I Shall Awaken
Kateřina Šardická
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Kniha se mi svým tématem a atmosférou moc líbila, ovšem musím přiznat, že mě nezasáhla tolik, jak jsem čekala. Konec byl podle mě dosti rychlý vzhledem k rozvlačnému ději, který mu předcházel. Určitě si však plánuji přečíst i autorčinu předchozí knihu.
Wow...přečteno za jeden den. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. SPOILER: Závěr byl možná trochu jednodušší, ale za mě (bojácné osoby) byl příběh lepší, když zlo nabylo jasných kontur(tedy kdo to zlo tvoří) KONEC SPOILERU.
O knize jsem zprvu jen slyšela a přemýšlela jsem, jestli to bude zajímavý příběh … po pravdě zprvu mě to tolik nenadchlo, ale jakmile se příběh rozběhl, to už bylo jiné kafe … ale za mě byl nejlepší konec …
Nejvíc mě bavil magický svět nočnic, zduhaček, čarovnic, rožnic. Líbilo se mi, jak autorka vystihla atmosféru kračunu.
Samotný příběh mi přišel, že se vzhledem k rozsahu ocitl v začarovaném kruhu. Chybělo mi věrohodnější vykreslení postav. Po 12 letech odloučení se zmizelí zařadili do běžného života bez zásadních problémů.
Před rokem jsem četla autorčinu první knihu, Zmizení Sáry Lindertové. A líbila se mi.
Ale Noci běsů jsou ještě mnohem lepší! Celý příběh je vystavěný na vesnickém slovanském folklóru, který je tu popsaný tak reálně a skvěle. Úplně jsem se dokázala vžít do té doby a do toho vesnického prostředí. Je tu pěkně ukázáno, jak se lidi na vesnici chovají, jaké tu vládnou problémy atd.
Celková atmosféra tu byla popsána velmi dobře. Zajímavý byl kontrast Vánoc (které teda nazývali jinak) a běsů, nočních můr. Úplně mě mrazilo z té mystiky a tajemna, z toho jak pomalu objevujete něco, o čem jste předtím nevěděli.
Díky tomu jsem se dokázala vcítit zpátky do mého školkového věku, kdy jsem byla podělaná strachy přesně z Polednice a Klekánice.
Malé minus dávám za ten konec, který mi přišel trochu přitažený. Ale i přesto je to top záležitost, a opravdu moc povedená věc z pera české autorky.
Svojí předchozí knihou nastavila laťku příliš vysoko. Nelze jí upřít cit pro detail, atmosféra je vážně tíživá, jednou jsem dokonce měla husí kůži. Ale bohužel, začátek se na můj vkus příliš vleče. A naopak konec, když začne být zajímavý, je najednou utnut, všechno se odbyde na pár řádcích. Asi bych začátek knihy zkrátila a konec rozšířila třeba o 50 stran. Přišlo mi to takové nekompaktní, chybělo mi tam to wau, které se dostavilo při čtení Sáry. Atmosféra je opravdu gró celé knihy. Ale nesedlo mi to, příběh mě vlastně moc nezaujal.
Dále mi nedává moc smysl, v jaké době se děj odehrává. Je mi jasné, že tu nejistotu mnozí ocení, ale mě při čtení dost rušilo, když si tam po nocích svítí svíčkou a žijí jako ve středověku a najednou v textu stojí, že si mladý kluk prohlíží "Běsovského playboye" či nějaký časopis a pro matku nestihla přijet sanitka.
Mrzí mě to, ale tohle moc nedoporučuji.
Na psaní Katky Šardické jsem byla dost zvědavá. Když vyšlo Zmizení Sáry Lindnerové hodně jsem po něm koukala, ale nakonec to nějak nevyšlo. Teď, když vyšly Noci běsů, tak už jsem řekla a dost a to musím přečíst!
Tak jsem se k tomu konečně dostala. A byla jsem dost rozpolcená. První půlkou jsem se prokousávala horko těžko strašně dlouho. Za mě se tam toho nedělo tolik, abych měla potřebu číst dál.
ALE! Druhá půlka byla naprostá paráda. Když jsem překonala prvních pár nocí, tak pak už to jelo. Chytlo mě to a potřebovala jsem číst dál.
Co se týká prostředí, tak jestli hledáte knihu s naprosto originální a skvělou atmosférou, tak jste tu správně. Jestli jste viděli film Kletbu bratří Grimmů, tak mi přišlo, že jsem právě v jedné z takových těch nehostinných vesnic, které byly tam. Ocenila jsem i to, že autorka přizpůsobila mluvu postav jejich prostředí. Dodávalo to příběhu ti správnou energii a sedělo to tam.
Dost jsem litovala skoro všechny hlavní postavy. Přišlo mi, že jediný Tom má normální milující rodinu a hřejivý domov. Jinak se tam ke všem dětem chovali jak ke kusů hadru.
