Inferium
Roman Bureš
Existuje peklo? Co se v něm s hříšníky vlastně děje a za jak velká či malá provinění se tam dostanete? A odkud se v Inferiu bere ten dobytek, který rodí země a ze kterého démoni podle chuti odkrajují kusy masa, a to znovu dorůstá, dobytek, který jen bučí a bez odpočinku vykonává tvrdou práci? V pekelné říši Inferium zazní proroctví, které tvrdí, že lidé spáchají zlo tak veliké, že to ani nebe neunese. Démoni ho však neberou vážně – navíc ani netuší, že jejich dobytek jsou nějací hříšníci. Co by asi tak mohli spáchat? Když je však protržena nebeská blána a ze zemského povrchu se do Inferia nahrnou lidé jako rozzuření sršni, prastarý pekelný řád se otřásá v základech. Dokáže satanova legie porazit Waffen-SS? Inferium je napínavý akční román o střetu dvou civilizací, z nichž každá má úplně jiný pohled na svět.... celý text
Do knížky jsem se pustil na základě povídky "O lidském dobytku" která byla fakt pecka. Úvodní část knihy skoro kopíruje povídku. A je fakt skvělá. Perfektní vykreslení Pekla a pekla v něm i na zemi. Poutavý příběh, že člověk nechce přestat a s chutí jsem se ke knížce vracel. S autorem jsem určitě neskončil.
Čteno jako součást Čtenářské výzvy 2019 – "Kniha poprvé vydaná v roce 2019 (nová kniha)"
Tak komu fandit? Nelítostným náckům nebo lidožravým pekelníkům? Inferium je snad první kniha planety, kde většina čtenářů minimálně místy drží palce vojenské mašinérii s hákovými kříži na zástavě... Blitzkrieg se totiž přesunul do pekla a zlo stojí proti zlu.
Bureš si Inferiem vysloužil místo v mém žebříčku oblíbených autorů. Už Propastí času mě dokázal uhranout svými nápady a parádním mísením zdánlivě nemísitelného. V první půlce mi dokonce přišlo tahle pekelná jízda daleko zdařilejší, než povídání o zlomu času.
Burešova koncepce pekla je zvráceně zábavná a naturalistické scény odžezávání údů lidskému dobytku (to je prosím jedna z normálnějších praktik v knize) v kontrastu s šestiprstým démonickým farmářem v lacláčích fungují perfektně (tak proto mají čerti vidle :)?). Nejde přitom jen o laciný trik, který se rychle okouká. Poznávání zákonitostí Inferia a třenice mezi peklem a světem lidí, jsou obrovským tahákem knihy.
Dalším jsou i tentokrát slušně napsané postavy, které nelze jednoduše roztřídit podle karmy na padouchy a klaďase. Pokud tedy přimhouříme oči nad tím, že třeba takový dobrák Satan u svého rozjímání nad staven společnosti svačí lidský mozeček přímo ze zdroje. Motivace i činy postav jsou vesměs logické a uvěřitelné, stejně jako charaktery samotné. Navíc jsou mnohé osudy oproštěné od klišé... I když třeba rozuzlení příběhové linky ďáblice Lilith mi příliš nevonělo, autorovu vizi naprosto uznávám.
Kniha své slušné tempo a ďábelskou zábavnost ztrácí jen na několika málo místech a mě paradoxně nejméně bavily některé akčnější místa. Stačí však otočit stránku a houfy obrněných čertů, disciplinovaných nácků, Rónan s Amálkou a Samael s Lilith si vaši pozornost opět strnou takovým způsobem, že s knihou v ruce budete mít problém trefit záchodovou mísu. Velké doporučení všem, kteří milují bizarní, avšak veskrze funkční nápady!
Zakoupeno v roce 2019 za 195,- Kč z e-shopu Megaknihy.
Zkráceně? Zdánlivě totální šílenost, která proti sobě na pekelných vyprahlých pláních staví nacistickou mašinérii a legie démonů. Démonů, kteří chovají lidské hříšníky na maso a kousky jako Hittler nebo Stalin se v aukcích draží za hříšné množství platiny. To vše v lidském příběhu s postavami, na kterých vám bude záležet a porcí černého humoru navrch.
Hodnocení na DK v době přečtení: 92 %; Moje hodnocení: 95 %.
