Kvety pre Algernona
Daniel Keyes
Podstúpili by ste experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ? „Bojím sa. Nie života či smrti, ani ničoty, ale toho, že svoj čas premárnim, akoby som nikdy nebol.“ Charlie Gordon má IQ 68. Každý deň chodí do pekárne, kde zametá podlahy a navštevuje večernú školu vo vzdelávacom centre pre dospelých. Ak dovolí ľuďom smiať sa na ňom, získa nových kamarátov. Charlieho frustruje vlastná neschopnosť porozumieť rozhovorom a vzťahom ostatných, chce sa naučiť čítať, písať a počítať. Keď mu ponúknu možnosť podstúpiť experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ, neváha ani sekundu! Celý život túžil byť múdry. Rovnakú operáciu s rovnakým výsledkom podstúpil aj myšiak Algernon. Keď jedného dňa začne Algernonov stav upadať, vedci netušia, či čaká podobný koniec aj Charlieho. Kultový román druhej polovice 20. storočia, ktorý dnes právom považujeme za klasiku americkej literatúry.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2022 , LindeniOriginální název:
Flowers for Algernon, 1966
Kniha mě docela zklamala. Už prakticky od začátku bylo jasné, jak to celé dopadne. Měla jsem problém knihu dočíst. I když některé části jsou zajímavé a pozoruhodné, ale celkově je to velmi mdlé a bez energie.
Nádherný příběh! Opravdu silný, originální, dlouho po přečtení jsem Charlieho nemohla vyhnat z hlavy. Pro mě to nebyla "hltací" kniha - že bych ji nemohla pustit z rukou, to ne. Četla jsem ji pomalu a pozorně a o to hlubší dojem ve mně zanechala.
Skvělá kniha! Na začátku mi chvilku trvalo než jsem pochopila o co jde. Velmi originální!
Je to zvláštní, ale zahlédla jsem Růži v knihovně jedné zastávky autobusu. A protože tam byla ještě příští den, půjčila jsem si ji. Až po několika stránkách jsem si uvědomila, že jsem viděla film podle ní natočený. A musím přiznat, že se mi líbil víc. Ale i tak dávám 4 hvězdičky a knihu zpět do knihovničky. A deset hvězd tomu, kdo na nápad s knihovnou na zastávkách přišel.
Knížku jsem se vybrala jako četbu k maturitě a musím říct, že mě naprosto nadchla. Skvělá knížka s naprosto úžasným a hlavně originálním příběhem.
Ze začátku jsem říkala "Proboha co to je?!", ale opravdu stačí jen pár stránek a pochopíte. Kniha se četla jedním dechem, je poutavá a zajímavá :-)
Charlie Gordon je pro mě hrdina :-)
Po velmi kladném hodnocení zde na databázi knih a po vychvalování paní knihovnice jsem od knihy čekala velmi mnoho. Bohužel jsem byla zklamaná. Několikrát během čtení jsem odolávala knihu odložit protože mě moc nebavila. Teď po přečtení musím zpětně říct, že jde o velmi silný příběh a určitě mě svým způsobem chytil za srdce a to i vzhledem k tomu, že mám sama postiženého bráchu a neumím si představit, že by se mu mohlo něco takového přihodit. Přesto mě kniha moc nebavila. Tři hvězdičky dávám hlavně za námět a nápad na knihu.
no...kniha mi ve skrini lezela peknych par let, nez jsem ji tedy horko tezko prelouskala...dostala jsem ji od sve tety jako darek, sama jsem si ji vybrala kvuli tematice, jelikoz jsem byla vedena k pozitivnimu vztahu s postizenymi....ocekavala jsem hodne, prislo bohuzel velke zklamani
Úžasný a silný příběh, který ve mně zanechal mnoho pocitů a stále mě nutí přemýšlet. Hra s pravopisnými chybami a deníkové záznamy - přesně to dodalo příběhu o ČLOVĚKU neocenitelný význam.
Velmi zajímavá kniha nadhazující poměrně kontroverzní téma. Začátek psaný s chybami se sice četl obtížně, ale i tak jsem knihu doslova zhltla.
Hodně silná kniha, která mi dlouho zůstane v hlavě. Někoho by odradilo pár prvních stránek, kde je četba stížena gramatickými chybami, ale hned, když člověk pochopí smysl, čte se to samo a začne to silně prožívat.
Zpočátku těžší čtení, kvůli gramtickým chybám, které mají větší význam, než jsem předpodkládala. Příběh o umělé inteligenci, o tom, čeho všeho jsou lidé schopni a že ke štěstí chytrost nepotřebujeme...taková knížka mě dojala a měla by dostat šanci u každého.
Jsem nadšená. Knihu mi doporučila kamarádka, tak si ji můžu hned zařadit do své čtenářské výzvy. Příběh mě zaujal od prvních řádků, bavilo mě sledovat, jak se Charlie mění s každou další stranou a ke konci jsem se společně s ním modlila, ať alespoň něco z jeho osobnosti nezmizí kdesi v temnotách...
Mňe moc nesejde jesli se stanu slavný. Jenom chci bít chitrí jako ostatňí lidi abich moch mýt moc přátel kerí mňe budou mýt ráďi.
Kdišje človjek chitrí múže mýt hodňe přítelú sekerími povídá a nigdy neňí pořát jen osamjelí.
Ač je Charlieho představa zářné budoucnosti velmi skromná, tohoto krotkého štěstí se mu nedostane. Zato se mu dostane spousty prožitků, po kterých nijak netoužil. A přece nakonec dokáže využít svých nabytých schopností, aby vykonal něco skutečně smysluplného a přetrvávajícího.
Je to smutná kniha, ale ne beznadějná.
Keyes to ukočíroval, podla mňa od začiatku až do konca. I keď niektoré veci sa mi zdali byť zbytočne aj bez toho aby som čítal poviedku. To prispelo ku strachu že knihu poškodí nejaký nečakaný a zbytočný zvrat, ktorý by ju tématicky ohraničil. Našťastie sa tak nestalo a skutočne sa ňou dá „plávať“. Je to jedna z kníh ktorú keď si ju po rokoch otvorím na hocakom mieste budem vedieť o čo ide. No, som zvedaví na filmovú verziu.
přátelství deníky zfilmováno humanismus myši IQ, inteligence mentální postižení Nebula (literární cena) psychologické experimenty
2016 | Růže pro Algernon |
2023 | 24 osobností Billyho Milligana |
Co napsat o knize, jako jsou Růže? Povídka byla parádní, četl jsem ji před lety jako student a musím se přiznat, zapamatoval jsem si z toho jen pár momentů. Román mě mile překvapil a i když se najde pár pasáží, které jsou zdlouhavé a nezábavné, celkově se kniha čte lehce (také díky ne moc složitému technickému popisu). Konec dojemný, smutný, ale přiznám se, že povídka na mě před lety zapůsobila více. Argo vydalo knihu v decentním "sci-fi" přebalu, vázanou a ve velmi dobré překladu. A jelikož se mi toto vydání hodně líbilo, už ho doma pohltila moje, již přetékající knihovna......