Hyperion

Hyperion
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450500/mid_hyperion-1lo-450500.jpeg 4 560 560

Na planetu Hyperion, kde žije jakési obludné, tajemné božstvo smrti, je vyslána skupina sedmi osob, které mají odvrátit od Země a celého vesmíru hrozící katastrofu. Tento 1. díl sci-fi cyklu přibližuje charaktery a životní osudy oněch sedmi hlavních osob. Román je dobře napsaný i přeložený, udrží pozornost po celou dobu. Množství narážek a odkazů prozrazuje velkou autorovu znalost Bible, židovských zákonů i evropské kultury. Následovat bude díl Pád Hyperionu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)

Hyperion, 1989

Darknessfriend
10.07.2018 4 z 5

Právě sem docetl vice jak400 prolog úžasné scifi knihy Hyperion osobně to pro me v určitých pasážích nebylo lehké čtení ale vtahlo a navnadilo na pokračování celkove vzato. Sedm poutníků se vydává na planetu Hyperion odlehlou a nemilosrdnou k otevírající se hrobkám casu plně artefaktu a záhad, k tomu je na cestě očekává Štír legendární vraždící anděl smrti. Mezi putováním si vyslechneme příběh každého poutníka a seznamime se proč zrovna on byl vybrán či co dělá na cestě k hrobkám času. Nejlepší příběhy co me nejvíce bavili Kněz, Básník, nejvíc učenec. Dávám 4 z pěti ⭐ a už se nedockavosti tresu az sezenu pokračování pad Hyperionu a dozvím se jak to vše dopadlo. Dan Simmons stvořil jeden velký propleteny a propracovaný vesmír v téhle úvodní knize a já musím říct díky byla to jízda a klobouk dolu před panem spisovatelem. Atmosféra byla po celou dobu čtení temna a napínava ač nevesela doporucuji.

VesmirnaOndatra
14.06.2018 5 z 5

Neverím hrubým knihám. Podozrievam ich z užvanenosti a vždy tak nejak očakávam, že sa po otvorení začnú roztekať ako povestné ruské romány. Ale túto buchlu som dala za jeden deň. I keď je pravda, že ten deň trval asi tak do 4 rána.

Čo sa mi páčilo
-atmosféra - totálne ma pohltila
-z kňazovho príbehu mám zimomriavky vždy, keď si naň spomeniem
-básnikov sarkazmus

Čo mi vadilo
- opisy východov a západov slnka, hviezd, mesiacov a iných meteorologických javov a asi aj iné opisy. Jednak neboli pre dej nevyhnutné a druhak to opisovanie Simmonsovi až tak nejde
-že ide o prvú časť neviemkoľkológie, pričom už dvojka nedosahuje kvality jednotky (s trojkou čakám na nový preklad)
-úryvky básní

Ládja
28.05.2018 5 z 5

Poprvé jsem četl před dvanácti lety, podruhé cca před sedmi, potřetí teď. A stále, stále mě Hyperion a Simmons v něčem překvapují. Objevuji nové a nové věci, které se zobrazí až po více přečtení. Stále jsem s poutníky a stále hltám jejich osudy a životní útrapy před a během pouti ke Štírovi(i když Ťuhýk by také nebyl špatný, ale Štír je Štír). Pořád se těším na další cestu, na pokračování, které by mělo vyjít(opět v Argu). Řadím mezi top 10 svých knih a Hyperion stále vévodí první příčce mezi sci-fi(není to obyčejné sci-fi) cítím v tom něco více. Problémy lidí, které trápí nás a které nás budou někdy trápit. Svým způsobem vize budoucnosti a připomenutí minulosti(viz Konzul). Hyperion bych nejraději zařadil mezi povinnou četbu do škol. I když problém je v tom, že není pro každého. Ale to žádná kniha neosloví úplně všechny. Pro čtenáře s bohatou fantazií, s nadáním vcítění se do postav, pro čtenáře se sny o létání ve vesmíru...nutnost. Nechť Štír sestoupí...

