Jedlé rostliny z přírody
Dagmar Lánská
I když nelze popřít, že šlechtěné odrůdy zeleniny a ovoce jsou vzhledově lákavější, chutnější a dosažitelnější, stále roste počet zájemců o využití planých rostlin k přípravě pokrmů. Jako přírodní produkty, často s vyšším obsahem vitamínů nežli kulturní odrůdy, mívají i více nerostných látek, bohatou paletu stopových prvků a dalších specifických látek s vysokou biologickou účinností a mnohdy i léčebným účinkem. V knize jsou kromě popisu, výskytu a využití jednotlivých druhů jedlých rostlin i recepty na jídla vhodná pro běžné i slavnostnější příležitosti.... celý text
Přidat komentář
Tuhle knihu jsem poprvé četla před spoustou let, stále z ní mám okopírované stránky a vypsané recepty. Jedlé rostliny mě lákají už od dětství, kdy jsem vyhrabávala kořeny zvonečníku a fermentovala maliníkové listí. Když teď jeden z potomků v rámci výuky historie zatoužil zkoumat pravěká jídla, sáhla jsem znovu k osvědčenému zdroji informací.
Není špatné mít tuto knihu v knihovně. Člověk si s ní víceméně může být jist, že i kdyby na chleba nebylo, hlady neumře ;-) . Ocenil bych ale větší rozsah, vím z jiných publikací i vlastních zkušeností, že jedlých rostlin je v naší přírodě mnohem mnohem více. Také ilustrace už jsem viděl hezčí a hlavně přesnější (viz třeba Větvičkovy Stromy a keře, které jsem četl nedávno). Velkým bonusem knihy jsou ale kulinářské recepty téměř u každé z popsaných rostlinek.
Tato kniha je moc fajn, každou chvíli jsem v ní listovala a konzultovala s ní postřehy z přírody.
Jediné mínus - byla půjčená z knihovny.
Autorovy další knížky
1990 | Plané rostliny v kuchyni |
2006 | Jedlé rostliny z přírody |
1994 | Koření pro každé vaření |
1987 | Z lesa i ze zahrady od jara do zimy |
1970 | Rok na naší zahrádce |
Nádherná kniha s úžasnými ilustracemi. Jen bych přivítala ještě více receptů.