Kulti

Kulti
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405264/bmid_kulti-uCD-405264.jpg 4 1420 1420

Romantická hitovka od jedné z nejoblíbenějších autorek současnosti. Když Sal v dětství viděla v televizi Reinera Kultiho, jak dává gól, inspiroval ji, aby taky začala hrát fotbal a tvrdě na sobě dřela. Z okouzlené holčičky se stala silná žena a skvělá fotbalistka. Teď, o pár let později, přichází její idol jako asistent trenéra. Jenže fotbalista, do nějž byla kdysi platonicky zamilovaná, a muž, který se stal jejím trenérem, jako by byli dva různí lidé. Je zachmuřený, samotářský a neurvalý. Vytáhne ho Sal z jeho ulity?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)

Kulti, 2015

Lutzinka
27.07.2021 4 z 5

Už podle věnování na začátku jsem věděla, že to bude dobrý...a bylo. Šlo by to rozhodně zkrátit, protože nonstop natahování ponožek velké holky už mě vytáčelo, ale jinak vtipná pohodovka. Preclík se rozhodně vleze do TOP 3 mých oblíbených mrzoutů v knihách.

Laf
21.07.2021 5 z 5

Po knize jsem sáhla ze zvědavosti, ale musím říct, že mne kniha hodně bavila. Začátek mi nejdříve přišel takový vleklý, ale když jsem se dostala dál, tak jsem zjistila, že to má své opodstatnění a že se takový začátek ke knize hodí. A pak jsem už knihu jen hltala stránku po stránce. Dost mne bavilo to jejich špičkování a celkově i dobře vykreslená atmosféra i lidé. Rozhodně mne kniha popisující sportovní prostředí mile překvapila a můžu jen doporučit :)

janka2000
12.07.2021 4 z 5

Kniha je spíše o přátelství. Velmi vtipně psaná, se zajímavými postavami a ukazuje, jak to vypadá v prostředí vrcholového fotbalu. Za mě zábavné a odpočinkové contemporary.

Ewilka
04.07.2021 3 z 5

Na to, že ta knížka byla tak opěvovaná, jsem čekala trochu víc. Jedná se sice o čtivou jednohubku, ovšem romantická linka se vyvíjí extrémně pomalu a pár věcí zůstalo nevysvětlených, jako kdyby na ně autorka zapomněla.

mončičák42
21.06.2021 5 z 5

Ačkoli již nejsem cílová skupina, pro kterou je román určen, velmi mě příběh bavil, vykresluje prostředí profesionálního ženského fotbalu, rodinné vztahy, pečlivě charakterizuje hlavní hrdiny. Styl psaní mi velmi sedl, vtipné dialogy a přezdívky. Skvělá kniha pro odpočinek nejen pro mládež.

tatafa
16.06.2021 4 z 5

Román Kulti je napsán velice čtivým a poutavým jazykem, který snadno vtáhne čtenáře do děje a jen tak nepustí před jeho dočtením.

Knížka lze rozhodně pochválit za originální zápletku i prostředí. I když nejsem příliš velká fanynka sportů, tak v tomto příběhu mne vykreslené prostředí ženského fotbalu v Americe (včetně zákulisní politiky a vztahů mezi hráčkami) naprosto uchvátilo a neskutečně bavilo.

Autorce se povedlo vytvořit uvěřitelné hlavní postavy včetně jiskřivých vztahů mezi nimi. Celý příběh je příjemně osvěžený energickými a humornými slovními potyčkami mezi Sal a Kultim. Plynulost děje také narušují velice originální a vtipné přezdívky, kterými se hlavní postavy častují.

Na knížce se mi velice líbila pomalá, ale přesto smysluplná gradace vztahu mezi hlavními hrdiny, u kterého mi ani nevadilo poměrně podrobné rozepsání několika sexuálních scén v závěru knihy.

Románu lze vytknout řada klišé, stereotypů a také značná předvídatelnost děje, který lze celý odhadnout již po několika úvodních stránkách.

Osobně mi příliš nesedl "fekální" humor i používání podobných výrazů (např. kadit, ...), které má Mariana Zapata z nějakého důvodů ráda a často je ve svých románech používá. V prostředí (nejen) ženského fotbalu je tento styl komunikace sice asi běžný, ale přesto bylo těchto výrazů v knížce až příliš mnoho.

