Kouzlo kvásku
Dagmar Lužná
Domácí pečení chleba – pro spoustu lidí zpočátku něco naprosto nepředstavitelného. V momentě, kdy si však upečete svůj první chleba s použitím vlastnoručně vedeného tradičního kvásku, tak jste zvítězili. Velmi jednoduchá příprava kvásku, kterou zvládne každý. V této knížce předkládá Dagmar Lužná svoje zkušenosti s kváskem, které získala nejen doma ve své kuchyni, ale především na kurzech a akcích, na kterých vařila a pekla. Naučí vás nejen, jak kvásek založit a jak se o něj dále starat, a to velmi jednoduchým způsobem, který zvládne opravdu každý, ale na téměř 50 receptech vám i ukáže, kde všude se dá kvásek využít. Používání kvásku je naprosto přirozená věc. Recepty v knize Kouzlo kvásku vás přesvědčí, že používat kvásek je naprosto přirozená věc. Pečení houstiček, koláčů či pizzy, se vám po prostudování této knížky stane běžnou praxí. Porozumíte procesům, při kterých vznikají takové dobroty jako Nány, Vafle či Makovec a po upečení svého prvního chleba už nebudete chtít jinak. Zkrátka kvásek se stane novým a platným členem vaší rodiny. Pusťte se do přípravy. Neváhejte a připravte si kvalitní, přirozené, zdravé a vitální pečivo doma.... celý text
Přidat komentář
Kniha obsahuje recepty na kváskové pečivo a chléb, je zde však i kapitola se sladkými recepty, které vypadají rovněž výborně. Ovšem s kváskem můžeme i uvařit výbornou polévku, teplá jídla (např. pizzu, lívance, knedlíky) a můžeme jej použít i jako základ na pomazánku. Děkuji autorce za rozšíření obzorů a díky ní si konečně věřím natolik, že po návratu z dovolené se naše domácnost rozroste o dalšího člena rodiny (to jsou autorčina slova, která se mi moc líbila) a snad se mu u nás bude dobře dařit a přežije.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
Kouzlo kvásku není klasickou kuchařkou, která se zabývá recepty z kvásku, ale je to kuchařka, která se snaží ukázat, že i zdravé pečivo může vypadat chutně a hlavně si s ním můžeme poradit sami doma.
Kniha mě trochu zklamala, protože místo aby tam byl velmi podrobný návod na výrobu kvásku, včetně např. různých problémů při výrobě (jak vypadá nepovedený kvásek), otázek (Má se kvásek dělat z převařené vody nebo kohoutkové nebo je to jedno?), tak místo toho tam autorka řeší nějaké ezo kraviny jako že máme kvásek dělat v určité fázi měsíce (což je prostě za mě blbost). Návod na více druhů chleba tam taky není. Recepty mi přijdou skoro až zbytečně složité s ingrediencemi, které se špatně shání (mirin/pšeničný sirup/tahini atd.)