Kroniky prachu
Lin Rina
Kroniky prachu série
1. díl >
Police v knihovnách jsou plné prachu, ale i úžasných příběhů, které stojí za to číst. Jako třeba tento… Animant nezajímá svět šatů, plesů a pozlátka. Ona miluje knihy a příběhy, takže po nabídce pracovat měsíc v univerzitní knihovně v Londýně skočí všemi deseti. V obklopení tolika knihami se však jen těžko dokáže soustředit na své pracovní povinnosti. Její už tak rozptýlenou pozornost narušuje i vrchní knihovník – nejprotivnější muž na světě, se kterým není lehké vyjít. Přesto v ní začne probouzet city, které předtím neznala...... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: 2021 , Fragment (ČR)Originální název:
Animant Crumbs Staubchronik, 2017
Tuto knihu jsem si s sebou vzala do nemocnice a moc dobře jsem udělala! Milé vyprávění mě nenudilo, vtipné dialogy donutily smát se nahlas, k tomu svět knih... Přesně tak jsem celé dětství a mládí četla, jako Animant - krásné jméno, že? Úplně jsem zapomněla na to, co mě čeká, na svůj strach a při dočítání i na nepohodlí po operaci. Takže knihu vřele doporučuju.
Jak já bych se ráda za Animant a panem Reedem vrátila ještě alespoň na chvilku. Bohužel velmi uspěchaný konec mě maličko zklamal, avšak autorce jsem ho odpustila díky dodatku ke knize. Zakoupení knihy jsem odkládala, protože jsem na ní četla tolik chvály, až mi to bylo podezřelé. Ovšem asi jsem cílová skupina a trefila se mi přímo do noty. Opravdu krásný milý příběh, hezký jazyk, prostředí, postavy, žádné trapnosti a dokonce jsem se při čtení opravdu usmívala. :))
S knihou jsem byla velice spokojena, oddechove cteni.. Krasna doba. A prostredi kde se dej odehraval.. Ikdyz bych uvitala vice zapletem mezi knihovnikem a Animant.
Za moje lehké zklamání pravděpodobně můžou vysoká očekávání od této knihy, na kterou se všude pěly ódy.
Velkým lákadlem této knížky je atmosféra knihovny, která z celého příběhu přímo sála a je, alespoň z mého neodborného pohledu, zpracována skvěle.
V příběhu se našly scény, které mě moc bavily, v podstatě z pravidla se točily kolem pana knihovníka, který, alespoň pro mě, držel celý příběh, z postav se mi líbil rozhodně nejvíce.
Vůči nikomu jsem necítila přímo odpor, spíš jsme si nesedli. Mezi Animant a mnou to bylo jak na houpačce, občas jsem si s ní rozuměla, občas mě dokázala otrávit.
Četlo se mi velmi pomalu, názvy kapitol mi nesedly a nenadchly mě pokračovat ve čtení.. Konec mi přišel zbytečně protáhlý.
Ke knížce se osobně vracet nebudu, nesedla mi, ale jsem spíš výjimka potvrzující pravidlo. Je to dobrá knížka, kterou si dokázalo zamilovat spoustu jiných lidí! Rozhodně si zaslouží šanci, třeba si získá Vás! ;D
V této knize jsem si zamilovala snad úplně všechno. Hlavní postavy Animant Crumbovou a Thomase Reeda. Děj. Názvy kapitol. Viktoriánskou dobu, v níž se děj odehrává. Knihovnu, která je zde naprosto úžasně popsaná. Obálku. Rozsah knihy. Autorčin styl psaní. Romantickou linku. Celkovou atmosféru, kterou knížka má... Zkrátka všechno. Během čtení jsem se musela pořád usmívat. Byla jsem strašně dojatá. Hrozně moc na mě kniha zapůsobila. Neskutečně mě to všechno bavilo.
Když jsem si Kroniky prachu pořizovala, měla jsem hodně vysoká očekávání už od první chvíle, kdy jsem zjistila, že kniha existuje, až jsem se bála, že budu zklamaná. Nebyla jsem. Ani trošičku. Pro jistotu jsem si však zároveň s ní nekupovala Kroniky prachu - pár stránek navíc... No, mohla jsem ušetřit za poštovný. Po dočtení Kronik prachu jsem ani na vteřinu neváhala a bonusovou knihu ihned objednala. Dnes už je taky přečtená a já vím, že se k oběma knihám znovu vrátím. Naprostá dokonalost, zbožňuju je!
Tohle bylo naprosto kouzelné. Prostředí ve kterém se celý příběh odehrával Vám vezme dech. Hlavní postavy jsem si zamilovala již od prvních stránek. A to dokonce i mrzouta pana Reeda. A ten konec? První kniha v mém životě, u které jsem vážně brečela. Tuhle knihu nejde hodnotit jinak než plným počtem hvězd a i to je zatraceně málo.
Tak to byl překrásný příběh, který se četl jedním dechem díky hlavní postavě Animat, ta byla opravdu úžasná, a samozřejmě prostředí knihovny a láska ke knihám, prostě super.
Přečteno v rámci ČV 2021.Kniha byla mezi 50 nejčtenějšími knížkami za rok 2020. Moc se mi líbilo prostředí knihovny.
Už po prvních třech stránkách jsem si knihu zamilovala. Krásné prostředí. V Animat jsem se vyděla, snad ve skoro všech směrech. Ta knihovna? Hned bych se s Animat vyměnila. Konec mě mile překvapil.