Autoruv styl mi prostě sedí. Přestože je to fantasy knížka, nikdy jsem si během čtení neřekl "bože to je ujetý" a i když bylo, přišlo mi, že tak přesně by mohlo peklo vypadat... Knížka se mi moc líbila a určitě ji směle doporučuji ke čtení.
Bureš umí psát na jakékoliv téma. Zpracování námětu soužití démonů a lidí se mu povedlo. Jeho nápad jak oddělit dva světy od sebe se mi moc líbí a nikde jinde jsem se s tím nesetkala.
Lidstvo dokázalo udělat
Peklo z Ráje,
co by potom udělalo
s Peklem samotným?
Když jsem při psaní komentáře k povídce „ O lidském dobytku“ z antologie „Ve stínu Říše“ projevil přání delší, knižní verze, netušil jsem, že Satan má slova vyslyší. Inferium je dlouhá verze této povídky. A je to povedený příběh, plný brutalit, násilí, smrti a života nebo života po smrti, je to o jídle a pití, je to o ďáblech, lidech a o ďáblech v lidech. Má to své mouchy, ale nikdo není dokonalý.
Citát: Cokoliv tu sníš chutná po hovnech.
Nejdříve se příběh rozjede ve třech liniích. Každá ta linie je samostatná a jedinečná. Všichni si v ní žijí svým tempem a možnostmi. Čtenář však musí tušit, že se tyto tři linie nakonec spojí. Bohužel, nebo Satanžel, právě to spojení neproběhlo zrovna moc vábně. Asi do druhé třetiny knihy to byla supr jízda, pak došlo ke spojení linií a příběh zpomalil a zaobíral se více věcmi najednou. Což někdy vedlo až k nudným pasážím. Ke spojení prostě došlo až moc brzy.
Malá ochutnávka:
Když vítěze klání prošpikovali aromatickým kořením a pověsili ho do udírny, usadili se démoni na lavice podél dlouhého stolu, vesele se bavili, kouřili doutníky, zobali omamné houbičky a pili všechno, co teklo. Pivo, víno, všechny možné kořalky.
Ale jak jsem již napsal, nikdo není dokonalý, a celá osnova příběhu však skoro dokonalá je. Princip probouzení na Desce zvané Inferium se pro každého oživlého mrtvého stává Peklem. Pro ďábly, žijící na této desce jsou lidé jen zdrojem dorůstající potravy. Naprosto krásná myšlenka. Pravdou je, že jsem se i někdy hnusem šklebil a to je možná účelem příběhu. Přijmout to, ale přemýšlet nad tím, zda se někdy po smrti v ničem podobném neprobudíme. Lákavý je sice pojem nesmrtelnosti, ale v takových mukách snad ani dobrovolně žít nejde.
Citát: Budou z nás všech vegetariáni. Vůdce by měl radost.
Klidně se dá říci, že tohle je jedinečná myšlenka. Každý milovník dobrých příběhů by si to měl přečíst a zamyslet se nad tím. Je jasné, že obrovským lákadlem jsou jednotky SS, ale ve své podstatě to mohl být klidně někdo jiný. Součástí příběhu jsou i mnohdy nevhodná slova. Čeština má spousty výrazů a, no prostě někdy mi výběr slov vadil. Co jsem naopak ocenil je jistý druh rasizmu, který není urážející. Ale musí tam být, protože hlavním tahounem jsou jednotky SS, tak nečekejte nějaké mazlení s vězni. Z příběhu jsem vybral sedm citátů a vložil je panu Burešovi na jeho profil. A protože je příběh tak nějak skoro otevřený i když ukončený, asi by nebyl problém napsat jeho pokračování.
Citát: Proč musím mít v halucinaci negra.
Existuje ještě něco horšího než démoni v pekle? Někdo tak hrozný, že budete držet palce a fandit pekelníkům. Ano, existuje. Bohužel druhá světová válka v plné nahotě ukázala, čeho jsou lidé schopní a není to pěkné pomyšlení. Pokud existuje peklo a každý, kdo si ho zaslouží se narodí jako lidský dobytek, tak mi to nevadí. Každý je svého štěstí strůjcem. Moc mě bavil Lónan a pokud by Roman Bureš někdy napsal prequel o jeho životě, vůbec bych se nezlobila.
Parádní jízda Peklem, trochu mi to připomnělo Asfalt, trochu Vyhlídku na věčnost. Ale stále to bylo velmi originální. První kniha od tohoto autora co jsem četl a myslím, že is časem přečtu i více.
