Kronika konce světa
Shigor Birdman (p)
Co budete dělat, když svět ze dne na den skončí a většina lidstva podlehne neznámé epidemii? Když všichni blízcí zemřou, v některých případech vám v náručí? Když s hrůzou zjistíte, že pro velkou část přeživších by bylo lepší, kdyby také umřeli… Někdo se zblázní, jiný po realistickém zhodnocení situace spolyká prášky na spaní. Hlavní hrdina tohoto příběhu si začal psát deník…... celý text
Hezké a čtivé, přišlo mně však, že poslední třetině knihy chybí myšlenka a konec je takové zaplácnutí děje, aby se autor už dál nemusel trápit.
4,5/5
Tak tohle mě sakra bavilo! Čteno jako audiokniha s perfektním přednesem, který dobře vtáhl do velice reálně působícího děje.
Taková klasická zombie apokalypsa, zaměřená na naši českou kotlinu. Právě proto mě to tak bavilo - mrtvé Brno, známá místa, české nátury..
Rychlý začátek, co vtáhne do děje, nemoc, která nakazí všechny, umírání, mrtvoly všudy a pár imunních “šťastlivců. Ta chvilka, kdy si člověk uvědomí, že si může dělat a vzít si co chce, hledání dalších přeživších a vytváření pestrých skupinek snažících se přijít na to, jak přežít dál bez všech vymožeností denní doby se zombie v zádech.
Jednu hvězdu si zaslouží dvojka Tryskáče a Johana, se kterými jsem se hlavně v první půlce dost bavila. Jako nejlepší kapitolu pak hodnotím výsadek v Beskydech s ostravskou grupou přeživších, protože ano, takhle by vypadala realita podobné apokalypsy.
“ Na cypa taka apokalypsa, aspoň že chlastu je dost.
Půl hvězdy dolů za Epilog, který jsem nějak nepobrala a z pozice časové osy a postav na mě působil při poslechu zmateně.
Myslím, že tá predstava počiatku, zahodiť za hlavu všetky chyby a omyly, je veľmi podobná eufórii z niektorých počítačových hier. Ide o dosť otrepanú tému, ale i tak sa autorovi podarilo priniesť pár nových myšlienok a tým záverom to aspoň trochu posunúť od B-čkového postapokalyptického niečoho....
Bavilo mě to víc než jsem čekal. Hlavní postavy byli velmi uvěřitelné a pravdivé. Doufám, že nebude pokračování, to by s ohledem na děj knihy už tak dobře nefungovalo. :-)
Bavilo mě to. Hlavní postavy byli velmi uvěřitelné a pravdivé. Ke konci jsem se trochu ztrácel. Myslím že by si zasloužilo pokračování.
Ale tak jo, docela se mi to líbilo. Těžko napsat kdo z nich byl hlavní hrdina, ale líbila se mi jejich "normálnost". Relativně. Ono v takovém světě....občas vtipná hláška, občas nechutnost, trocha romantiky...jo, mělo to všechno, jen pár věcí mi uteklo a to třeba co to bylo za nemoc, odkud se vzala, proč neumírali i jiní savci....takové zombie prase, to by byl masakr. Určitě vyzkouším i jiné knihy. Dnes za 87% a do Brna rozhodně jezdit nebudu.
Tuhle knížku všem už několik let doporučuji a nevím, co přimělo autora přepsat konec.. Že by my čtenáři? Že jsme si všichni tak moc přáli pokračování?
Takže jsem znovu prožívala konec světa s Džouem a Tryskáčem, teď v podobě audioknihy a musím uznat, že původní konec byl sice k nasr..í, ale zároveň byl knížce zlatým hřebem! Nový konec, či epilog bych mnohem radši četla jako samostatnou knížku... Ale stále doporučuji!
Žádnou hlubší myšlenku nehledejte, ale jako SRPNOVÁ oddechovka super. Vřele doporučuji, příjemné překvapení.
Brněnské postapo no super! Zajímavé hlavní postavy, ale hodně mě bavily i ty vedlejší. Taky kladně hodnotím i zase trochu jiné pojetí zombie. Rozhodně zajímavé čtení, jednoduché ale dobré.
