Jednoduše a dokonale - Zelenina a luštěniny
Roman Vaněk , Jana Vaňková
Jednoduše a dokonale série
Jako vždy spolu s Vaňkem na této publikaci pracovala jeho manželka Jana a tým předních českých šéfkuchařů, kteří jsou zároveň lektory Pražského kulinářského institutu. Kniha obsahuje více než 120 barevných fotografií. Téměř 90 nových, nápaditých receptů připravených z běžně dostupných surovin, kde hlavní roli tentokrát hrají luštěniny a zelenina, je v knize tradičně zpracováno osvědčeným způsobem „krok za krokem“. Svou jednoduchostí kniha zaujme každého milovníka dobrého jídla za rozumnou cenu a zároveň svým tradičním formátem a typickým vzhledem doplní kolekci „bílé řady“ Vaňkových kuchařek mnoha kulinářským sběratelům.... celý text
Přidat komentář
Přehledně sestavená kuchařka čistě zeleninových a luštěninových jídel - od polévek přes saláty, až po pomazánky. Opravdu jednoduše napsaná a hlavně s fotkou ke každému jídlu (oproti některým jiným kuchařkám, kde je fotka jen třeba k jednomu na stránce).
První ze série, která se mě dostala do ruky. Je to nádherná knížka, hodně lákavých receptů a ty nápady, které neznám (obalovaná rajčata, do hráškového pyré cukr, ...)
Body strhávám za název, rozhodně to NENÍ jednoduše. Některé postupy jsou dost složité a časově náročné.
Před nedávnem mi volal manžel z knihkupectví a říká: "Mají tady krásnou vegetariánskou kuchařku, nekoupit jí?"
"Tak zkusíme jí nejdřív půjčit z knihovny, vyzkoušíme pár receptů a uvidíme..". Následovalo na jednom konci poněkud nespokojené "Tak jo." Na druhém konci (po zavěšení) jásavé "Jo!"
Malá odbočka od tématu pro mladší dívky a ženy: NIKDY, ale skutečně nikdy si od partnera nenechávejte koupit kuchařku. Nejen že podle ní budete muset vařit, ale budete muset uvedené recepty vychvalovat.. A jistě se každá z nás ráda vyhne větě: "Ach, kdybys mi nedal tuhle úžasnou knížku, nikdy bychom neochutnali tenhle božský pokrm!" Konec odbočky...
Takže knížka je konečně půjčená. Dnes jsem vyzkoušela první recept a to Pečené lilky s pošírovaným vejcem. A nastaly problémy. Začala jsem trápit oblíbenou zeleninu: pečený lilek je nutné použít bez slupky, rajčata taky bez slupky i bez jadýrek. Chápu, že jsou to běžné postupy šéfkuchařů, mě se ale takové plýtvání trochu příčí. Nicméně nejhorší mělo teprve přijít - konfitovaný česnek. Tak to už jsem šla do vývrtky a od postupu se mírně odchýlila (zapomněla jsrm na slovo "konfitovaný")... Ale abych jen nehaněla, výsledek byl dobrý, takže ještě dalším receptům šanci dám...
První dojmy jsou však jasné: dokonalé možná, jednoduché ani omylem...
Jedna z nejslabších kuchařek, které jsem kdy vlastnila. Některé recepty jsou složitější, spousta z nich z nějakého důvodu obsahuje pšenici, která nepatří ke standardní výbavě regálů v obchodech. Ale co nejhůř, jídla vůbec nejsou chutná. Zkoušela jsem například pečený lilek, čočku s bramborami, rizota, saláty, a ne. Ono to občas lákavě nevypadá ani z fotky (viz třeba čočka s bramborami a rajčaty).