Koho vypijou lišky

Koho vypijou lišky
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160509/bmid_koho-vypijou-lisky-TfV-160509.jpg 4 317 317

Je padesát slov hodně, nebo málo na to, aby se v nich dalo říct vše podstatné? Malá El žije v Československu sedmdesátých let. Násilí mezi rodiči je běžnou součástí jejího dětství, neudivuje ji, ale poznamenává. Zvláštní výchova a patologické vztahy, jimiž je obklopena, ji uzavírají do izolace a El se postupně propadá do beznaděje. Toto vyprávění na pomezí prózy a poezie je lakonické, anekdotické, výraznou roli v něm hraje pointa jednotlivých minipříběhů. Každá z kapitol má přesně padesát slov, je příběhem sama o sobě a zároveň přidává další kamínek do mozaiky celé knihy. Debutantka Lidmila Kábrtová přichází s originální prózou, v níž záleží na každém slově.... celý text

hs777
22.06.2019 4 z 5

Miniaturní kapitolky mi připomněly důvěrně známá znamení doby, která mám z dětství uložena někde v podvědomí.

anansie
11.06.2019 5 z 5

Příjemně vzpomínkové a rychlé čtení, které mi zpestřilo jeden den při jízdě vlakem.

kerstyn
13.05.2019 5 z 5

Skrývá se toho tolik mezi řádky. Stačí jen pozorně číst a vnímat...

Jane100
06.05.2019 3 z 5

Nápad na pojetí knihy dobrý, ale ve výsledku se to nedalo. Podle mě to snad bylo jen o tom, že autorka si někde na papírek napsala seznam všech hesel, která charakterzují socík a řekla si, že napíše něco, ve kterém se tohle všecno bude vyskytovat. To se jí povedlo. Ale to je celé.
Zkazky z RP tam byly asi jen proto, že studovala žurnalistiku. Jinak vše ostatní stálo za nic.

saruse
22.03.2019 5 z 5

Skvělé. Někdo by počítal slůvka a otrocky se snažil vecpat myšlenky do počtu padesát. Paní Kábrtová nikoliv. S naprostou lehkostí plynou mikropříběhy, které mají zároveň velkou hloubku a vše do všeho zapadá, kdo chce, vidí tam tu dobu, konkrétní lidi, konkrétní vzorce uvažování, lhostejnost, přízemnost, ale i naději, přemýšlivost... Mě to oslovilo velmi a chci si knihu hned přečíst znovu, protože mě kromě jiného moc oslovil i jazyk, stylistika, některé věty, které jsou přímo citáty, některé pointy, ze kterých až zamrazí.

simona5r
07.03.2019 5 z 5

Neobvyklé zpracování, surový náhled do života malé holky, která za spoustu věcí vůbec nemohla a přesto se jí děly.

Zdendula
27.01.2019 5 z 5

50 slov může být někdy až moc ... takovou rodinu asi nikdo nechce. Sice jsem o trošku mladší než El, ale spoustu věcí si živě pamatuji, na některé jsem už málem zapomněla - vajíčka balená do novin a schovávání pytlíků od mouky či cukru nebo vitacit. Velmi zajímavé vyprávění, občas vtipné, častěji trpké a hořké - rychle přečteno, ale rezonuje i za pár dnů ...

EmiClare
19.01.2019 5 z 5

Po dvou knihách od Ireny Douskové jsem nevěřila, že by se mi vyprávění o socialismu optikou dětí mohlo v jakékoliv podobě líbit. Tato kniha mi dokázala, jak moc jsem se mýlila.

los
09.05.2018 1 z 5

zcela souhlasím s hodnocením nefernefer (vizte níže)

sachista
02.07.2017 5 z 5

Není to vůbec příjemné a pohodové čtení, ale o to větší má vypovídající hodnotu. Pro mě zatím čtenářský zážitek tohoto roku. Filmové i knižní debuty vždy hodnotím o hvězdičku výše, v tomto případě, ale nemám už ani kam výše jít. Oceňuji zejména originální formu se závazkem padesáti slov na kapitolu, jež na autorku klade obrovské nároky. S tím se Lidmila Kábrtová poprala se ctí a znamenitě.

