Jozova Hanule přehled
Květa Legátová (p)
Příběh Jozovy Hanule uzavírá želarský cyklus spisovatelky Květy Legátové, která v roce 2001 vpadla na českou literární scénu jako meteor. Postavami této novely, situované do let druhé světové války, jsou opět vesničtí obyvatelé, které čtenáři znají z předchozí povídkové sbírky Želary. V centru vyprávění je však tentokrát osud mladé lékařky, ukrývající se v zapadlé horské vesnici před nacistickým pronásledováním, jež zde v prostředí zcela odlišném od intelektuálního klimatu velkoměsta nachází hluboký milostný vztah k prostému vesnickému muži. Na motivy novely Jozova Hanule natočil režisér Ondřej Trojan podle scénáře Petra Jarchovského film Želary (2003) a kniha již byla přeložena do deseti jazyků.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jozova Hanule. Přihlašte se a napište ho.
Moc hezká, trochu smutná kniha. Film Želary se mě líbil, ale kniha byla ( jak je to většinou ) o mnoho lepší.
Četl jsem kdysi dávno (nojo, bude to už přes dvacet let) a pamatuji si velmi živě, jak jsem byl úplně zahlcen emocemi (ve filmu to bylo podobné, ale slabší). Když jsem si příběh teď oživil v rozhlasové podobě, prožíval jsem to všechno jinak (protože už jsem věděl co a jak bude … a taky se na svět dívám očima, které toho viděly už víc) a přesto vlastně stejně. To zásadní se nemění…
Jedná se totiž opravdu výjimečné literární dílo, nenápadný prostý poklad. Nejde jen o příběh, ale o vzácnou souhru obsahu a formy. Hanulino vyklubání se z Elišky, které působí tak věrohodně a přirozeně, jako by se nějak promítlo do proměny jazyka, který se dále v příběhu pročišťuje a zbavuje zbytečného.
Joza a Hanule mi znovu připomněli, že najít důležité věci v životě neznamená nacházet, dosahovat a hromadit, ale že je to mnohem víc identifikace a odstranění toho, co odvádí naši pozornost od podstatného. Nepřidávat, ale zbavovat se zbytného, sloupávat ze sebe vrstvy a nánosy až zůstane jen to opravdové, skutečná podstata. K naplněnému životu opravdu nepotřebujeme mnoho věcí, možná ani mnoho lidí. Stačí být srovnán se světem, se sebou, někoho milovat a být někým milován – takto alespoň promlouvali Hanule a Joza ke mně.
„Poznala jsem, jak málo může člověk rozhodovat sám o sobě.“
„/Napadlo mi, že když jsem s tebou kdekoliv, je kolem krásně./ Milionkrát před námi zopakované vyznání. Pokaždé nové, právě objevené, jedinečné.“
„Jozova něžnost byla tak přirozená jako jeho krevní oběh.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Jozova Hanule v seznamech
v Přečtených | 2 737x |
v Mé knihovně | 353x |
druhá světová válka (1939–1945) přátelství, kamarádství láska zfilmováno Beskydy násilí autobiografické prvky mezilidské vztahy rozhlasové zpracování život na vesnici klasická literaturaAutorovy další knížky
2002 | Jozova Hanule |
2001 | Želary |
2003 | Pro každého nebe |
2006 | Nic není tak prosté |
2009 | Návraty do Želar |
Jozova Hanule je útlá, zato neskutečná kniha plná bolesti, naděje, vzteku, smíření... Vlastně je tu hmatatelná přítomnost nejrůznějších emocí na několika málo stranách. Konec je velice smutný, dojal mě. Určitě se vrhnu i na Želary a pak se podívám na film.