čtení....Jen tomu konci jsem nemohla uvěřit, hledala jsem další stránky, trochu jsem jej nepochopila, asi si jej mám domyslet :-) U sbírání hub jsem měla pocit, jako bych tam byla také a vzpomínala jsem přitom na to, jak jsem chodila jako dítě sbírat houby s babičkou......Tu knihu jí koupím také.

soukroma
21.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Konec čtu zas a znova, a já mu vůbec nerozumím! Čekala jsem leccos, ale tohle je zcela mimo očekávání. Proč??? Koho tím trestá, kromě sebe? Chystá se na zbrusu nový život, takže bez své dosavadní vášně a náplně života? Takže ještě jednou, proč? Nechápu...
Vysvětlí mi to někdo? Třeba jsem to pochopila nakonec úplně špatně.

Marki019
20.05.2021 5 z 5

Zajímavě psaný příběh, knihu jsem přečetla snad jedním dechem. Jen ten neuzavřený konec trochu nesedí.

veronika9761
16.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Pro me o moc lepsi nez Anezka, ale podobne bezutesna. Velmi silny pribeh, velmi uveritelny a se spetkou nadeje na konec, tak to ma byt.

janasim
03.05.2021 5 z 5

Houbařka je dalším románem Viktorie Hanišové, který řeší rodinné trauma. Musím říct, že při čtení knih této autorky není možné stát opodál a jen nepřítomně sledovat řádky. Opět mě vtáhla do děje takovým způsobem, že jsem z toho byla nesvá. Bylo mi tak teskno, cítila jsem ten chlad a samotu v lese. Strašně moc jsem Sáře fandila.

Heyhey
23.04.2021 4 z 5

Obdivuji autentičnost autorčina stylu. Kniha mě oslovila víc než Rekonstrukce.

PaníLenka
23.04.2021 5 z 5

To byla opravdu síla...

heliholt
22.04.2021 5 z 5

Velmi čtivě, a lehce napsaný silný a bolavý příběh. Bohužel těch tragédií schovávaných za vnější, pro okolí dokonalý pohled na rodinu je hodně.

laura
21.04.2021 5 z 5

Ačkoli jsem dost brzy tušila, jaké břemeno Sára vláčí životem, teprve po přečtení mi došel význam obálky. Děsivé, šokující, kruté. S maličkou, téměř nepostřehnutelnou jiskřičkou naděje na konci.

Sára se nevzdává, bojuje, jde si po své stezce a neuhýbá. A přitom vlastně nikdy nepřestala utíkat. Jenže minulosti nikdo utéct nedokáže. Vždycky vás dohoní. Zatne do vás pařáty a vy krvácíte.

Tahle kniha je bolavá a zároveň tak podivně snová. Plná lesní vůně, ticha, mechu, kapradí, slunce i deště. Plná života a zároveň i smutku. Plná trýznivých ran, které pod podhoubím zrádně hnisají...

Enykybenykydupy dup
přineseme košík hub...

domihruzkova
20.04.2021 5 z 5

Nepřestává mě udivovat, že jsem na autorku doteď nenarazila. Velmi silný příběh.
Další autorčiny knihy vypadají taky dobře, přidávám do svého seznamu.

Jancas.s
18.04.2021 5 z 5

Po delší době skvělé počtení. Líbí se mi, jak zdánlivě banální detaily zrodí v hlavě naprosto ucelený příběh, od ktereho se člověk nemůže odtrhnout, doplněno bohužel negativními pocity a náladou, která se táhne s osobností Sisi knihou jako červená nit. Hrálo to na všechny struny - a taky mě to mimochodem naprosto navnadilo nastudovat si víc o houbách, jelikož jsem víceméně zmíněný "přizdisráč" :))

Leona333
14.04.2021 5 z 5

Houby vášnivě sbírám, ale nerada jím. I takové dva protichůdné pocity jsem měla při čtení této knihy. Byla jsem více jak nadšená, z autorčina krásného stylu psaní a zároveň znechucena z traumatu hlavní postavy Sáry, který si sebou z dětství nesla...
Za sebe hodnotím jako skvěle napsanou knihu, ale i překvapení roku, neb jsem tuto autorku dříve neznala. Každopádně se díky této knize, ráda podívám i po dalších dílech, od této české spisovatelky.

jes09
12.04.2021 5 z 5

Příběh, který má hloubku, pocity založené na skutečné pravdě. Další úchvatná kniha od autorky. Bravo!

sakay
11.04.2021 5 z 5

Komu se líbí ponurá atmosféra a těžká rodinná historie, určitě se mu bude Houbařka líbit! Mimochodem hodně mi připomněla knížky Anny Bolavé.

Maciiik
09.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Tohle nebyla ta Šumava, kterou od dětství miluju. To byl výlet do temného lesa.
... O tom, že by chodila každý den 20 km v cizích botách, silně pochybuju - ale chápu, co tím chtěla autorka říct. Trosečnice Sisi mi přirostla k srdci. Stránky ubíhaly rychle, ale přesto se mi občas skoro nechtělo číst dál protože jsem tušila co přijde. Celkově hodnotím za 5* - ta kniha s vámi zamává, ale stejně jí nemůžete dát z ruky. A po dočtení zůstane schovaná v hlavě.

Veru.Viti
05.04.2021 4 z 5

Pěkná kniha. Některé zdlouhavé popisné pasáže úžasných paloučků a přesné popisy hub byly příliš podrobné, příliš zdlouhavé, příliš nudné. Přesto jsem ale musela číst dál. Příběh mě ohromně zajímal. Chtěla jsem vědět proč. Jak? Dávám čtyři hvězdy.

Ophelie
05.04.2021 5 z 5

Moje druhá kniha od Hanišové a musím říct, že mě tedy dostala. Tak nelehké téma zpracované na pozadí hlavního tématu coby sběru hub na Šumavě. Obdivuji celkové znalosti ohledně hub a především kompletní zpracování celého příběhu Sáry a její rodiny. Není to lehké čtení, otce a jeho činy ani nekomentuji, ale co mi přišlo ještě víc nepochopitelné bylo chování matky. Houbařka je opravdu silný příběh, krásná ač smutná kniha, kterou si stojí za to přečíst.

sheldon8410
31.03.2021 5 z 5

Houbařku jsem přečetla jedním dechem, velmi čtivá knížka s krásnými popisy šumavských lesů a hub v nich a postupně se rozkrývající životní příběh hlavní hrdinky. Byla to síla. Jen ten konec mě trošku zklamal...