Hypnotizér
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Štokholmského lekára Erika Mariu Barka privolajú v noci k naliehavému prípadu ťažko zraneného chlapca. Jeho otca, stredoškolského učiteľa Andersa Eka, matku Katju aj päťročnú sestru Lisu našli mŕtvych. Brutálny vrah ich dobodal nožom. Prežil len pätnásťročný Josef. Kriminálny inšpektor Joona Linna predpokladá, že páchateľ plánoval vyvraždiť celú rodinu. V nebezpečenstve sa tak ocitá aj Josefova staršia sestra Evelyn. Komisár chce dôležité informácie o prípade získať od zraneného chlapca pomocou hypnózy. Podujme sa na to doktor Bark a nechtiac tak spustí reťaz ďalších nečakaných udalostí. V hypnóze sa totiž Josef prizná, že hľadaným vrahom je práve on! Dá sa hypnóze, tejto netradičnej a mnohými aj neuznávanej metóde, veriť? A má mladík na svedomí aj ďalšie kriminálne činy – pokus o vraždu, únos Erikovho syna Benjamina?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , Ikar (SK)Originální název:
Hypnotisören, 2009
3,5*
Po dočtení poměrně rozporuplné pocity. Knížka je poměrně čtivá a má spád. Sympatický cit pro detail, který jsem jinde zatím neviděl. Mínusy jsou poměrně překombinovaný příběh a několik wtf nelogických momentů a sovislostí. Úplně nekvituju ani snad několiksetstránkový flashback.
Suma sumárum, na prvotinu to není špatný. Některé věci musí ale autoři vyladit, uvidím v dalším díle.
Pocit hned po přetení je trochu zmatený. Dvě na sobě v podstatě nezávislé kriminální zápletky, nedotažené linky (nebo jsem nedávala pozor, protože už těch událostí bylo moc) a takový rýchlý a divný konec. Ale zkusím ještě další a uvidím.
Kniha se mi líbila, přečetla jsem jí jedním dechem, pro mě je Lars Kepler nejlepší ze severských autorů detektivek.
Knize bych dala 3,5 hvězdičky. Celkově se mi líbila, byla seversky šokující a "úchylná", zápletky zajímavé. Výtku mám k opravdu přehnaně detailnímu popisu úplně všeho, občas to bylo utrpení. Nebavila mě část o hypnotickém výzkumu, i když chápu, že to tam muselo být (Ale opravdu až tak obsáhle??). Uvěřitelné to pro mě nebylo, ale to není výtka. Děj byl překombinovaný, to už trošku výtka je. Pro mě jedna dějová linie, a to ta zajímavější, neukončená a to teda bylo zklamání. Další knihu od těchto autorů si přečtu, Písečného muže a už jsem zvědavá, jaké to bude, dle hodnocení lepší než toto!
Druhý pokus od týchto autorov a nedočítala som... už sa mi nechcelo venovať toľko času nudným opisom "každého uprdnutia" hdinov. Je to len jednorázovka, kniha na zahnanie nudy a dovi. Načo z toho robiť niečo viac a rozťahovať to na 500 strán? Keby to zosekali na 300 strán, bolo by to znesitelnejšie, a aj hodnotenie by bolo asi vyššie.
Nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila, ale vím, že už jí číst nebudu. Nijak mě nezaujala. Přišlo mi, že detektiv se tam objevoval jen okrajově. Měla jsem co dělat vnímat všechny ty zápletky, co se v knize objevili, a pak jejich hrozně stručný závěr.
Zpočátku jsem se nemohla pořádně začíst, měla jsem problém si zvyknou na způsob psaní těchto autorů, ale od poloviny se to obrátilo k lepšímu, dokonce jsem se i těšila na to, jak příběh skončí. Příběh byl docela dobře vymyšlený, akorát mě trochu překvapilo, že se na vraha Josefa trochu pozapomnělo. Další díl učitě zkusím.
Jedno velké WOW! První kniha od Keplera a jestli jsou ty další lepší, tak už se nemůžu dočkat, až je budu číst.
Začetla jsem se téměř hned, v první třetině už jsem si myslela, že je přece jasné o co jde, ale furt jsem si říkala, že mám před sebou asi 200 stran, co by se tam tedy řešilo atd., závěr naprostá bomba.
Joona jsem si hned zamilovala, pokračuji další knihou.
První od Keplera a wow :) a to ty ostatní jsou ještě lepší prej no jsem zvědavá :) toto topka
Třetí kniha od dua autorů. Četla jsem nejnovější a ty se mi líbily víc. Děj byl napínavý, ale dalo se odtrhnout. Eric a Simona mi nebyli nijak sympatičtí a vlastně ani vše, co se té "hypnózy" týkalo ...
Nečekala jsem takový průběh děje. Nejdřív jen nevěděla jestli mám byt zklamaná ze hned na zacatku vim, kdo za všechno muže, ale v průběhu dalších stránek to vzalo úplně jiný směr, ze jsem vůbec nemohla od knizky odejít. Už se moc tesim na další
Kepler nezklamal a zhltla jsem ho jak malinu. Napínavý, s dobrou zápletkou. Začátek dobrý, konec dobrý, ten prostředek trochu zdlouhavý, ale být to tam muselo. Těším se na další případ Joona Liny.
Druhý pokus s autorem a nic.
Zápletka - taková nijaká. Je to strašně rozmělněné, roztahané a hlavně - nezáživné.
Postavy jsou až otravné a chovají se naprosto nelogicky.
A skupinová hypnóza? To je už, podle mě, vážně kravina!!!
Jo a popis akčních scén? Tak to jsem se skutečně nasmál. Nic nudnějšího tam asi nebylo.
Na sílu jsem se musel ke konci prokousávat.
Určitě je spousta zajímavějších knížek.
Po prvních sto stránkách jsem si říkala, že vrah je jasný, o čem bude kniha dál? A ono ne. Tak se objevil další podezřelý. A zase ne. No sakra, kdo to bude? A on to byl tenhle. Skvěle napsaná knížka, četla se výborně od začátku do konce. Jen ty děti...snad se toho nedočkáme ve velkém i u nás.
detektivní a krimi romány zfilmováno švédská literatura hypnóza severské krimi psychologické thrillery švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Joona Linna nesklamal, malo spád, originálnu zápletku a charizmatického hlavného hrdinu.