Takže za mě: originální námět, prostředí vykreslené na jedničku s hvězdičkou, sympatické postavy a dobře promyšlený svět, bohužel první půlka knihy měla pomalý rozjezd.
Pro mě to bylo již druhé setkání s autorkou a nemůžu říct, že by mě zklamalo. Naopak už Zmizení Sáry Lindertové mě dostalo, ale tohle mě okouzlilo snad ještě víc. Charaktery byly naprosto skvěle vykreslené a atmosféra byla opravdu místy děsivá. Číst to večer pravděpodobně nebyl nejlepší nápad :D ale nešlo se od toho odtrhnout a já vůbec nelituju. Pro mě poutavé čtení, kdy jsem jen hltala dál a dál a čekala, co se z toho vyvine. A vysvětlení rozhodně nezklamalo. Za mě úžasná kniha a já se budu těšit na další autorčin počin.
Mé první setkání s Kateřinou Šardickou a určitě ne poslední. Téma slovanského folklóru v knihách, tak často nepotkávám a tohle mi vyloženě sedlo.
Má to vynikající atmosféru, nevzpomínám si, že bych něco podobného četla. Hned v úvodu vás autorka nahlodá a zvědavost vám nedá a nutí vás to číst. Je to ideální podzimní/zimní čtení, protože samotná kniha se odehrává v tomto období. Hlavní hrdinové, potažmo hlavní hrdinka je sympatická. Fandíte jí, doufáte, že se jí povede odhalit záhadu zmizení jejího bratra. Líbí se mi ten nápad a ty ilustrace v té knize jsou nádherné, škoda, že jich tam nebylo trochu víc.
Závěrečné rozuzlení bylo na můj vkus trochu uspěchané, ale nemění to nic na tom, že tohle prostě číst chcete!
Už se těším na autorčinu prvotinu (Zmizení Sáry Lindertové) a doufám, že kniha Noci běsů nebude její poslední knihou.
Na Noci běsů mě nejvíc uchvátila ta obálka... Prostě dokonalost sama... S obsahem už to pro mě bylo trochu těžší... Nesedla mi "doba v které se děj odehrává" (vlastně nebylo jasné kdy se děj vůbec odehrává což mě štvalo)... Celou knížku jsem měla tak nějak jak na houpačce, chvilku dobrý dobrý a pak najednou bum, krize, pak zas dobrý dobrý a bum, krize... Tak jak se to více méně táhlo konec byl tak rychlej, že mě to až mrzelo. Stálo by za to trochu víc objasnit pár věcí, ale co už :) pro mě nakonec krásnej průměr a aspoň vím, že tyhle "hororové" žánry nebudou nic pro mě..
Autorka se zase překonala, malinko mi příběh připomínal Zmizení Sáry Lindertové (sourozenci, zmizení, záhada), ale tentokrát jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Konec se vydařil, jen by mě potěšilo, kdyby Astrid a Tom ještě měli moment... Rozhodně jsem si partu zamilovala, bylo zajímavé přemýšlet, jestli by všichni vydrželi přáteli, kdyby před 12 lety nezmizeli.
Těším se s čím autorka přijde příště. Mimochodem, odstavec o Dorce, která si přála sourozence, mi připomněl Scorpiuse Malfoye z Dodatků MJMK (Kdo ví, tak ví...) :)
Miluji příběhy, kde se do naší reality promítají pohádky a příběhy. V tomto případě je dokonalosti dosáhnuto přidáním slovanské mytologie, kterou zbožňuji ze všech nejvíc. Autorka také umí dokonale ale nevtíravě popsat prostředí a atmosféru místa, a já musela celou dobu žasnout, jak dokonale pracuje s tím, aby nebylo možné přesné určení času, ve kterém se příběh odehrává, což dokonale vystihlo atmosféru možná současné vesnice uvězněné v minulých časech, bránící se jakémukoliv pokroku.
Tahle kniha mi přišla asi před dvěma týdny a samozřejmě jsem na ni neměla hned čas. Tak jsem ji půjčila dědovi. O víkendu mi ji vracel se slovy, že ho tak chytla, že dal půlku za odpoledne. A že je to pěkná duchařina... Hele, duchařiny já ráda. Takže jsem ji otevřela a... usínala jsem ve tři ráno. A celou dobu jsem si při tom čtení představovala, jak by to vypadalo zfilmovaný Shyamalanem.
Skvělá kniha české autorky. Nemohla jsem se odrthnout. Příběh hezky plynul a byl napínavý. Chvílem jsem se opravdu bála a když ve mě nějaká kniha dokáže vyvolat emoce, vidím to jako velké plus. Každá postava byla jiná a já si je opravdu oblíbila. Pravda, že konec si možná zasloužil více prostoru ale knize to nijak neubralo. Hodně mě bavila ta zvláštní pochmurná vesnička. Kniha má navíc nádhernou obálku, no a ty kapitoly rozdělené na noci, skvělé!
