Kulti
Mariana Zapata
Romantická hitovka od jedné z nejoblíbenějších autorek současnosti. Když Sal v dětství viděla v televizi Reinera Kultiho, jak dává gól, inspiroval ji, aby taky začala hrát fotbal a tvrdě na sobě dřela. Z okouzlené holčičky se stala silná žena a skvělá fotbalistka. Teď, o pár let později, přichází její idol jako asistent trenéra. Jenže fotbalista, do nějž byla kdysi platonicky zamilovaná, a muž, který se stal jejím trenérem, jako by byli dva různí lidé. Je zachmuřený, samotářský a neurvalý. Vytáhne ho Sal z jeho ulity?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2019 , Fragment (ČR)Originální název:
Kulti, 2015
Ale jo. Ale mohla by být klidně o dvěstě stran kratší. A to stále se opakující slůvko mě málem hned ze začátku odradilo... Víc se mi líbila Rytmus, já a Malychin a když jsem tam dala čtyři hvězdy, tak tady musím dát jen tři.
Nápad na ústřední zápletku knihy je stoprocentně originální. Anotace příběhu čtenáře navnadí a po odmyšlení nebo opomenutí těch pětiset sedmi stran se těší, čím ho autorka překvapí.
Knihu otevíráte odhodlaní zjistit, co se stane a v pokud možno co nejkratším čase. Jenže opak je tak nějak pravdou. Kniha není špatná, má dobře vystavěnou zápletku i dialogy. To jen autorka má tendenci všechno protahovat a dlouze popisovat (použila bych slovo obkecávat, ale nejsem si jista, zdali by mu někdo rozuměl).
Příběh se šíleně táhne, nedokáže pohltit ani se do hlavních postav nezamilujete, natož abyste se s nimi ztotožnili. Stránky neubíhají a čtenář ten příběh jenom čte, nic víc, nic míň. Vysoké hodnocení knihy chápu, jazyk autorky je jednoduchý, děj není přespříliš zapletený a už od začátku čtenář ví, jak příběh dopadne. Pro čtenáře, kteří od knihy neočekávají přespříliš je tohle skvělá volba.
Za mě byl však tohle docela přešlap. V polovině knihy mě omílání situací přestalo bavit a při pohledu na další tři stovky stran, které musím přelouskat, mi nezbylo nic jiného než hlasitý povzdech. Nicméně knihu jsem přečetla a mé hodnocení vychází z toho, co očekává průměrný čtenář, proto je lehce nadprůměrné. Přikláním se však k průměrným až podprůměrným hodnocením a sama za sebe však tuto knihu do ruky už nevezmu.
Kniha je velmi oblíbená a čtená, na instagramu jsem videla hodně recenzí, ale nezařadila jsem ji do seznamu chystám se číst. Jelikož jí nemá ani místní knihovna, tak se případné přečtení odložilo na neurčito... Ke knize jsem se dostala náhodou skrze knižní štafetu.
První mé obavy vznikly právě z toho, že je příběh velmi populární a mě se nebude líbít, protože se do něj pustím s přílišně vysokým očekáváním.
Druhý důvodem byla tématika, jelikož fotbal jde okolo mě doopravdy vééélkým obloukem. Ale rozhodně se prostředím knihy nenechte odradit, jelikož příbeh je doopravdy velmi čtivý a nejspíš si ho užijete stejně tak já.
Nejen, že jako bývala studentka španělštiny, jsem se vyžívala ve větách, co byly v knize použity, ale užívala jsem si i nádherné špičkování a styl psaní, který vás vtáhne do děje. I o tom svědčí, že jsem celou knihu zvládla během tří dní. NUTNĚ potřebuji vědět kolikrát bylo v knize "kadí", prosím, že to někdo spočítal? :D Jinak ano smysl pro hunor je zde trochu neotřelý, ale rozhodně bych neřekla, že je nějaký zlý.