Dost děsivá představa pekla. Vyhrají pekelní démoni nebo jednotky SS-Waffen? Ráda bych se dozvěděla něco víc z minulosti Rónana.
Přečetla jsem jedním dechem. Kniha mě moc bavila a zároveň děsila. Určitě nejsem jediná, která přemýšlela nad paralelou ( snad úmyslnou ? ) pekelníci a lidé ( v knize ) a skuteční lidé a užitková zvířata - musím ale poznamenat, že k vegetariánství by mě to v žádném případě nepřesvědčilo ( viz Roscata).
Zároveň jsem se přistihla, že dumám nad svými "hříchy" a přemýšlím, jestli jsou závažné :)
Chystám si Leona!
Upřímě by mě zajímalo s jakým záměrem autor tuto knihu psal. Protože kdybych už nebyla vegetáriánem po téhle knize bych minimálně musela začít přemýšlet o tom jak se ke zvířatům chováme. Podobných etických narážek bylo v knize více, ať už šlo o naše chování k planetě nebo k sobě navzájem. Nebo aspoň já je tam viděla.
Nemusíte ale se bát že je to to jediné čeho se v knize dočkáte. Chcete krev a brutalitu? Chcete bizarní představy a syrovost? Chcete humor a sarkasmus? Tak tady to máte.
„Všeho se zbavte!“
„Ale někteří kluci už snědli klobásy...“
„Ježíši...“
Naprosto úžasná kniha, která se četla jedním dechem. Skvělé a hlavně zajímavé pojetí pekla, kdy pekelníci nejsou jednoznačně záporné postavy a lidé svatoušci. Výborně nastíněné dilema, kdy soucítíte s útrapami týraných lidí v pekle, ale uvnitř víte, že si to možná všichni zaslouží. Moc se mi líbilo propojování linek hrdinů a pohledy na jednotlivé události z více úhlů. Doufám, že se někdy pan Bureš k tomuto světu vrátí, protože s Rónanem bych se opravdu moc rád ještě někdy setkal.
Ve všem souhlasím s Israha. Srovnávat Inferium s čistou brakovkou jako je Asfalt je podle mě nesmysl.
Kniha s totálně pokleslým námětem, který zpracovává úplně jinak, než by člověk při pohledu na obálku a anotaci řekl. Méně akce, méně humoru, méně bizarností a přehnaných výtrysků obrazotvornosti, více děje, více charakterů, více pochmurnosti a suchého, někdy až mrazivého sarkasmu. Syrovost, násilí a nevybíravost ke čtenáři přítomna hojně. Burešovi se sice nepovedlo úplně dotáhnout tu ambivalentnost vyznění, přeci jen jsou zde démoni díky bližšímu seznámení se s nimi a nahlížení na dění jejich prizmatem více za klaďase, než robotizovaní a odlidštění nácci, ale jinak na základech křesťanské mytologie a historie 2. světové války stvořil velmi osobitý román, který je psán odlehčenou formou a jazykem, ale na mnoha místech dokáže těžce zamrazit, a s elegancí se vyhýbá jak nepřirozenému happy-endu, tak opačnému extrému v podobě "oh so edgy!" špatnému konci, přičemž to vše velmi pevně drží pohromadě. Vynikající. Jen se nenechte nalákat na něco, co by šlo vysloveně ve stopách Kulhánka nebo Kotlety. Inferium povětšinou moc sranda není...
Pekelníci jsou tentokrát vlastně téměř kladnými postavy, protože dostali ještě horší protivníky - nacisty. Kniha skvěle zapadající do koncepce Fantastické Epochy. Přečtěte si moji celou recenzi. Odkaz v recenzích.
Moc zajímavá akční představa, jak by mohlo vypadat peklo. A co teprve když do něj vtrhne oddíl SS a začne to tam obsazovat a likvidovat démony :) Ale Asfalt od Kopřivy mi přišel ještě o kus lepší, drsnější i vtipnější.
česká fantasy démoni peklo dark fantasy nacisté
Vykreslení toho, jak funguje Peklo, je určitě zajímavé a "zábavné". Vše ostatní je prostě nedotažené, příběh, akce, vše. Osobně jsem velmi postrádal i nějaký ten humor. Někteří tu Inferium srovnávají s Asfaltem od Kopřivy, no tak ten byl aspoň opravdu zábavný.