Křičím: „To jsem já.“
Miloš Hroch , Antonín Tesař , Jaroslav Švelch , Michal Nanoru , Jitka Kolářová , Ivan Adamovič
Knižní publikace Křičím: „To jsem já.“ bere vůbec poprvé čtenáře na průzkum málo probádané sféry českých fanzinů, tedy neoficiálních amatérských časopisů. Nabízí příběhy těch, kteří se nadchli pro první počítačové hry nebo psali sci-fi povídky, obsesivně sestavovali vlastní žebříčky metalové hudby, hardcore je dovedl na pouliční demonstrace nebo si přáli změnit nastavení společnosti vůči ženám. A ze všeho se svobodně vypsali na stránkách svého časopisu. Bilingvní publikace Křičím: „To jsem já.“ nabízí na ploše 230 stran také unikátní archivní dokumentaci a je rovněž cenným příspěvkem pro zahraniční čtenáře, protože fanzinová kultura mimo angloamerické prostředí není téměř vůbec zmapovaná. Autory kapitol jsou Miloš Hroch (hardcore punk), Ivan Adamovič (sci-fi), Jitka Kolářová (feminismus), Michal Nanoru, Pavel Turek (fotoziny), Jaroslav Švelch (PC hry), Antonín Tesař (komiks) a Viktor Palák (metal).... celý text
Marketing doprovázející tuto knihu vás trochu navede na scestí, že se jedná o přehlednou a objevnou publikaci jdoucí po historii tuzemských zinů. Pak může čtenář snadno dojít k lehkému zklamání - stejně jako já - protože tím tato kniha rozhodně není. Až na pár výjimek (stať o sci-fi fanzinech a částečně o comix zinech) se jedná spíš o jakési črty různých autorů, kde forma vítězí nad obsahem, a které se drží spíš na hladině a do neprobádaných hloubek tuzemského zinařství se moc nepouští. Na druhou stranu musím vyzdvihnout samotnou snahu, takovou knihu vydat, udělat ji bilingvní a dát si záležet na grafice i vzhledu. Kniha je vizuálně opravdu pěkná, tištěná na papíře masivní gramáže se zajímavou vazbou. Pokud tedy o zinech a jejich subkultuře nic nevíte, jednoznačně doporučuji jako poutavý úvod do tohoto úžasného světa, jestliže jste již potrefení kulturou "vystřihni a nalep", žádné překvapení vás nečeká, ale také nebudete nijak uraženi ani atakováni myšlenkou o vyhozených penězích.
Autoři knihy
česká, 1989 Antonín Tesař
česká, 1983 Jaroslav Švelch
česká Michal Nanoru
česká, 1978 Jitka Kolářová
česká Ivan Adamovič
česká, 1967
Velice zajímavá "brožurka", kterou lze slupnout za večer. Je dvojjazyčná, takže čtete jen polovinu textu :-) A kromě toho značnou část obsahu samozřejmě tvoří ukázky oněch fanzinů, o kterých to celé je. Takže to čtení pěkně odsýpá.
Je to bezva a je to zajímavé. Osobně jsem nejvíc ocenil povídání o komiksových, sci-fi a počítačových fanzinech, protože tyhle všechny znám osobně jako čtenář z počátku devadesátých let. Ale i u těch ostatních oborů (metal, hardcore/punk, feminismus) jsem se poučil a dozvěděl něco nového.
Snad jen ty fotografické ziny, ty mi přišly jako z jiného světa. Autorem této části jsou Nanoru a Turek, o kterých si už delší dobu myslím, že by se neměli projevovat psaným textem. Pokud jsou v jejich sděleních nějaké myšlenky, tak se dokonale rozplynuly a byly zadupány zřejmě záměrně nečitelným flow. Holt umělci :-)