nothing_forever
26.05.2018 2 z 5

I když knihu mám ve složce Přečteno, nedokázal jsem ji dočíst. Kniha začala velice zajímavě. Příběh kněze byl skvělý. Těšil jsem se, co bude dál. Ale jak začal myslím že příběh vojáka, to mě teda velice zklamalo. Bohužel, od mistrovských děl sci-fi to má opravdu hooodně daleko, alespoň v mém osobním řebříčku. Díky, ale tohle je pro mě ztráta času.

FireOfFilth
17.05.2018 4 z 5

Po všemožném vychvalování tohoto díla, jsem se nakonec také rozhodl k jeho přečtení. Musím říct, že toho nelituji.
Na začátek je dobré říci, že se nejedná o úplně klasickou sci-fi, kterou v dnešní době vnímáme. Je to hlavně díky tomu, že kniha obsahuje několik jakoby povídek, které jsou i nejsou vědeckofantastické.

Zápletka spočívá v tom, že sedm poutníků se vydává na planetu Hyperion za legendární bytostí, Štírem.
Při své cestě vesmírem každý z účastníků vypraví svůj příběh.
Například vyprávění kněze Hoyta (které mi přišlo nejlepší) je taková dobrodružná výprava do "džungle" za tajuplným kmenem, kdy se dozvídáme poměrně zajímavé věci o určitém náboženství, atd.
Příběh vojáka je zase taková ukázka skoro až klasické military sci-fi.
Básníkovo vyprávění mě třeba vůbec nebavilo a dost jsem se nudil.
Sol Weintraub, jako učenec, má velice emotivní a smutný příběh o jeho dceři, kterou postihne velmi zvláštní nemoc.
Dále tu máme klasickou kyberpunkovou detektivku ala Blade runner, toto mě velmi bavilo.
Za to poslední část, příběh konzula už tolik ne, ale uvědomuji se, že tato část má docela zásadní význam.
Kniha končí otevřená, protože pokračování nalezneme v knize Pád Hyperionu.

Bonusová povídka Centaurova smrt mě příliš neoslovila.

Celkové hodnocení 80%

KAREL6725
11.02.2018 4 z 5

Tož dobré to bylo, čteno na doporučení , netušil jsem co mám čekat , mě se to líbilo , tak že určitě budu pokračovat dalším dílem. Zajímavý svět , zajímavé postavy , tohle je moje první kniha od autora nemám teda možnost blíže posoudit jeho další knihy.

cetriolo
29.01.2018 4 z 5

Jsem nadšený, příběhy jednotlivých postav byly neskutečně zajímavé. Jediné co mi trošku vadí, že kniha nemá žádné finále. Po odvyprávění příběhů a před vstupem do hrobek času kniha končí... (proto 4 hvězdičky)

tygřík2
27.12.2017 4 z 5

Chtěla jsem nedočíst neb mne kniha nudila, ale něco mi nedalo a nedalo, musela jsem se vracet a vracet a čin dokonat. Cítila jsem se jak na houpačce. Nebylo to nedostatkem nápadů, (naopak například teslovníky a ohnivé kapradí mne nadchly) autor jimi nešetří a doslova čtenáře zahlcuje novými a novými zhůvěřilostmi. Chvíli jsem byla uchvácena vírem děje a chvíli se zoufale nudila. A po celou dobu neblahý pocit, že tohle nebude mít happyend. Snad záměr autora neb jsem hned po dočtení sáhla po Pádu Hyperionu, protože, sakryš, se chci konečně dozvědět, jak to celé dopadne.

tomas7320
10.12.2017 5 z 5

Dokonalý chaos v chaosu a neuvěřitelně skvělá nuda se záblesky překvapení. Knihou jsem se na začátku trochu prokousával, ale stálo to za to. Nejlepší scifi brak všech dob, prostě dokonalost a pohlazení mé scifi duše.

