Písmem mojí přítelkyně přehled
Barbora Linke
Dvě ženy oddělené dobou spojují deníky. Závěrečné rozuzlení románů Jménem mojí sestry a Srdcem mojí babičky. Budoucnost patří těm, kdo v ni věří. Když se čerstvě rozvedená Kamila ponoří do deníků Židovky Julie zděděných po babičce, netuší, že se její život co nevidět obrátí vzhůru nohama. Novou práci jí nečekaně ztrpčuje minulost a současně se zaplétá do milostného trojúhelníku. Julie se s nastolením protektorátu potýká s nenávistí a ústrky ve společnosti a i ve své rodině nachází čím dál menší porozumění. Pak jí po letech zkříží cestu kamarád z dětství. Má jejich láska šanci na přežití, když jsou transporty do Terezína v plném proudu?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Písmem mojí přítelkyně. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Myslím, že lepší uzavření jsme si snad ani přát nemohli. Na jednu stranu je mi líto, že už je konec, ale zase vím, že se k těmto nádherným i když smutným příběhům ještě někdy vrátím.
V knize jsou opět dvě časové linky. V současnosti pokračujeme s Kamilou, se kterou se život opravdu nemazlí. Že by už ale konečně našla své štěstí? Pomocí deníků a dopisů, které zdědila po babičce, zjišťuje, jaký osud měla Julie, kterou kdysi babička znala.
Autorka mě opět dokázala úplně vtáhnout do děje a Juliin příběh jsem prožívala, jak kdyby byl můj. Vždycky, když čtu tyto válečné knihy, mozek stále nechápe, jak je možné, že se na lidech prováděla taková zvěrstva. I proto jsem ráda za romantickou linku. Takový kontrast zlo vs dobro/láska. Jiskřička naděje na lepší zítřky v podobě lásky, která si k Julii neočekáváně nacházela cestu, i když už jednu milovanou osobu ztratila. Po delší době jsem dokonce měla motýlky v břiše!
Líbilo se mi také zakomponování Nicholase Wintona.
Trochu jsem si i poplakala - smutkem i dojetím. A jeden moment, který přišel opravdu zčista jasna, mě úplně paralyzoval.
Napsat o knize o druhé světové válce, že je nádherná? Jednoduše musím. Autorka má neskutečný talent dostat vás do knihy a nepustit.
Seznamuje nás v podobě dopisů od Julie, židovské dívky v období okupace v Československu za druhé světové valky, své kamarádce Ester. Čte si je v přítomnosti Kamila, vnučka od Ester a odkrývá tak pravdu o svých předcích a skutečnost, jak byli všichni Židé za války ze dne na den stíhané i občany, sousedy, kteří s nimi do té doby neměli problém.
Jenže strach o svojí rodinu a o svůj život jim nedovolil chovat se jinak. Je to svým způsobem pochopitelné, přesto je to velmi bolavé. Příběh v minulosti začíná rokem 1939 a vypráví postupné omezování, ztráta zaměstnání, školy, různých omezení až po transport do Terezína a život neživot v koncentračním táboře.
V přítomnosti má Kamila také pěkně naloženo. Je poměrně osamělá, vyrovnaná se s nástupem do nového zaměstnání, se svou bolavou minulostí spojenou s nevydařeným manželstvím a navíc je tak trochu “šťastný smolař “. Co může, to se jí postaví do cesty. A nechtěně se tak ocitne mezi dvěma muži.
Bavily mě obě linky stejně, knihu jsem zhltla na dvě otevření, potřebuju víc, víc stránek, víc takových knih!
V knize je více minulosti a je to tak moc hezky zakomponované, že vás přechody vůbec nerušili, ba mnohdy přišli vhod, protože nám dali na chvilku odpočinout od hrůz války. Julie mi bylo neskutečně líto. Jí i celé její rodiny. Nedávno jsem četla knihu o válce, kterou jsem hodnotila jako průměr. Tato kniha je jedna z těch, které mi zlomily srdce.
Prostě já, Bouře a běs a další knižní novinky (41. týden)
06.10.2024
Kniha Písmem mojí přítelkyně v seznamech
česká literatura úzkost holokaust, holocaust
JE TĚŽKÉ SE LOUČIT S KRÁSOU… tato hláška mě napadla hned po dočtení. (Víte, z jakého je filmu? :-)).
Úžasné zakončení této mini „série“. Autorka si mé srdce získala hned od prvního dílu a vždy jsem se moc těšila až se budu moct pustit do další knihy. Všechny jsem neskutečně prožívala a nesmírně si je užila.
České autorky tyto příběhy z 2. světové války prostě umí. Možná by se mohlo zdát, že už ani není o čem psát, ale autorka tu skulinku vždycky najde a opět mi dokázala vyrazit dech.
Sledujeme dvě časové linky, malinko víc mě bavila ta z minulosti, ale já to takhle mám ve většině knih, kde jsou dvě linky současnost vs. minulost. Mám asi trochu radši tu starou dobu. A navíc hlavní hrdinka Julie pro mě nebyla neznámá postava, už jsem se s ní setkala v minulé knize, takže jsem byla neskutečně zvědavá až se konečně dozvím i její příběh plný tajemství.
Julie Neumanová byla židovka, žila v milující rodině. Tak jako všichni židé v té době ani ve snu nečekala, že by se mohlo stát to co se stalo, ta krutost a bezmoc se nedá ani popsat. I u nich doma už nebylo vše tak růžové a nastaly velké neshody. Julie chtěla, aby vše, co jako rodina prožívali bylo někde schované, tak psala dopisy, které posílala Ester Gregorové – s tou už jsem se taky setkala v minulém díle.
Tyto dopisy si pak čte v současné lince Kamila a celé se nám tímto kruh krásně uzavře. Moc hezky to měla autorka promyšlené. Všechny tři díly k sobě pasují a přitom jsou vlastně každý jiný. I co se týká obálek jsou překrásné, v knihovně se budou vyjímat. Moc děkuji autorce za krásné zážitky, které jsem mohla prožívat při čtení jejich knih a doufám, že už má pro nás něco nového přichystáno.