Hypnotizér
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Psychiatr Erik Maria Bark je uznávaný odborník na léčbu traumat pomocí hypnózy. Jedné prosincové noci ho probudí zvonění telefonu. Volá mu detektivní inspektor Joona Linna z nemocnice ve Stockholmu a prosí ho, aby okamžitě přijel k případu malého chlapce, který je v bezvědomí, ve velmi kritickém stavu. Erik je jedinou nadějí, jak může policie chlapce vyslechnout a zjistit, kdo brutálně zavraždil jeho rodiče a mladší sestru. Doufají, že vraha vystopují a zachrání jeho starší sestru dřív, než bude pozdě. Erik se však praxi hypnotizéra nevěnuje už deset let a je rozhodnutý, že hypnózu už nikdy provádět nebude. Žádost o pomoc v něm probudí bolestné vzpomínky, a proto Erik prosbu policie odmítá. Když se Erik konečně nechá přesvědčit, všichni se rázem ocitnou ve víru nečekaných událostí. Tyto události bez varování udeří plnou silou do Erikova života. Erikův syn zmizí. Erik je nucen postavit se tváří v tvář minulosti a vrátit se ve vzpomínkách zpět do časů, kdy jeho profesionální život ležel v ruinách a jeho manželství bylo na pokraji zhroucení. Jedině tak má šanci zachránit život svému synovi.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Hypnotisören, 2009
Tak tohle bylo sakra drsné, ale od těch skandinávských autorů už se to tak nějak čeká. Začátek je jednoznačně nejlepší. Část s flashbackem se mi zdála zbytečně natáhnutá. Detektiv Joona Linna byl sympaťák, škoda, že ho tam moc nebylo.
Jak už to tak vypadá, mám rozečtenou další detektivní sérii.
Toto je už moje druhá kniha od dvojice autorů. Opět jsem spokojená. Detektivka má zajímavý propletený děj - názory, že je místy přehnaná nesdílím. Je to opravdu hodně zamotané, děj se po určité části odvíjí úplně jiným směrem.
Někdo má názor, že je děj přehnaný, reakce postav neúměrné - mě se ale nezdá. Těžko soudit, co je v psychicky náročné situaci správné nebo přehnané a co ne.
Mě se Hypnotizér líbil, určitě si přečtu další knihy s detektivem Linnou.
Hypnotizér se mi líbil, opravdu mě velice zajímalo, kdo unesl Benjamína a jak se děj bude vyvíjet dál a od 70% přečtené knihy jsem musela zbytek dočíst během jednoho dopoledne, protože závěr byl opravdu zajímavý a napínavý. A proto, že kniha byla za mě fakt dobrá, tak dávám 5 hvězdiček :-)
Tato kniha na mě nezapůsobila ani tak dokonalým detektivním dojmem, jako přesvědčením, že nikdy nebudu žít ve Švédsku. Protože z vedlejších epizodek dodávaných jako bonus k detektivnímu dvoupříběhu ve kterém jeden vyšumí do ztracena a druhý je natahován mírně za hranice čtenářovi pozornosti, mám neodbytný dojem, že Švédsko je země kde: banda teenagerů může držet 4 letou holčičku za nohy z nákupní galerie a nikomu to nepřipadá divné, natož aby zakročil, dospělého okamžitě zažalují, když se mladého kluka zeptá, jestli neví, kde je jeho sestra dřív, než se mu zahojí bebí na prdýlce, nehledě na to, že se ukáže je to malej vrahoun a umřou kvůli tomu dva další lidi. A hlavně, žádný z vrahounků za to nemůže, protože ani jednoho matka dost nemilovala.
To člověka akorát rozčílí natolik, že začne stranit nepříteli a doufá v co největší jatka.
Musím říct, že děj je někde trošku přitažený za vlasy. Nepřišla jsem na to, jak spolu souvisí příběhy Josefa a Lydie, krom té hypnózy. Přesto mě knížka vtáhla do děje. Detektivky moc nemusím, ale inspektora Linnu beru ráda na milost :-)
Musím říct, že už jen začátek byl dramatický, tak jsem si říkala co bude asi dál...
bylo to drsné, napínavé a super.Nedokázala jsem se odtrhnout.
Přečetla jsem Stalkera, zjistila jsem, že je to už pátá kniha ze série, donutila jsem nechutným vydíráním a odpornou manipulací drahou polovičku skočit do auta a okamžitě odjet do čtyřicet kilometrů vzdáleného knihkupectví a zakoupit mi tak Hypnotizéra. Nejsem na to pyšná, to vůbec, ale aspoň je na tom krásně vidět, jak dobrá tato autorská dvojice je, když se čtenář uchýlí k takovým ohavnostem jen aby se dostal k jejich dílu.