I přesto, že plno lidí na knize kritizují, že má být romantická a dle nich jen na posledních pár stránkách. Tak za mě na to musí člověk pohlížet z větší komplexnosti, protože to není jen o tom, když si říkáte, jak druhého milujete a padáte si do náruče. Právě proto na mě romantická linka působí krásně přirozeně, kdy z dívčí zamilovanosti vznikne naprosto vážný vztah dvou lidí, kteří si rozumí ve všech směrech a nejsou jen partneři, ale i nejlepšími kamarády a parťáky.
A ten epilog? Jako vážně? To byla dokonalá romantická třešínka na tomhle pomyslném dortu.
⭐ 4/5
Kniha je hezká. Příjemná oddechovka na zimní večery. Pobavila a zahřála u srdce. Určitě stojí za to! Vykouzlí úsměv na tváři.
Z knihy nemám prostě dobrý pocit... Popisování pocitů hlavní hrdinky Sal bylo tak zdlouhavé, že jsem musela knížku několikrát odložit. Také to její kadí mě nějak rozptylovalo. :D Když to vše pominu ... tak konec knížky se mi líbil, ale mohla mít tak o 250 stránek míň a asi bych byla spokojenější. :(
Bóže, to byla ale blbost! Tohle bylo tak hrozný, že na téhle knize nedokážu najít jedinou věc, která se mi líbila. Nejblíže k "líbilo se mi" je asi fotbalové prostředí, ale to je všechno. Snažila jsem se najít ještě další hezkou věc, bohužel jsem už žádnou nenašla. Takže dále budou následovat jen samá negativa. Hlavní postavy mi nesedly. Sal mi nebyla sympatická a Kulti byl náladový debil, který se choval jako hajzl. Kniha slibuje romantiku, jenže ta v téhle knize není. Respektive je, ale na posledních 50 stránkách. Na 50 stránkách z 500! Jako sorry, ale tohle v mých očích rozhodně není romantická kniha. A neodpustím si zmínit, že "romantika" je v této knize v podobě podrobně popisovaného sexu. Sakra, to bylo tak nechutný! Já jsem nečekala celých 450 stran, abych pak četla o tom, jak mu ho kouřila a jak velký má Kulti péro! Nemluvě o tom, že se mi ti dva k sobě vůbec nehodili. Jejich vztah mi přišel strašně nucený a nereálný. Nelíbili se mi spolu ani jako kamarádi, protože Kulti byl strašně žárlivý, ani jako pár. Autorka je známá svým vtipem – haha, dobrej vtip. Já se u knihy ani jednou nezasmála a nevím, jestli jsem prostě nějak náročná na humor nebo mám depku, ale i můj brácha říká lepší hlášky než naše hrdličky. Ještě dodám, že celou knihu jsem se nudila, neměla jsem chuť ji číst, protože každá stránka byla utrpení a nic se tam nedělo. A ano, vím, má to být pomalá romantika, ale sakra, to nemá být pomalý jak Český dráhy!
Závěrem, vůbec nechápu hype okolo téhle knihy, protože za mě to byl propadák. Nudná, dlouhá, bez romantiky, s nesympatickými postavami. Ale vím, že se knížka hodně lidem líbí, protože jsem na ni viděla skvělá hodnocení. Hold, sto lidí, sto chutí, ale já vám tohle doporučit nemůžu, protože jsem při čtení měla chuť ji vyhodit z okna a vůbec ji nedočíst. No ale co si budem, o moc bych nepřišla.
A kdybych měla knihu popsat jedním slovem? Vybrala bych jedno z těchto: nuda, fuj, ne.
