Jarní symfonie
Věra Adlová
Láska, přátelství, úcta, život přetékající vypjatou činností, nesčíslnými zájmy o hudbu, city, pocity, které si naše doba snad ani nedovede představit v jejich vroucnosti a očistné vášni. Až k nám zní hlas té hudby, která není poznamenána stínem zla, září nedotčená a její hlas se odvrací od prázdna lhostejnosti času. Johannes Brahms miloval Kláru Schumannovou, a ona? Co na tom dnes už záleží! Jejich život je poznamenán jmény mnoha vynikajících současníků. V ničem se nepodobá tuctovým příběhům ostatních mladých milenců. Je příběhem o vášnivém zaujetí pro hudbu a o životě v němž právě pro toto zaujetí zbývá už jen málo místa pro jiné věci.... celý text
Jarní symfonie je spíš poučným vyprávěním pro hudební výchovu, nežli románem, uspokojí, ale nenadchne. Pomohla mi splnit další bod čtenářské výzvy a inspirovala k poslechu Schumanna a Brahmse.
Námět knihy je moc hezký a velmi zajímavý. Bohužel, kniha se mi dost špatně četla. Někdy jsem se v ní i ztrácela. Nedovedu si představit, že bych jí ve 12-ti letech dočetla celou.
".. Jarní symfonie je životopisný román o Kláře Wieckové-Schumannové, slavné klavírní virtuosce a manželce hudebního skladatele Roberta Schumanna. ... ... Je to kniha, kterou čtenářky přečtou jedním dechem, ke které se budou ještě mnohokrát vracet a o které budou hodně přemýšlet."
(anotace na přebalu knihy, 2. vydání, rok: 1976)
Čte se mně kniha blbě. Autorka na můj vkus hodně psychologicky a impresionisticky rozebírá jednotlivé události v životě Kláry a Roberta. Ale na druhé straně jsem ráda, že jsem se něco o Schumannovi dozvěděla, neboť doteď jsem o něm věděla jen, že to byl hudební skladatel. Závěr knihy je poutavý, v kostce je zde výjimečně čtivě vykreslen život Johanese Brahmse a jeho vztah ke Klaře.
Jedna z nejhezčích knih,kterou jsem kdy četla. Je sice zařazená do literatury pro mládež,ale domnívám se, že romantickou duši pohladí i v pozdějším věku. Typický román o lásce a vzájemné úctě dvou lidí, v tomto případě úžasných umělců, skvěle napsáno a vůbec nevadí, pokud fakta nejsou zcela přesná, protože na pozadí všeho vystupuje hlavní myšlenka autorky, že nezáleží na věku, či společenské důležitosti člověka jde-li o lásku.
Dávám 5 hvězdiček, krásná kniha.
Byla to druhá kniha, kterou jsem od této spisovatelky četla díky filmu Jarní symfonie v hlavních rolích manželu Preissových
Někdy se dost divím autorům či autorkám, co píší knihy, které nikdy nemohou být tak hodnotné jako faktografické knihy, že je baví je psát. A čtenářům, že je baví číst. pro mě je to ztráta času.
19. století umělci romantismus hudba pro dívky klavír, piano hudební výchova romantismus (hudba) klavírní virtuos dívčí rományAutorovy další knížky
1979 | Jarní symfonie |
1982 | Vojta a medvěd Petr |
1972 | Blues pro Alexandru |
1964 | Mirka to ví nejlíp |
1973 | Krásná a slavná |
Tak si tady tak prohlížím knihy mého mládí a úplně mi poskočilo srdíčko radostí- jak já na Kláru mohla zapomenout??? Jediná osoba, která mě dobrovolně donutila - pravda jen po dobu čtení této knihy- místo "za hudebku" chodit na hudebku a to i připravená a se znalostí not z nauky....brrrr. Úžasný román pro malé holky, které podvědomě hledají nějaký motivační vzor. Pravda, mě za chvíli opět přesvědčili kamarádi, že venku na hřišti , je to podstatně lepší než s nohama na pedálu hlídat tóny, se kterými si mé netrénované prstíky naprosto nevěděly rady. Ale hezky se u této knížky snilo o tom, že hrát jednou budu, někde na jevišti za ticha publika budu bušit do klavíru, klátit tělem dopředu a dozadu a za ohromného aplausu publika, které oněmí nad mým uměním, se ukloním a skromně odejdu z jeviště. Mimochodem , ten úklon a odchod z jeviště jsem bezpečně natrénovala, myslím, že bych ho zvládla ještě dnes. Publikum by jistojistě oněmělo i dnes , kdybych jim klátíc se ze strany na stranu , se zavřenýma očima a bez not- protože ty do dnes pořádně neumím, střihla jednu Ludwig van Beethovenovu Fűr Elise ( ten název , to je tak to jediné, co si pamatuji z celých not)