Petronella.k
15.06.2021 5 z 5

Netušila jsem, jak se mi bude líbit knížka z prostědí fotbalu,... no, pecka! Jedna z nejvtipnějších, co jsem četla, co se týče dialogů. Ty přezdívky neměly chybu a i když mě preclík Kulti někdy dost lezl na nervy, v závěru si ho jistě každý zamiluje. Sal nejde nemít rád, skvělá holka, se skvělými vlastnostmi, kterých si Kulti bude vážit čím dál víc. Nejvíc jsem hořela z jejího táty, ten chlap má dokonalý smysl pro humor a tvoří ke Sal skvělý tým. Shrnula bych to a knížku zařadila mezi své oblíbené a mezi ty, po kterých stopro sáhnou znovu.

GeorgieAnne
07.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Musím souhlasit s mnohými, že je knížka opravdu dobrá a hodně čtivá.
Bohužel i já musím zmínit fakt, že by klidně snesla o pár stránek méně, proto na hodnocení ubírám 1*.
Hlavní hrdinka Sal je členkou ženského fotbalového týmu, který dostane nového trenéra a není jím nikdo jiný než Salin "miláček" Reiner Kulti. Z prvu se chová jako naprostý kretén (chápejte tak půlku knihy) ale samozřejmě si city najdou svoji cestičku skrz jeho kamenné srdce a do Sal se zamiluje, no a ona do něj samozřejmě.
Jedná se o slow-burn romantiku, takže pokud čekáte, že se dají dohromady někdy v půlce knížky tak si můžete nechat leda tak zdát. Sal a Kulti utvoří pár až v závěrečné části knihy a já se nakonec zbytečně strachovala protože do té doby je stále o čem číst, děj se stále posouvá kupředu a nenechá vás vydechnout.

I když fotbalové prostředí moc nemusím a to ženské nevyhledávám už vůbec tak se mi kniha četla velice příjemně a rychle a vlastně vůbec nevadilo, že o fotbale nevím skoro nic.
Konec, ve kterém je uvedeno, že se Reiner a Sal vzali a že Kulti po několika letech končí kariéru aby se věnovala rodinnému životu se mi líbil a musím říct, že to dodalo tu pomyslnou třešničku na dort.
Hodnotím tedy 4* a doporučuji :-)

Anette_De
05.06.2021 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky mojí nejlepší kolegyňce v práci, která si ji nemohla vynachválit. S velkým očekáváním jsem se do ní tedy pustila a nemám slov. Tohle byla jízda teda od začátku až po konec. U několika situací jsem se opravdu nahlas smála, zanadávala si a nakonec se rozplývala nad úžasným koncem. Už teď se neskutečně těším na další díla od této autorky a doufám jen, že budou stejně tak dobrá jako tohle!

pat4157
03.06.2021 5 z 5

Preclíku, skopčáku, bratvurste, Taco... Pobavilo, rozesmálo.

pelikosi
20.05.2021 2 z 5

Jsem trochu rozpacita, kniha ma vyborne hodnoceni. Jsem priznivec zanru i sportu, ale tohle mi proste nesedlo. Pribeh se odviji pomalu. V jinych knihach mi obcasne vulgarni - humorne - vyrazy nevadi, ale tady je opravdu "prekadeno a preponozkovano". Chybovost ohromna. Fotbal nemusim, ale pozitivne hodnotim, jak hrdinka poctive drela, je sympaticka ona i jeji rodice. Jinak takove " nijake".

Grohlinka
20.05.2021 3 z 5

Mně se to prostě líbilo, krásná oddechová četba, od které dostanete přesně to, co očekáváte. Sympatické hrdiny, tady chci vypíchnout zejména hlavní hrdinku, Sal, dlouho se mi nestalo, že by mi v románu sedla hlavní hrdinka tolik jako v téhle knížce, nevadilo mi na ní snad nic, byla statečná, drzá, soucitná a milující, dostanete i špetku erotiky, příběh o přátelství a navrch ještě neotřelé prostředí holčičí fotbalové ligy. Milá pohádka, po které se určitě nebojte sáhnout ve chvílích, kdy Vám bude úzko nebo jako odreagování od náročnější četby či po ní. Pozitivně kvituji i příjemný epilog, který já vždycky oceňuji.

,,Všechno, co se mi v životě stalo, mě dovedlo až sem. Osud je jako žebřík, po kterém musíš krůček po krůčku šplhat, aby ses dostala tam, kam máš. Jsem tím, kým jsem, a udělal jsem to, co jsem udělal, jen abych se dostal k tobě."