~
1*/10*
Určitě jsem nečekala, že zrovna příběh z fotbalového prostředí mě vtáhne tak, že budu číst celý den v kuse. Pokud hledáte dokonalou slow burn romantiku, pak s Kultim určitě nešlápnete vedle.❤
Na úplném začátku jsem byla docela rozpačitá. Autorka totiž píše čtivě, ale její smysl pro humor mě docela vyděsil, protože kdybych měla v průběhu celé knihy snášet její „záchodový“ humor v takové míře, jako byl na začátku, byla bych asi jen pořád znechucená. Naštěstí od něj upustila a dále se objevoval minimálně. (Zmiňuji to schválně, aby někoho nenapadlo zahodit knihu po prvních kapitolách) :D
Jinak mě kniha vtáhla tak, až byla návyková. 500 stránek mi mezi rukama uteklo, ani nevím jak, a já byla v totálním čtecím kómatu. Užívala jsem si počáteční třenice a konflikty mezi Sal a Kultim a jejich následné poznávání. Často jsem se při čtení culila jak malá holka a vůbec se za to nestydím. Navíc miluju ty národnostní přezdívky, kterými se ti dva častovali. :)
Bylo to vtipné, originální, s dokonalou romantickou zápletkou, která se ani za 500 stran neomrzí.
Od knížky jsem čekala vtipnou tlustou oddechovku, z které si nepříliš mnoho odnesete a tu jsem také dostala. Příběh či kamarádství mezi Kultim a Sal se bohužel začal odehrávat až v cca druhé třetině knihy a romantiky jsme se dočkali až témeř na úplném konci... Jedno z plusů pro mě určitě byla hl. hrdinka která mi neuvěřitelně sedla, naopak Kulti mi většinu knížky přišel jako mrzout bez charakteru a i když se postupem jeho chování zlepšovalo, příliš jsem si ho neoblíbila... O fotbal se nezajímám ani ho nesleduju, ale v téhle knížce se mi moc líbil popis zápasů a tréninků. Kniha je čtivá a samozřejmě jak už je u autorky známo, velmi vtipná a skvělá na odreagování. 8/10
Tak tahle knížka mě dostala. Ani vlastně nevím přesně proč, ale už jsem si ji přečetla 2x a stále jsem z ní nadšená. Asi chemie ;)
(SPOILER) Knížka mě už od začátku bavila. Asi do strany 130 jsem se opravdu smála na každé straně a užívala si to. Pak mi došlo, že se tam za těch 130 stran skoro nic nestalo a upadla jsem z toho do čtecí krize. Na pár měsíců jsem Kultiho odložila a poté ho dočetla. Vytkla bych tomu, že to bylo až moc dlouhé. Já vím že se jedná o pomalou romanci, ale až tak pomalou? Také se mi nelíbil styl toho, že autorka přes 450 stran vytvářela náznak kamarádství a na konec dala pár sexuálních scén, aby uspokojila čtenáře. I přes to, jsem z knížky na konci měla dobrý pocit a líbilo se mi to. Jen by to mohlo být kratší.
Knížka mě upřímně trochu zklamala. Věděla jsem, že se jedná o pomalou romanci, ale stejně... první polibek až na straně, to vážně? Většinu času se tam odehrávalo to samé - Kulti se choval jako naprostý idiot a Sal pro jeho chování vždy našla nějaké pochybné odůvodnění. Trochu mi vadilo také časté opakování vtipů, které po čase ztrácely na humoru.
Abych ale nebyla jen negativní musím uznat, že knížka se skvěle četla (přelouskala jsem ji za necelé 2 dny). Zaujal mě humor hlavní hrdinky (až na to opakování) a fotbalové prostředí (a to fotbal opravdu nemám zrovna v lásce). Jako oddychová knížka je Kulti fajn, ale asi jsem čekala něco trošku víc.
