Jménem mojí sestry
Barbora Linke
Kamila při úklidu babiččina bytu objeví fotografii odhalující tajemství – babička měla sestru dvojče. Dvojčata Ester a Soňa dospívají v protektorátní Praze. Zatímco Ester sní o tom, že se stane slavnou primabalerínou, Soňa vidí své poslání jako zdravotní sestra. Krátce před válkou jejich vřelý vztah ochladne. Ester i přes nesouhlas rodiny přijímá angažmá v plzeňském divadle a Soňa prožívá první lásky. Ovšem ta osudová nosí německou uniformu.... celý text
(SPOILER)
Už od samotného prologu jsem věděla, že mě tento příběh chytne za srdce a že to bude velká emoční bomba.
Autorka píše velmi čtivě, poutavě, neustále se něco děje. Čtení jsem si dávkovala po kouskách, abych si ho víc vychutnala. Hlavní příběh se odehrává v období těsně před a v průběhu druhé světové války z pohledu Soničky. Sledujeme život její (pro mě dost zvláštní) rodiny a osud jí samotné.
Soničku jsem si neskutečně oblíbila, vžila se do ní a vše prožívala s ní. Statečná, sarkastická, sympatická žena se srdcem na správné místě. Úplně jsem chápala její dilema ohledně Hoffmánka. Ano, v příběhu se objevuje nespočet zdrobnělin, které mi ale v tomto případě vůbec nevadily.
Mnoho krásných myšlenek jsem si musela poznačit.
Jsem asi divná, ale mám hrozně ráda příběhy z druhé světové války, kde se do sebe zamilují "nepřátelé", přesně jako tady. Tato komplikovaná, trnitá romantická linka má u mě velký palec nahoru.
I když jsem věděla, jak to dopadne, konec jsem obrečela. Celý příběh je velice smutný, ale poslední třetina obzvlášť. :(
Určitě se k příběhu někdy vrátím, protože už teď mi svým způsobem chybí!
A musím pochválit i obálku, která mě zaujala na první pohled.
Plný počet a prozatím je to nejlepší kniha nového rok 2022.
V současnosti (rok 2020) Babička Kamily vzpomíná a vypráví nám příběh, který sama prožila.
Soňa a Ester jsou sestry - dvojčata, které k sobě mají velmi blízko. Ale postupem války se vše změní a jejich životní cesty se na chvíli rozejdou. Ester si odjede plnit sen baletky do Plzně a Soňa zůstává s bratrem a s rodiči a prarodiči v Praze, kde pracuje jako zdravotní sestra. Rodiče to Ester mají za zlé a nechtějí s ní mít už nic společného, pociťují to jako zradu... Soňa jako hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická a všechny její „lásky a přešlapy“ jsem s ní prožívala a přála si, aby vše dopadlo dobře....Život míní válka mění...
Vůbec bych neřekla, že se jedná o první knihu, která byla autorce vydaná. Autorka má krásný styl psaní, od kterého se nedá odtrhnout, prostě jen čtete a čtete. Vím, že bylo napsáno již spousty románů z této doby, ale tento může směle konkurovat i zahraničním autorům. Doporučuji všem milovníkům těchto historických příběhů.
Kniha se četla dobře, ale někde jsem se tam ztratila a chvilku jsem se hledala. Trochu mi přišlo, že autorka nevyužila potenciál tématu. Možná to bylo i tím, že rozjela moc linek. Je to zajímavý pohled na povahy osob, ať už českých nebo německých.
A přišlo mi strašně zvláštní chování rodičů Ester, Soni a Jiřího ke svým dětem.
dvojčata sestry pátrání v minulosti Protektorát Čechy a Morava historické romány prolínání minulosti a současnosti české romány věkový rozdíl partnerů (age gap) romány pro ženyAutorovy další knížky
2021 | Jménem mojí sestry |
2022 | Srdcem mojí babičky |
2024 | Písmem mojí přítelkyně |
Při úklidu babiččina bytu najde Kamila starou fotografii. Jaké je její překvapení, když jí babička řekne, že je to její sestra. Dvojče. Kamila naléhá, a tak babička vypravuje.
Dvojčata Ester a Soňa dospívají v protektorátní Praze. Bydlí s rodiči, prarodiči a starším bráškou Jirkou.
Ester sní o kariéře slavné primabaleríny a Soňa vidí svůj smysl života v povolání zdravotní sestry.
Krátce před válkou se cesty sester rozdělí. Ester tajně utíká do Plzně, kde dostane angažmá v divadle. Rodiče se na ni moc zlobí a nechtějí ji znát.
Soňa se setkává se svou osudovou láskou, jenže inspektor Hoffmann nosí nacistickou uniformu.
Lze vůbec milovat někoho, koho nenávidíte?
Příběh pražské rodiny, které se válka tragicky dotkla, Vás vezme za srdce.
Ona už naláká ta úžasná obálka.
Knihu jsem hltala kapitolu za kapitolou, bála jsem se konce a zároveň jsem chtěla vědět, jak vše dopadne. Bohužel, člověk míní, ale válka mění. Postavy jsou napsány tak, že s nimi vše prožíváte až do hořkého konce, fandíte jim, a pak vás s nimi bolí srdce.
Dávám 5/5⭐⭐⭐⭐⭐ a doporučuji všem kdo mají rádi příběhy z tohoto časového období.