Babu002
13.05.2021 5 z 5

Knihu jsem četla před nějakou dobou.
Sice jsem očekávala více romantiky, ale i tak jsem byla nadšená z jejich příběhu.
Ze začátku mě fakt štvalo to ‘kadí’, ale jako po nějaký době už mi to ani nepřišlo :D
Bylo to čtivý, zasmála jsem se a fotbal mi přišel opravdu jako zajímavé téma!

knihomolkaMist
11.05.2021 5 z 5

Jakožto velký fotbalový fanda tuto knihu ani nemohu hodnotit jinak.
Skvěle vykreslené fotbalové prostředí. Jako problém některých lidí mohu uvážit časté používání fotbalové terminologie (typu šestnáctka, šibenice, ...), které asi nefotbalovému čtenáři nic neřeknou.
Jako romantický příběh však kniha nemá chybu. Miluju preclíka, oblíbila jsem si i taco :D Čte se to poměrně rychle a stránky vám mizí pod prsty.
Víc takových knížek!

HNEDOOCKA
09.05.2021 5 z 5

Výborná odpočinková romanťárna ze sportovního prostředí. Přečteno na jeden zátah. Po dlouhé době mě zase něco opravdu bavilo :)

Ocásek
29.04.2021 4 z 5

Oficiálně se tímto přidávám, ke všem fanouškům Mariany Zapaty, protože tahle knížka bylo opravdu skvělá! A pokud hledáte slow-burn romantiku, u které si odpočinete a zároveň se i pobavíte, tak Kulti je přesně pro vás!
Začala bych asi stylem psaní, kterého jsem se trochu bála, protože Kulti byla moje první knížka od Mariany Zapaty. Vím, že spousta z vás miluje autorčin styl psaní, ale zároveň znám lidi, kterým styl psaní vůbec nesedl. Zcela upřímně... já byla po prvních pár stránkách docela zhrozená! Autorka sice píše neuvěřitelně čtivě, ale její "záchodový" humor se mi opravdu těžce nelíbil a opravdu mi nepřišel vtipný! Naštěstí jsem to nevzdala, četla jsem dál a jsem za to neskutečně ráda. Autorka postupně "záchodový" humor ubírala a ubírala. Díky bohu! Pak už se mi knížka četla úplně sama, stránky mi mizely pod rukama a já si čtení užívala.
Ze všeho nejvíc jsem si užívala to fotbalové prostředí, ke kterému mám opravdu hodně blízko. Ale nebojte, knížka se vám bude líbit, i kdyby jste o fotbalu nevěděli vůbec nic!
Příběh je vyprávěný z pohledu hlavní hrdinky Sal, kterou si hned zamilujete, protože je upřímná, vtipná, cílevědomá a sama sebou. A potom je tu Reiner Kulti, sexy bývalý fotbalista, kterého chcete ze začátku něčím přetáhnout, ale postupem času si vás také získá. Alespoň mě si získal a to, co pro Sal udělal bylo fakt krásný!
Někomu se může zdát tahle knížka opravdu pomalá, protože má něco přes 500 stránek a je opravdu hodně slow, ale mě to vůbec nevadilo a naopak mi ta romantická linka přišla ještě uvěřitelnější. A epilog to byla třešnička na dortu!
Sečteno podtrženo Kultiho si přečtěte!

makik111
20.04.2021 4 z 5

Musím říct, že délka knihy na mě byla moc. Od strany 400 už jsem čekala na nějaký větší zvrat v jejich vztahu. Popisy fotbalu se taky dost opakovaly, ale jinak je to oddechové čtení a autorčin styl je čtivý. Ke konci mi to přišlo dost přeslazené, za epilog jsem moc ráda.

katkaq
20.04.2021 3 z 5

Úplně souhlasím s @Tessia, slovo kadí mě začalo vyloženě štvát po pátém použití v textu. Mrzí mě, že nejsou přeloženy další díly, protože ty jsou podle mě mnohem lepší. Dostal se mi do ruky neoficiální překlad a byla jsem moc spokojená, ale tenhle první díl je slabší. Je to moc příjemná odpočinková kniha akorát mi přijde, že knize chybí trochu rychlejší a promyšlenější děj.

Tessia
18.04.2021 2 z 5

Autorčina fascinace nad slovem „kadí“... je vážně znepokojující.
Četlo se to poměrně dobře (teda pokud se prokoušete přes prvních 150 stran a odmyslíte si posledních 20). Celý děj se točí prakticky jenom okolo toho, jak Sal chodí na tréninky, poskytuje rozhovory novinářům nebo tráví čas s Kultim. Co vám budu povídat, na pětisetstránkovou bichli, to po čase začala být celkem nuda. Kniha má určitě i svoje světlé momenty a své čtenáře si určitě najde. Za sebe knihu ale doporučit nemůžu.

illca2
13.04.2021 3 z 5

Až takové pohádkové.. Super mít idola a lásku v jednom. A komu se to splní že? No Sal očividně ano. Ale jooo proč ne?! Fotbalová zakázána láska, pěkné téma.
Jinak svižné čtení na odreagování.