Koukám že mám mezery ve vzdělání, když mi tolik let unikala tahle kniha, přitom já post-apo tuze rád. Jak už pár komentářů naznačuje, je z toho hodně cítit mistrova Cesta krve (mimochodem moje nejoblíbenější kniha mistrova) a trochu Trifidi, kteří jsou v knize i párkrát přetřeseni. Za mě to celkem funguje, má to svoje silnější momenty (scéna s malou holčičkou byla překvapivě hodně drsná a budu si jí dlouho pamatovat) a má to i slabší momenty, ale není jich mnoho. Možná je trochu škoda, že autor hodil břemeno vůdcovství na hrb Tryskáčovi a Johan se tam spíš jen tak potlouká a ,,dějou,, se mu věci. Chápu ne každej (jako třeba já :D ) je připravenej na apokalypsu, nemá v hlavě scénáře jak se chovat při té jaké katastrofě atp, ale prostě jsem necítil od Johana skoro žádný zápal do budování nové civilizace, spíš jako by ho to otravovalo...
Naopak na konci v epilogu autor čtenáře chytí za péro a pořádně zmáčkne, asi aby čtenáře nasral tím, že mu ukáže že to umí a dobře, ale ne ne, nic nebude. Jak už tu někdo psal, klidně mohl epilog vynechat a udělat z něj samostatnou knihu, škoda...
Každopádně jsem byl příjemně překvapen a doporučuji.
Číst o zombie apokalypsách se prostě neomrzí. Tato kniha je trochu jiná než jiné zombie vyvražďovačky. Čte se náramně, příběh hezky utíká.
A ten konec je naprosto parádní.
Pokud máte postapo a zombie, tak neváhejte ani chvíli.
Začátek a konec dobrý, ale popis budování a zařizování základny mě nebavil. Škoda, že autor nedal víc prostoru ninjovi, pirátovi a zombíkovi.
Živý mrtvý po česku. Příjemná oddechovka, která není náročná na děj a autor píše jednoduše.
Přečetl jsem spousty postapokalyptických knih a musím říct, že nejraději mám ty, kde hlavní hrdina vlastně není žádný hrdina. Kdy se zcela obyčejní lidé musí vyrovnávat s nástrahami konce světa takového, jaký jsme ho doposud znali. A takový je i Johann z knihy Kronika konce světa, na kterou se teď blíže podíváme.
Johann je obyčejný chlap. Realitní makléř, který si chtěl jenom na pár dní odpočinout od shonu velkoměsta. Dovolená v horské chatě se však zvrtne a záhy se mění v boj o holý život, když svět postihne neznámá pandemie. Největší šťastlivci prostě jenom umřou. Většinu lidí ale virus změní v krvelačné zombie. Jak se se situací popere Johann? Jednoduše, začne si psát deník.
Příběh je vyprávěn formou deníku. Děj tak příjemně plyne v solidním tempu, neboť na každé stránce se něco děje. Čtenář tak nemá nouze o napínavé nebo zajímavé pasáže, kterých je v knize požehnaně. Musím říct, že jsem se ani jednou nepřistihl, že bych se nudil. Opravdu velký palec nahoru.
Důležitým prvkem jsou samozřejmě postavy. Hlavní hrdina Johann je sympatický chlápek, se kterým byste v klidu zašli na pivko. Skvěle jsou na tom i další postavy, které se kolem Johanna točí. Skvělé je i to, tedy hlavně pro vtáhnutí do děje, že se kniha odehrává na našem území. Hlavně ti, kdož mají rádi město Brno, si přijdou na své.
Každopádně Kronika konce světa je v aktuální podobě naprosto fantastický počin, který by neměl zůstat bez větší pozornosti. Rozhodně bych se nebál tohle dílo přirovnat ke kultovnímu Dni Triffidů, protože vím, že tohle srovnání napadlo už vícero čtenářů. Pokud jste fanoušci postapokalyptické literatury a ještě jste Kroniku konce světa nečetli, doporučuji to napravit. Nicméně věřím, že kniha má potenciál oslovit i čtenáře, kteří běžně tento žánr nečtou. Za mě má totiž co nabídnout i jim.