hanak_v_exilu
07.12.2017 5 z 5

Jestli není Hyperion dokonalá kniha, tak k tomu má strašlivě blízko. Dan Simmons napsal skvost, který se vzpírá jednoduché charakteristice. Někteří říkají, že je to povídková sbírka s kolísavou kvalitou. Tihle lidé namají pravdu. Jiní říkají, že je to rozvleklá kniha, v níž je první část jen zbytečná předehra. Ti se mýlí ještě víc. Hyperion je meditativní úvaha o podstatě lidství a zároveň obraz blížící se bouře, která může lidstvo navždy spasit, nebo navždy zničit. Jako bonus představuje vizi Boha, se kterou by se dokázal ztotožnit i umírněný ateista. Á propos, víte jak poznáte epický příběh? Když se vás někdo zeptá na děj, tak zjistíte, že by odpověď zabrala půl hodiny vyprávění, neustálé odbočky a skákání v čase. A i tak by většina podstatného zůstala nesdělena.

david5746
25.06.2017 4 z 5

Tato kniha byla před dvěma dekádami mým prvním setkáním s autorem a tehdy to pro mě bylo jako zjevení. Následné zjištění, že další díl ještě není na trhu, no to bylo peklo. Od té doby jsem toho od autora přečetl vícero, některé věci vícekrát a už se na toto dílo dívám přece jenom kritičtěji, což ale neznamená, že v mé knihovně nemá čestné místo.
Kniha nám představuje svět Hegemonie člověka (stovky osídlených světů v galaxii) a šestici poutníků na jakési pouti za jakýmsi Štírem, což je takový místní démon na planetě Hyperion. Formou vyprávění příběhů jednotlivých poutníků seznamuje jak se světem Hegemonie, tak s vlastní planetou Hyperion. Každý příběh má svůj osobitý ráz a víceméně stabilní vysokou kvalitu.
Po finále knihy, kdy poutníci takřka radostně vyrážejí vstříc osudu s balalajkou za sborového zpěvu jakési odrhovačky ze svatého lesa, zanechá ale jen hromady a hromady otázek a k tomu celkem fajn pocit z propracovaných a kvalitně odvyprávěných příběhů ve velmi zajímavém světě, kde čas občas nehraje žádnou roli a kde se mezi světy prochází branami, takže žádná mezihvězdná vzdálenost není dostatečně veliká.
Jak jsem ale poznal autora, tak dílko trpí některými jeho osobitými neduhy, to je častá užvaněnost, semtam ostavec na půl stránky, který jen vypočítává cosi, co není pro děj ani důležité, sklouzávání k mixu filozofie/teologie/poezie, ujeté abstrakce při popisu všemožných datasfér, megasfér a kdejakých jiných sfér. A pak pro Simmonse obvyklý problém závěru, to si ale nechám na komentář k pokračování, které bohužel vzniklo.

negramota
23.05.2017

Když jsem se doslechl, že nějakej ňouma přejmenoval Shrika v českým překladu na "štíra", málem mě vzaly mrákoty. Shrike, slovo který už samo o sobě svým zvukem vzbuzuje nepříjemný pocity, označuje ptáka, jenž svou kořist napichuje na trní keřů nebo ostnaté dráty...

LOTR22
05.01.2017 5 z 5

Geniálna kniha , ktorá ma uchvátila autorovou geniálnou predstavivosťou .
Skvelé čítanie , pri ktorom som mal zase pocit ozajstného dobrodružného putovania , ktorý som ako chlapec zažíval pri verneovkách .

Caine
28.12.2016 3 z 5

Po Terroru jsem se těšil na další skvělý zážitek, ale byl jsem zklamán, přes básníka jsem se neprokousal, knihu jsem tedy odložil na neurčito.