Paaaani, o siedmej vecer som zacala, o tretej rano skoncila. Podme najskor na negativa- nepacil sa mi pre mna prilis velky vekovy rozdiel, slova kadi a hovno mi naozaj prekazali (ano,som clovek co predstiera, ze to nikto nerobi aj ked to patri k zivotu ????). A tam to asi zacalo aj skoncilo. Kedze som mala na zakladke aj na strednej nemčinu a ako decko hravala futbal vonku na ulici a doteraz si pozriem sem tam dobry futbal v telke som tu knihu naozaj zrala. Za mojich cias Beckham s na milimeter presnou prihravkou,Klose a jeho salta, sexy Podolski, vzdy zamraceny Kahn a fesny Iker Casillas v brane. Hmmmm. Legendarny zapas Nemecko Brazilia 7:1 v ms 2014. Booze chutove pohariky sa mi z toho Nemca v knihe uplne zblaznili. Bol sexy, bol futbalista, bol majetnicky v tej spravnej miere, ochranitelsky a uuuplne na zozratie. Pritom castokrat potrebujem v knihe popis silnejsich emocii aby ma to strhlo. Tu bol jeho prejav minimalistický, na pozadí clovek len tusil jeho emocie a bol vazne praclik ????. Smiala som sa na tom tak, ze som kusok pasaze (bratwurst, precliku, berline) musela precitat aj priatelovi. Poriadne som sa zabavila a je mi luto jedine, ze z tohto prostredia nie je viac knih. Musim svoj koment upravit. Nespomenula som dost dôležitú postavu, ktora takisto formovala hlavnu hrdinku. A to jej otca. Stary pan bol proste na objatie...
Kniha se mi velice líbila, četla jsem ji 2x a možná si ji přečtu ještě jednou. Patří k mým nejoblíbenějším knihám.
Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Četla jsem ji tak 10x a určitě ne naposledy. Když jsem si knihu kupovala, trochu jsem váhala nad tématem. Přeci jen fotbal není zrovna něco, co by mě nějak bavilo a zajímalo. Jsem ale šťastná, že mě to od koupi neodradilo. Kniha je absolutně úžasná a hlavně nesmírně vtipná. Obě hlavní postavy musíte prostě milovat. Tu scénu, kde Sal vynadá Kultimu kvůli jejímu tátovi, bych mohla číst stokrát a stejně se tomu nepřestanu z plných plic smát. Na závěr ale musím říct, že takovýho Rejnoka si snad musí přát každá. Tahle kniha je prostě srdcovka ♥
Jedna z nejoblíbenějších knih, kterou mám. Četla jsem jí už 8x a furt se jí nemohu nabažit. Miluju tu romantickou linku. Líbí se mi, jak fotbal tam hraje velkou roli. A i když se Vám fotbal moc nezamlouvá, anebo nemáte rádi sport celkově, si myslím, že by Vás ta romantická stránka mohla navnadit. Líbí se mi, jak je Sal silná osobnost. Nebojí se říct nahlas svůj názor a stojí si za svými činy. Pro ty, který miluje by se mohla rozkrájet a hlavně je nezrazuje. A pak tady máme Kultiho. V první části jsem si k němu nemohla najít vůbec cestu, ale jak se začalo vyvíjet kamarádství se Sal i já jsem se k němu dostávala blíže. Nakonec se z něho vyklubal spolehlivý, hodný, milující němec. Taky se mi líbila jeho majetnickost, když je jen taková z lásky, tak s ní nemám problém. Navíc to bylo takový roztomilý. Po vydání jsem ho četla snad každý měsíc, protože na takovou knihu už určitě nenarazím. Ráda se k ní vracím a v nejbližší době si jí určitě přečtu znova.
Tato kniha byla pohodovým čtením z prostředí fotbalu a nebylo to vůbec špatný. :) Autorka napsala knihu moc hezky
Od knihy jsem čekala víc. Je to příjemná oddechovka, u které jsem se zasmála, ale nějak mě nechytila, že bych musela pořád číst. Kdyby byl příběh možná poloviční, byl by pro mě zajímavější.
láska pro dospívající mládež (young adult) fotbal, kopaná
2019 | Kulti |
2021 | S láskou, Lukov |
2020 | Rytmus, já & Malychin |
2022 | Srdcem proti zdi |
2023 | Drahý Aarone |
Naprosto boží, četla jsem po druhé a už se těším na jeho další knihu.