Jozova Hanule

Jozova Hanule
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76212/bmid_jozova-hanule-1vd-76212.jpg 5 1852 1852

Příběh Jozovy Hanule uzavírá želarský cyklus spisovatelky Květy Legátové, která v roce 2001 vpadla na českou literární scénu jako meteor. Postavami této novely, situované do let druhé světové války, jsou opět vesničtí obyvatelé, které čtenáři znají z předchozí povídkové sbírky Želary. V centru vyprávění je však tentokrát osud mladé lékařky, ukrývající se v zapadlé horské vesnici před nacistickým pronásledováním, jež zde v prostředí zcela odlišném od intelektuálního klimatu velkoměsta nachází hluboký milostný vztah k prostému vesnickému muži. Na motivy novely Jozova Hanule natočil režisér Ondřej Trojan podle scénáře Petra Jarchovského film Želary (2003) a kniha již byla přeložena do deseti jazyků.... celý text

Andrea864
14.01.2025 5 z 5

Moc hezká, trochu smutná kniha. Film Želary se mě líbil, ale kniha byla ( jak je to většinou ) o mnoho lepší.

mirektrubak
13.01.2025 5 z 5

Četl jsem kdysi dávno (nojo, bude to už přes dvacet let) a pamatuji si velmi živě, jak jsem byl úplně zahlcen emocemi (ve filmu to bylo podobné, ale slabší). Když jsem si příběh teď oživil v rozhlasové podobě, prožíval jsem to všechno jinak (protože už jsem věděl co a jak bude … a taky se na svět dívám očima, které toho viděly už víc) a přesto vlastně stejně. To zásadní se nemění…
Jedná se totiž opravdu výjimečné literární dílo, nenápadný prostý poklad. Nejde jen o příběh, ale o vzácnou souhru obsahu a formy. Hanulino vyklubání se z Elišky, které působí tak věrohodně a přirozeně, jako by se nějak promítlo do proměny jazyka, který se dále v příběhu pročišťuje a zbavuje zbytečného.

Joza a Hanule mi znovu připomněli, že najít důležité věci v životě neznamená nacházet, dosahovat a hromadit, ale že je to mnohem víc identifikace a odstranění toho, co odvádí naši pozornost od podstatného. Nepřidávat, ale zbavovat se zbytného, sloupávat ze sebe vrstvy a nánosy až zůstane jen to opravdové, skutečná podstata. K naplněnému životu opravdu nepotřebujeme mnoho věcí, možná ani mnoho lidí. Stačí být srovnán se světem, se sebou, někoho milovat a být někým milován – takto alespoň promlouvali Hanule a Joza ke mně.

Iki1
12.01.2025 5 z 5

Skvělé čtení z dob (snad) dávno minulých na mě zapůsobilo mnohem víc autentičtěji než film Želary, kterému byla předlohou. Aňa Geislerová prostě nebyla Hanou Novákovou, jejíž na první počtení zřejmý autobiografický příběh autorka v knize zpracovala. Důraz kladla hlavně na citové pochody, které se uvnitř hlavní představitelky odehrály a hlavně na vývoj její lásky k prostému "venkovánkovi". Krásně popsaná je příroda i nelehký život v beskydské vesnici, jednoduché zábavy, kterých se účastní, celkově prosté zpomalení životního rytmu, které bychom si i dnes mnozí zasloužili. Útlá knížečka mě prostě do sebe vtáhla a díky vyhřezlým emocím nehodlala pustit. A best of je tu i vylíčení řádění východních hord na konci války.

martianekk
09.01.2025 5 z 5

Krásně napsáno, silný příběh a neskutečné emoce při čtení. Jen bych si knihu víc užila, kdyby byla delší. Také film je úžasný.

Ovecka_Saki
01.01.2025

Velmi dobře napsané charaktery. Jen škoda toho smutného konce, úplně si vybavuji scénu ve filmu.

ZuzanaK.
31.12.2024 4.5 z 5

Svérázné postavy žijících v místech, kde se těžko žije i v době zdánlivého klidu. Postavy živé, jako bych viděla pár starousedlíků z naší vesnice, když jsem byla malá holka a bála se kolem nich jen projít ...
Líbilo.

Tída
31.12.2024 5 z 5

Poslechnuto na ČRo a byla to krása, tak dobře načtený text jsem už dlouho neslyšela, za to díky paní Magdaléně Holcové. Úplně jsem se do děje vžila a užívala si každou minutu

Moon-ika
29.12.2024 5 z 5

Posloucháno jako audio. Silný příběh vyprávěný úžasným stylem. Přenese Vás věrně do dané doby a na daná místa...

Re@ding_9-wine
26.12.2024 5 z 5

Láska nalezená v těch nejnepravděpodobnějších podmínkách. Čistá, bezpodmínečná, prostá, opravdová. Miluju. Děj, styl vyprávění, Jozu i "Hanuli".