Příběh byl zajímavý - láska ke knihám, zvláštní kouzlo atmosféry, romantický nádech a ještě se odehrává i v krásné knihovně co si víc přát ❤️ vhodná pro všechny knihomolky, doporučuji...
Krásně napsaný příběh o lásce a porozumění. Zaujalo mě jméno hlavní postavy Animant. Přečetla jsem knížku jedním dechem. Vřele doporučuji.
Hodnocení: •Jako první zde chci zmínit skvělé hlavní postavy- mými nejoblíbenějšími byli Animant a pan Reed,do kterého jsem se hned zamilovala . Animant byla doopravdy skvělá knižní postava se skvělým smyslem pro humor-sarkasmem ,průbojností , inteligencí,láskou ke knihám a hlavně věděla,co chce a byla svá. Postava se v průběhu děje skvěle vyvíjela a strašně mě bavilo prožívat celý příběh s ní.
Mým 2. oblíbencem byl pan Reed,který mi v pár ohledech připomněl mě samotnou jako třeba jsou- láska ke knihám,nečitelnost, nepotřeboval se neustále projevovat a jednalo se o osobu se skvělým smyslem pro humor. Pro mě to byla ideální knižní postava ,jenž se též v průběhu příběhu skvěle vyvíjela -miluji typy postav jako byl pan Reed.
___
Co se týče příběhu samotného,tak se mi stránky otáčely úplně samy a celou knihu jsem dočetla za 6 dní.
Je zde použitý krásný jazyk,který čtenáře nabádá ke čtení , panuje zde krásná a kouzelná atmosféra a příběh je zasazen do krásné doby - jednalo se o Viktoriánskou Anglii a romantika zde byla doopravdy skvělá-nenucená,přiměřená a kouzelná,jenž ke konci nabírala grády.
Jediné co bych knize vytkla je na můj vkus moc uspěchaný závěr,který mohl být v knize trochu více rozvedený.
Jinak doopravdy nemám slov! Kniha se četla neuvěřitelně rychle, byla krásná,kouzelná ,vtipná a čtivá.
Prostředí londýnské knihovny předminulého století byla sázka na jistotu. Větší rozsah mi vůbec nevadil, líbilo se mi nechat se pozvolna unášet příběhem. Byla to krásná romantická knížka obzvláště vhodná pro všechny knihomolky od dospívajících až po ty, řekněme, dospělejší.
4,5 kniha je naprosto dokonalá, stará knihovna, viktoriánská Anglie, pomalá romantika... Kdyby neexistovali poslední dvě kapitoly, knize bych dala 5/5, bohužel tam ale byli a to naprosto nelogické a vůbec mi do příběhu neseděli.
Knihu jsem poslouchala jako audioverzi v němčině, tedy v jazyce originálu, a musím přiznat, že mne příjemně překvapila. Už dávno nemám ten správný věk, ale i přesto se mi tento romantický příběh moc líbil. Autorka zde vytvořila živoucí a plastické postavy, z nichž naprostá většina mi byla sympatická. Samozřejmě jsem držela palce hlavně Animant, kterou jsem si oblíbila hned od prvních stránek. A celý příběh je zajímavý, má totiž nádhernou atmosféru, ve které jsem se cítila jako ryba ve vodě :-). Odehrává se nejen v Londýně dob dávno minulých, ale také v knihovně, kterou bych tak ráda navštívila, kdyby to bylo jen trochu možné... Pokud jde o zápletku knihy, tak ta je poměrně jednoduchá, ale i přesto se autorce podařilo napsat výborný a milý příběh, který čtenáře krásně pohladí na duši. Já tedy knihu hodnotím počtem nejvyšším a doporučuji především mladým knihomolkám, které ještě nezapomněly na to, co to znamená být romantičkou každým coulem ;-).
Naprostá pecka. Upřímně, knihu jsem si koupila především kvůli krásnému obalu, kterému jsem neodolala....
Ale příběh mě opravdu vtáhl a nemohla jsem přestat číst. Krásný romantický příběh zasazený do Londýna dob dávno minulých. Ideální na zimní i letní večery. Milý příběh ke kterému se ráda vrátím a který mám nastále v hlavě.
Londýn láska německá literatura tajemství rodinné vztahy pro dívky romantika knihovny knihovníci, knihovnice knihyAutorovy další knížky
2019 | Kroniky prachu |
2020 | Pár stránek navíc |
2021 | Limea |
2022 | Kufr z nebe |
2024 | Ztracené vzpomínky |
Naprosto nádherná kniha. Nemyslím jen obalově, ale i vnitřně. :)
Dočetla jsem ji včera, ve 2.30 a.. nemohla usnout. Strašně jsem si to zamilovala a pořád nad tou krásou přemýšlela. :) ale je mi trochu zajímavostí, že po celou dobu jsem si nemohla představovat tváře, jediné, co jsem dokázala bylo, vytvořit si v hlavě takovou tu animovanou postavičku s Disneyovek.. přesněji tedy Krásku a Zvíře. Naprosto nechápu proč!
Ale zamilovala jsem si jak Animant, tak pana Reeda a tu jeho mrzutost. :D
Byl to prostě takový krásný, romantický kousek. Moc se mi líbila doba, do které byl děj zasazen. Ta mužská galantnost, to, jak se mluvilo, co se nosilo, jak se chovalo.. prostě krása. Strašně ráda jsem v té době alespoň na chvíli byla.
Moc krásné a já to můžu rozhodně doporučit.
P.S. už jsem rozečetla bonusovou knihu. :)