Jonáš
Pavel Hošek
Jonaš. Jedna z nejpodivnějšich postav cele Bible. Jake tajemstvi jeho příběh skryva? Jak rozumět dramatickym zvratům na jeho dobrodružne cestě do zámoří? A co nam toto fantaskní vyprávění napoví o nas samych – ale i o Tom, ktery k němu promlouval z nebe? Příběhem nejurputnějšího a zároveň nejkomičtějšího izraelského proroka provází teolog a religionista Pavel Hošek. Dennodenně. Pradávné příběhy brýlemi současných inspirativních osobností. Text biblických knih ve stravitelných denních porcích. Komentáře, které vtahují text na kolbiště současného světa. Bible čtená tady a teď.... celý text
V Biblionu vznikla prima edice Dennodenně. Nahlíží pradávné příběhy brýlemi současných inspirativních osobností, jak praví anotace.
Příběhem Jonáše mě provázel Pavel Hošek. A ten je pro mě inspirativní osobností zcela určitě, neb je to vzdělaný, moudrý a názorově nezatuhlý teolog, jehož nezaujatou nabídku možných pohledů na "známý" duel Jonáše (nás) a Boha člověk s dychtivým hledačstvím promýšlí a těží z ní, aniž by měl jen na chvíli pocit, že mu někdo tlačí hlavu pod vodu toho starého známého "jedině správného výkladu".
Krásná grafická úprava. Klenůtek.
Detailního rozboru starozákonního biblického příběhu o Jonášovi se Pavel Hošek zhostil bravurně. Jednotlivé úseky Jonášových rozhodnutí a konání jsou rozkouskovány na kratší oddíly a jsou podrobeny dokonalé psychologické pitvě, která čtenáři pomůže mnohem lépe tento text pochopit a udělat si na něj vlastní názor. Doufám, že tato edice bude pokračovat ve stejném přínosném duchu a přinese nám další zajímavé analýzy.
Bible biblické postavy Starý zákon biblické komentáře
Za mě zatím nejlepší z prvních tří knížek edice Dennodenně nakladatelství Biblion.
Pavel Hošek se nad krátkou biblickou knihou Jonáš zamýšlí čtivě a velice aktuálně. Dotýká se mnoha témat, která jsou důležitá tady a teď v našich životech a dává nám příklady, jak v podobných situacích jednaly biblické postavy. Pavel Hošek je pro Jonášův příběh opravdu zapálený a dokáže "zapalovat" další. Ke knize se určitě ráda i vrátím.
Jediné, co se mi v této edici už tradičně nelíbilo, byly ilustrace. Výtvarně mě tato edice zatím míjí, ale je to samozřejmě subjektivní pocit.
"Od chvíle, kdy jsem poprvé četl Jonášův příběh, nepřestává mě jeho tajemný hrdina znepokojovat. Děsí mě. Dráždí mě. Nedokážu na něj přestat myslet. Zamiloval jsem si ho. Vedu s ním vnitřní rozhovor. Hádám se s ním. Snažím se zachytit jeho pohled, ale on se vždycky dívá někam jinam. Jindy zas mívám pocit, že jsem to já, koho zpovzdálí pozoruje on. Mám dojem, že se známe odjakživa. Občas se mi o něm zdá. Někdy mívám dokonce pocit, že … jsem to já.
Když jsem poprvé četl vyprávění o jeho vnitřním zápase a jeho dobrodružství na cestě do Ninive, měl jsem dojem, že jsem byl přistižen. Že vypravěč toho příběhu mě musí osobně znát. Jako by se pod průhledným kostýmem hebrejského proroka celou dobu mluvilo o mně. O mojí sveřeposti, o mojí samospravedlnosti, o mém strachu a mé zuřivosti. Jak důvěrně znám Jonášovy pocity. Ano, Jonáš je mi tak blízký i proto, že je ustaraný, úzkostný, nervózní, neklidný… jako já.
Mám ho rád, je mi ho líto. Fandím mu. Vsázím na jeho záchranu, věřím, že nakonec pochopil. Věřím, že nezůstal zakletý do falešné představy o Bohu, která byla zřejmě příčinou jeho žalu. Musím věřit v jeho proměnu. Jen pokud bylo jeho srdce nakonec uzdraveno, může být uzdraveno i to moje. Tak strašně dobře znám jeho špatné vlastnosti. Protože je mám taky. Všechny."