Hyperion
Dan Simmons
Kantos Hyperionu série
1. díl >
Na planetu Hyperion, kde žije jakési obludné, tajemné božstvo smrti, je vyslána skupina sedmi osob, které mají odvrátit od Země a celého vesmíru hrozící katastrofu. Tento 1. díl sci-fi cyklu přibližuje charaktery a životní osudy oněch sedmi hlavních osob. Román je dobře napsaný i přeložený, udrží pozornost po celou dobu. Množství narážek a odkazů prozrazuje velkou autorovu znalost Bible, židovských zákonů i evropské kultury. Následovat bude díl Pád Hyperionu.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2002 , Laser-books (Laser)Originální název:
Hyperion, 1989
![Vojta Vojta](https://www.databazeknih.cz/img/users/74_/748/m_vojta.jpg?v=1734805838)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hyperion je neuvěřitelně fascinující knihou. A to především díky úhlavní postavě - Štírovi. Nikdo neví proč dělá, to co dělá, ani jak to dělá. Nikdo neví jaké je jeho poslání. Nikdo o něm neví téměř nic, jen to, že působí bolest. V průběhu knihy se o něm něco málo dozvíme, ale Štír stále skrývá většinu svých tajemství. Tajemství, která na jednu stranu chcete znát, ale na druhou radši ani ne, abyste si je mohli věčně domýšlet podle své fantazie.
![Ládja Ládja](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/3415/ladja-fuU.jpg?v=1540839965)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedno z nejlepších sci-fi, které kdy bylo napsáno. Přesahuje svoji myšlenku a dokáže vtáhnout a nutí člověka přemýšlet i dlouho potom, co jsem knihu odložil...a schopnost propojit Johna Keatse a moderní sci-fi je něco neskutečně krásného...
![petrulicnik petrulicnik](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/4390/4390.jpg?v=1381127926)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl. Neuvěřitelně poutavý a do poslední stránky promyšlený děj nenechá čtenáře ani na chvíli vydechnout.
space opera cestování časem osudy lidí invaze příšery, monstra Hugo (literární cena) vtiposcifárny Locus Poll Award (ocenění) sci-fiAutorovy další knížky
2007 | ![]() |
1996 | ![]() |
2012 | ![]() |
2010 | ![]() |
2010 | ![]() |
Líbilo se mi skvělé vykreslení postav, se kterými se člověk dokáže sžít díky oddělenějším částem věnovaným každé z nich. Krásně potom zapadají do celku a čtenáři se přímo před očima tvoří složitý (ale velmi dobře odvyprávěný a pochopitelný) spletenec událostí a náznaků. Výborná kniha!