Jelen51
22.09.2016

Pribehy poutniku super.. moje prvni scifi a prekvapilo :-)

tanuki
25.07.2016 5 z 5

Kniha Hyperion je jakýmsi vesmírným Dekameronem z daleké budoucnosti (i když zde vypravěči neutíkají před nebezpečím, ale jdou mu vstříc), ve kterém sledujeme osudy sedmi poutníků, kteří si na své cestě vypráví příběhy svých životů, jež jsou všechny nějakým způsobem spjaté s planetou Hyperion. Jednotlivá vyprávění jsou různorodá, protože každý člen výpravy je z jiné společenské vrstvy, jiné planety nebo i narozen v úplně jiném čase, než ostatní. Každému se přihodilo něco zvláštního, neuvěřitelného a vymykajícího se zdravému rozumu. Jednotlivé příběhy by bezesporu obstály i jako samostatné povídky, ale jejich nitky se sbíhají na Hyperionu u Hrobek Času a čtenář je napjatý, jak to všechno do sebe zapadne a dopadne.
Kniha se zabývá problémy, se kterými je člověk konfrontován i dnes nebo se s nimi setkal ve svých dějinách a je zřejmě nevyhnutelné, že je musí řešit stále znova. Osídlování cizích světů a jeho nepříznivé dopady na domorodce, neustálé hledání Boha, výhody ale i nebezpečí integrace, nadměrná závislost na technice, které již nikdo nerozumí a která má své vlastní záměry. Formují se tři síly a k nim se navíc přidává obyvatel Hrobek Času, o kterém nikdo nic neví, ale všechny zásadně znepokojuje. Uvidíme v příštím díle, jakou šachovou partii rozehrají.

Myslel jsem, že se po přečtení prvního dílu pustím do něčeho jiného, ale nejde to, musím pokračovat, musím vědět, co bude dál. :o)

Evus
01.05.2016 4 z 5

Velmi pěkný úvod do sci-fi série. Sice jsem knihu četla poměrně dlouho, protože po každém jednotlivém příběhu poutníků jsem si dávala pauzu, nicméně věřím, že teď už děj začne odsýpat rychleji.

Phorbo
17.12.2015 4 z 5

První díl má na práci seznámit vás s charaktery, s jejich myšlenkovými pochody a motivy, bez kterých se neobejdete ve druhém díle. Postavy se chovají v prvním a zároveň v druhém díle s určitým cílem, který je pro všechny stejný. Navštívit Štíra. Seznamujeme se zároveň s Hegemonií, jak fungují Brány, jaké světy jsou v Síti a hlavně proč se sedm (tedy kromě Heda Masteena, jehož problém se objasní až v díle druhém)

olle3
06.12.2015 4 z 5

Čtyři hvězdy za perfektní - a perfektně napsané - příběhy, dávající dohromady komplexní svět z toho nejčistšího science fiction. Kdybych měl něco vytknout, tak bych se zaměřil na pár hluchých míst, kde příběh přestával mít spád a dle mého názoru by textu neuškodilo malé zkrácení. Nicméně jsem zvědav na další pokračování a eventuální pointu. V každém případě po Terroru a Hyperionu putuje Dan Simmons do kategorie mých oblíbených autorů a velice se těším, až otevřu jeho další knihy.

Eslem
30.10.2015 5 z 5

Asi nejpůsobivější začátek knihy, jaký jsem kdy četla - ve vzduchu nad přesličkovým lesem visí bouře, v bažinách se povalují obří ještěři a nad tím vším si na terase soukromé kosmické lodi vybavené slušným barem vysedává konzul a hraje na klavír. Jako bonus pak stromoloď Yggdrasill, teslovníky, nabroušený Štír a pro fantazii děsně dráždivé Hrobky času. Jenom škoda toho, že všechny příběhy začínaly tak od lesa - místy se opravdu dost táhly. Pro mě ale rozhodně lepší než Duna - radši přečíst Cantos zhýralce Silena, než poslouchat přemoudřelé Herbertovy mudrlanty...