Hypnotizér mě nadchl asi tak tisíckrát víc než skvělý Stalker. Miluju příběhy s vyšinutýma padouchama. Byla jsem tak unešená že mi byla odpuštěna i ta manipulace a vydírání a pro Paganiniho smlouvu se jelo další den víceméně dobrovolně. Jen čtěte, je to super!
Dobře vymyšlená masakrovitě krvavá severská detektivka. Kde se to v těch seveřanech bere? Asi to píšou, protože to lidi čtou. Čím víc krve a zvrhlosti, tím větší tržby. No musím uznat, taky me to bavilo, ale bylo to jen audio. Film mě následně nenadchl.
Jedna z nejlepších knih co jsem četla. Napínavá od začátku až do konce. Nedoporučuji do MHD, vždy jsem se začetla a přejela i několik stanic.
Knížka plná napětí, boční děje mi nevadily, byla jsem o to víc napjatá, který se ukáže jako ten hlavní. Co mi ale vadilo, byla obrovská americká překombinovanost v závěru, příliš mnoho psychopatických osobností v jednom okamžiku. Kdyby v tomhle autoři trochu ubrali, tak by to u mě mělo určitě plný počet hvězdiček..
autor umí čtenáře napnout, ale byla jsem chvílemi trochu zmatená, která dějová linka je ta hlavní
„Protože minulost není nikdy mrtvá, není dokonce ani minulostí – jak jsem často citoval Williama Faulknera. Myslel jsem tím, že každičká věc, kterou člověk prožije, je v něm neustále přítomna. Každý prožitek ovlivnil každou naši volbu – a pokud se jednalo o traumatické prožitky, pak minulost pohltila téměř celou přítomnost.“
(Str. 321)
Měla jsem problém se do knihy vůbec začíst, takže jsem ji četla přes 2 měsíce; příběh dostal spád až posledních pár stran ke konci, což je škoda, protože mě to od dalších Keplerových knížek trochu odradilo... ještě že není nastálo v mé knihovně :-)
Keplerovky jsem četla chronologicky od Paganiniho smlouvy ke Stalkerovi (Hypnotizér tehdy nebyl v knihovně) a teď jsem se dostala k jejich prvotině. Jsem ráda, že jsem s ní nezačala, protože by mě to od další četby tohoto autorského dua nejspíš odradilo. Strašně se o vleče, nic moc se neděje, sto stran uprostřed knihy o hypnotických seancích před deseti lety byly vyloženě utrpení. Asi se v první knize teprv hledali, protože další knihy jsou fakt pecka.
Je to moje první kniha, kterou jsem od Keplera četla a nejsem vůbec zklamaná! Všechny mé očekávání se splnily, kniha byla plná napětí a já ji zhltla za víkend! Určitě si ráda přečtu další jeho knihy, má zajímavý styl psaní, pro mě neobvyklý a to se mi právě líbí! Opravdu výtečná detektivka!
POZOR MOŽNÝ SPOILER
Moje první kniha od Keplera a rozporuplné pocity. Už jsem si zvykl, že severské detektivky jsou až směšně přecpané sadistickými vraždami a vyšinutými osobnostmi, přesto mi trochu unikla spojitost mezi Josefem a Lydií. Jakoby postava Josefa v průběhu nějak vyšuměla do ztracena a jeho úloha v příběhu je pro mě takovou samostatnou záhadou. Nehledě na to, že PATNÁCTILETÝ šílenec toužící po zabíjení lidí uteče z nemocnice, policie po něm bezvýsledně pátrá, on si mezitím (zajímalo by mě jak) obstará adresu tajného policejního bytu, zabije policistu, který byt hlídá, unese sestru, se kterou souloží, a hurá dál zabíjet, zatímco celá země po něm bezvýsledně pátrá. Zlaté naše Případy prvního oddělení, tam skutečně může člověk věřit, že se všechno může opravdu stát, ačkoli je příběh atraktivní. Postava Josefa je skutečně slabinou. Jinak oceňuji celkovou vykonstruovanost složitého příběhu, návrat do Erikovy minulosti mě bavil. Jen mě překvapilo - na to, jak popisovali Benjamína jako křehkého invalidu, kterému při sebemenším zranění hrozí smrt, se kluk nakonec ukázal ve formě, že by možná zvládl lehčí variantou Spartan race.
detektivní a krimi romány zfilmováno švédská literatura hypnóza severská krimi švédské detektivky
Skrýt reklamy
Čtivá severská detektivka. Zajímavý vývoj děje, prolínání časových linií....