nefernefer
19.02.2017 2 z 5

Líbil se mi název a celkem vtipná mi přišla i forma. Ale to je asi tak všechno. Příběh vlastně ani žádným příběhem není. Smysl vsuvek sestavených z titulků vypsaných z Rudého práva jsem nepochopila. Domácí násilí je domácí násilí a dítě ho bude prožívat úplně stejně nezávisle na tom, v jakém režimu se narodilo. Občas jsem měla pocit, že ty zmínky o bývalém režimu jsou tam jen proto, že je to teď zrovna celkem v kurzu. Žádný jiný smysl totiž neměly. Za mě promrhaná příležitost. Myslím, že nápad na krátké komentáře o padesáti slovech je výborný. Bohužel ho autorka nedokázala využít.

rubicka
29.05.2016 3 z 5

Jedna z těch knih, kde bohužel forma předčí obsah. Forma je totiž bezpochyby zajímavá, má své kouzlo, ale tak trochu jí chybí důvod a hlavně naplnění. Ovšem úžasná je absurdnost, ve které dokáže autorka chodit, za to jsou ty tři hvězdy.

MichelleS
25.03.2016 5 z 5

Co lze říci přesně padesáti slovy? Obyčejná číslovka přinutí pečlivě vybírat. Mockrát jsem se vrátila do dětství. Trefně zobrazené minulé časy s celou jejich absurdností, s nostalgickými vzpomínkami na to hezké a hořkými na to těžké. A stejně jako za dob minulých se dalo žít i s hloupými pravidly, tady píše autorka s omezením padesátkou. Až sraz po letech už je svobodný, neomezený.

Elisa.Day
08.07.2015 5 z 5

Vitacit, pracovní soboty, branná cvičení, modrý trenky na tělocvik, prvomájové průvody, kousavé pletené svetry a fronty na banány... Co příběh, to vzpomínka a scénka vystřižená z doby, která je naštěstí pryč. Ke knížce jsem se dostala úplně náhodou a moc mile mě překvapila. Vrátila jsem se do dětství a báječně jsem se bavila. Navíc oceňuju velmi originální nápad - co kapitola, to 50 slov. Tenhle minimalistický styl mi naprosto vyhovoval a byla to po několika přečtených pětisetstránkových knihách zase příjemná změna. Možná se k ní ještě někdy vrátím a určitě budu doporučovat dál.

hanoule
02.02.2015 5 z 5

Mi to teda přišlo dost geniální a na konci jsem měla takové to příjemné smutno...

OhClaire
11.10.2014 5 z 5

Kniha je velmi odlišná od ostatních. Velmi mě zaujalo, že každá kapitolu má 50 slov. Nemyslela jsem si, že 50-ti slovy se toho dá tolik vyjádřit, navíc u této knihy opravdu využijete svou představivost a každý si může příběh vyložit po svém.

Heyhey
28.08.2014 5 z 5

Co se dá říct padesáti slovy? Někdy všechno. Někdy i víc...

monushka
01.08.2014 5 z 5

O knize vím již dlouho, ale teprve včera jsem se rozhodla si jí koupit. A jsem za to ráda! Byla mou společnicí na hodinu a půl čtvrtečního večera. Moc se mi líbila. Neuměla jsem si představit, jak se z padesáti slov jedné kapitoly dá sestavit celý příběh, ale autorce se to podařilo bravurně!

konspi0856
01.07.2014 5 z 5

Krása. Tak málo slov a tolik významů, emocí, příběhů. Stojí za přečtení.

Ray_Ljus
23.05.2014 4 z 5

Po formální stránce velmi originální kniha, která mi zároveň prozářila jedno odpoledne. Koupila jsem ji náhodou a rozhodně jsem nelitovala!