Isew
26.12.2024 4.5 z 5

V tak útlé knížce, tak silný příběh. Zapadlá Beskydská vesnička Želary, která přežila mnohé, nepřežila příchod ožralé, nevzdělané, primitivní, zlodějské a násilné hordy z východu. Z vyprávění babičky vím, jak se na konci války těšili na příchod ruských vojáků, od kterých očekávali osvobození. A přišlo to nejhorší, co si dovedli představit. Stejně tak, jako v této knize. Němci se za způsobené utrpení omluvili a snažili se ho odčinit. Ti ruští ožralí mužici ne. Chovají se pořád stejně a přesto se i v této zemi najdou tací, kteří je adorují. Ano, jsou to většinou nevzdělaní lidé, kteří žijí v dezinformacích, ale přesto je mi zatěžko to pochopit.

ivousekk
25.12.2024 5 z 5

Vynikajici, drsne, smutne. Pribeh vtahne a nepusti, dokud nejste na konci. Film Zelary jsem kdysi videla, tak pribeh nebyl prekvapenim, ale stejne, to jak zautoci na emoce, to je neco…
Zpracovani CRo opet excelentni.

Pine
22.12.2024 3.5 z 5

Krásná a smutná zároveň. Prostá a bohatá. Na pár stránkách tolik emocí! Dokonale popsaná proměna Hanulky.
Věřím, že tahle kniha umí leckomu přirůst k srdci.

maja2712
20.12.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audio knihu, viděla film Želary. Poslouchala jsem několikrát, abych se nabažila příběhu, hlasu, fantazie, která se v mém nitru objevovala. Poslechla jsem si Osudy Květy Legátové a vrátila se k poslechu Jozovy Hanule, abych si znovu rozvířila fantazii na kopcích Bílých Karpat v oblasti Žítkové. Kniha, film i poslech se staly mou srdeční záležitostí.

Jelitovna
13.12.2024 5 z 5

Kdysi jsem četla, dnes poslouchala jako Radioknihu na mujrozhlas. Jedna z knih, které zůstanou v mé knihovně až do úplného konce (mého). Víc mi vyhovovalo čtení papírové knihy v tichu našeho bytečku, ale i poslech Radioknihy patřil k velice příjemným chvilkám. Doporučuji!

Anavi8912
11.12.2024 5 z 5

Poslechnuto na Českém rozhlase. Jímavý příběh lékařky, která se skrývá v zapadlé vesničce před nacisty a provdá se za místního kováře.

helenkan
10.12.2024 5 z 5

Tak hubená kniha a kolik toho obsahuje. Skvělý, silný příběh.

p.stranska
07.12.2024 5 z 5

Obdivuji autorku, že dovedla na tak málo stránkách vykreslit tak plnohodnotný, nádherný příběh. Obdivuji scénáristu, který z tohoto mála dokázal vykřesat scénář k tak dlouhému a krásnému filmu, přičemž zůstal naprosto věren předloze. Obdivuji Aňu, která Haňuli zahrála takovým geniálním způsobem, že si ji při čtení knihy s klidným svědomím spojuji s hrdinkou a ty dvě mi naprosto splývají v jednu.
Krásná novela, musím se podívat po dalších autorčiných dílech.

Licie84
21.11.2024 5 z 5

Film Želary jsem viděla několikrát, miluju ho.. a knihy jsem se bála tak tenká jak se to tam může celý vejít.. a vešlo se a i něco navíc.. tolik citu a něhy a všeho. Perfektní

Jirinamac
05.11.2024 5 z 5

Knížku jsem četla před delší dobou, když jsem chtěla porovnat knížku s filmem. Teď jsem si chtěla přečíst nějakou málo stránkovou knížku a tak jsem si oživila tento smutný příběh. Dojemné válečné vzpomínky.

ArwenAragorn
08.10.2024 5 z 5

90%

Něžnost jako vlastnost je součástí citového bohatství člověka a nemusí se vůbec projevit. Citový projev je ve skutečnosti překonávání bariér. Jozova něžnost byla tak přirozená jako krevní oběh. Zvykla jsem si na to snadno a rychle, takže kdyby přestal být něžný a stal se například jen slušný, cítila bych se jako spráskaný pes.
Ke všemu je třeba nadání. I ke štěstí.
V bezčasí posledního setkání jsem si uvědomila ojedinělost našeho svazku Uvědomila jsem si též, že jsem zde v těchto horách, v krajině divů, prožila svůj osobní zázrak.
V knize se vypráví o mladé doktorce, která se v zapadlé horské vesnici Želary ukrývá před nacisty a stane se ženou prostého vesnického muže, do kterého se postupně zamiluje.
To byl tak krásný příběh! Skutečně mě chytil za srdce. Autorka vypráví nesmírně poutavě, citlivě, ale zároveň s humorem. Jednotlivé postavy jsou tady opravdu úžasně popsány, úplně jsem je před sebou viděla. Na konci jsem si pobrečela.
Vřele doporučuji, ke knížce se určitě budu vracet. Skvělý je i film.