Kompletní recenze na Seznam Médium!
Všechno bylo fajn. Akorát ta čtrnáctiletá nevěsta, to se mi eklovalo. Nevěřím, že by dospělý " český" muž toto zvolil...??
Když jsem knihu četl před 15 lety poprvé, byl jsem unešen. Odkojen Romerovkami a dalšími zombie filmy, to bylo prostě něco pro mě.
Úvodem ještě dodám, že je to jedna z mnoha parádních knih, které vyšly v Edici Pevnost a s časopisem Pevnost plus.
Komentář píši po dočtení nového a přepracovaného vydání, které už má konec. Nebo ne? Přál jsem si druhý díl a dostal první - uzavřený.
První vydání:
Parádní příběh, super vyprávění, realistické postavy, české lokace a hlavně co se mi na tom nejvíc libilo, postavy v zombie apokalypse jednají logicky!!
A vůbec vám nebude vadit, že tam těch zombíků moc není. Je to vlastně reálný popis, jak byste se vy, já nebo váš soused chovali, kdyby něco takového přišlo. A to je vlastně super.
Co si pamatuji, přečetl jsem to za jedno odpoledne a ani ten otevřený konec mi nevadil, právě naopak. Kudy chodím, tam toto dílo doporučuji.
Druhé vydání:
Přečteno za cca 8 hodin.
Pěkná obálka, plus je kniha doplněna ilustracemi, škoda že ne postav. Co je úplně super je jak kniha vypadá. Desky.. doslova asi imitují desky Kroniky a vytlačený název a jméno autora tam vypadjí pěkně. Jakoby dřevěný styl desek, tohoto stlačeného kartonu (nevím přesně název) já si to nazval papundekl je fakt pěkný a jak je i kniha svázaná, tak se vám nikde neohýbá, nebo neláme. Fakt hezký.
Co k příběhu.. po 15 letech si to přesně nepamatuji, ale určité scény jsem si vybavoval, zvlášť tu z Jihlavy, když to tam mám kousek. :-D
Nemůžu tedy úplně srovnat styl, i když po nakouknutí do 1. vydání jsou vidět stylistické změny, ale co můžu porovnat je konec.
Otevřený konec hodně evokoval k druhému dílu a myslím, že fanoušci této knihy si ho i přáli. Dostali jsme ale jenom uzavření příběhu. (Tedy možná.) Ale rozhodně se uzavřel příběh hlavního hrdiny.
Osobně můžu říct, že jsem byl i lehce zklamán a radši bych tento konec vyměnil za plnohodnotnou knihu. Určitě by bylo o čem psát i bez toho, aby se opakovalo to, že se naši hrdinové někomu brání.
Zakončení mi přišlo takové hrr a na sílu i s časovými skoky. Nebo možná kvůli nim, když si teď tak říkám. Celkově byly osudy postav dotažené dobře a asi tak, jak slušelo jejich charakteru.
Zakončím hodnocení(které i tak něměním a zůstává 100%) citací ze zadní obálky knihy:
Pro některé lidi totiž zombie apokalypsa není noční můra, ale splněný sen...
Brno zombie konec světa české sci-fi postapokalyptická sci-fi
2009 | Kronika konce světa |
2005 | Mise, která musela selhat |
2023 | Stará béčková legenda |
2023 | Brutální béčkový masakr |
2024 | Pekelná béčková jízda |
Posloucháno jako audio, jako jo bylo to dobré.. Bavil mě spíše začátek a dej jak se seznamoval s tím co se stalo.. Jak pak to šlo dál a dal kniha mi přišla min a min zajímavá.. Takový živý mrtví, ale v Čechách... Konec knihy byl divny, a podle mě by tam ani být nemusel.. Určitě to není nějak zvlášť úžasná kniha o zombie apokalypse... Jsou rozhodně lepší.. Tohle je dobré neboli za 3...