Čekala jsem od knihy více. Co mě teda štvalo, že nebylo řečeno, v jakém čase se děj odehrává, přišlo mi, že to neví ani autorka. Thrillerem bych to nenazývala :)
Od p. Šardické jsem četla Zmizení Sáry Lindertové. A knížku jsem si moc oblíbila. Byla jsem moc ráda, že napsala novou knihu.
Docela jsem se obávala, že se budu hodně bát. A taky jsem se bála. Rychle jsem se tím prokousala. A sakra to bylo lepší jak Sára. Nejvíc jsem simpatizovala s Dorkou. Máme hodně společného.
Četla jsem od autorky i zmizení Sáry Lindertové a u mě teda vedou noci. Líbilo se mi to prostředí ikdyž jsem byla trochu dezorientovaná v čase protože by mě zajímalo v jaké se to odehrávalo době,jestli je to ze současnosti nebo ne?! Přikláněla bych se spíš k tomu že ne. Jinak prostředí bylo skvělé a snadno jsem se v něm zorientovala. Postavy mi byly celkem sympatické, hlavně Astrid. Chvílemi mi to Sáru trošku připomínalo. Líbilo se mi využití nářečí,takhle v knížce jsem se s tím ještě nesetkala, super. Byla tam vybudována skvělá atmosféra, ne že bych se úplně bála ale příjemné pocity jsem taky úplně neměla. Líbí se mi i obálka a symboly u kopitol. Celkově super knížka,jsem ráda že ji mám doma. 5/5*
PS: konec byl na mě dost otevřený, klidně bych mohla mítit pokračování.
Kniha mě nijak nenadchla. Ve vesnici, kde lidé slaví Krečun a používají výrazy jako "U Peruna" bych očekávala, že se jako pohané budou i chovat, a ne zavírat Astrid do sklepa, když mluví o strašidlech. Také nerozumím tomu vývoji psychiky z šestiletého dítěte do mladého dospělého. Proč někteří ve vesnici mluví nářečím a jiní ne? Dvě hvězdičky dávám za krásnou obálku a za to, že text se dobře čte.
Musím říct, že Noci běsů jsem měla přečtené v rekordním čase. Nevím co chválit dřív, jestli skvěle využitou slovanskou mytologii, postupně budovanou temnou atmosféru nebo prostředí ve, kterém je příběh zasazen. Sama jsem holka z vesnice (ikdyž ne z tak zapadlé :-)) takže si atmosféru dokážu představit. Kniha se četla téměř sama až mi bylo na konci líto, že je konec. Postavy perfektně zapadaly do děje. Jediné co mi trochu vadilo bylo neurčené časové období. Už podle anotace jsem si hlavě vybudovala staročeskou vesnici kde se opravdu vaří na peci, světlo a teplo zajišťuje krb. Proto mě už hned na začátku zaskočil VLAK a postupně v ději dál hodinky, mikina....To působilo trochu rušivě. Ale i přesto všechno je pro mě kniha příjemným překvapením a potvrzením, že i u nás máme schopné mladé autory.
čarodějnice horory česká fantasy pohané, pohanství vesnice noční můry pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2019 | Zmizení Sáry Lindertové |
2020 | Noci běsů |
2024 | Osiřelo dítě |
2022 | Technické památky českých zemí |
Od autorky jsem v roce 2020 četl knihu ZMIZENÍ SÁRY LINDERTOVÉ, kterou jsem zařadil mezi TOP 10 nejlepších knih, které jsem četl v roce 2020. Byl jsem zvědavý a těšil jsem se na knihu NOCI BĚSŮ, ale bohužel jsem z knihy nebyl nadšený, jak jsem si představoval. Více se mi líbila kniha Zmizení Sáry Lindertové, ale přesto uděluji knize 80 %.
Námět knihy je zajímavý. Líbily se mi různé pověry a zvyky, kterým věřili lidé v minulosti na vesnicích, i když někteří lidé nad těmito pověrami mohou kroutit hlavou. Musím říci, že jsem se tolik nebál jako u knihy Zmizení Sáry Lindertové, asi je to způsobeno tím, že jsem se „namlsal“ této knihy a už mě to příliš neděsilo jako u její první knihy. Nevtáhlo mě to úplně do děje tak, jak jsem si představoval. Závěr knihy byl překvapivý a neočekával jsem ho, nabral docela rychlé obrátky. Jsem zvědavý na další knihy, které napíše Kateřina Šardická.
V knize jsem našel několik překlepů, což je určitě škoda, protože to snižuje zážitek ze četby. Korektoři by měli být mnohem důslednější. Přebal knihy je pěkný.