Kvety pre Algernona přehled

Kvety pre Algernona
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500232/bmid_kvety-pre-algernona-Rvw-500232.jpg 5 3354 3354

Podstúpili by ste experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ? „Bojím sa. Nie života či smrti, ani ničoty, ale toho, že svoj čas premárnim, akoby som nikdy nebol.“ Charlie Gordon má IQ 68. Každý deň chodí do pekárne, kde zametá podlahy a navštevuje večernú školu vo vzdelávacom centre pre dospelých. Ak dovolí ľuďom smiať sa na ňom, získa nových kamarátov. Charlieho frustruje vlastná neschopnosť porozumieť rozhovorom a vzťahom ostatných, chce sa naučiť čítať, písať a počítať. Keď mu ponúknu možnosť podstúpiť experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ, neváha ani sekundu! Celý život túžil byť múdry. Rovnakú operáciu s rovnakým výsledkom podstúpil aj myšiak Algernon. Keď jedného dňa začne Algernonov stav upadať, vedci netušia, či čaká podobný koniec aj Charlieho. Kultový román druhej polovice 20. storočia, ktorý dnes právom považujeme za klasiku americkej literatúry.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Lindeni

Flowers for Algernon, 1966

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kvety pre Algernona. Přihlašte se a napište ho.

KachníPeří
11.02.2025 5 z 5

Nenechte se zmást tím, že kniha působí jako levná červená knihovna. Překrásný příběh je o lidské nátuře, ceně člověka a svým způsobem o dospívání. Přestože jsem celou knihu věděla jak se bude příběh vyvíjet, poslední věta mě dohnala k slzám.

Iki1
07.02.2025 5 z 5

Jemný, komorní příběh, který mi především evokoval pocit varování před neuváženými pokusy na lidech. Aktuálně právě teď v době mohutného rozvoje umělé inteligence. Tahle kniha se skutečně zakousne do čtenářova mozku a ten na ni jen tak nezapomene. V dalším rozměru je hodně o návratu k lidské podstatě, ať už jsme boží či přírodní dílo. Styl psaní formou deníku v ich formě dává vyniknout autorovým velkým myšlenkách, které umně skryl do duše hlavního představitele. Takhle silný příběh jsem už dlouho nečetl.

m_martina
01.02.2025 5 z 5

Nechápu, jak mi tato kniha mohla tak dlouho unikat? Nyní jsem si ji tedy konečně přečetla, přestože mi ze začátku chvíli trvalo, než jsem si zvykla na trochu zvláštní, nespisovný styl psaní. Ale to netrvalo dlouho a potom už jsem se nedokázala od smutného příběhu Charlieho i myšky Algernona odpoutat. Na konci jsem polykala slzy a po dočtení knihy jsem ji ještě několikrát prolistovala a přečetla si několik pasáží znovu. Je to opravdu literární skvost, jak píše uživatelka Handula přede mnou, a také já se připojuji k nadšení většiny čtenářů zde a určitě se ke knize zase někdy vrátím.

Knižní novinky (4. týden)

17.01.2019

Tím, co bych mohl udělat pro jiné, ještě nenarozené, jako bych žil tisíce normálních životů. A to stačí.

Je jako ostatní děti. Je to hodný chlapec.

Teď chápu, že jedním z důležitých důvodů, proč je třeba chodit na vysokou a získat vzdělání, je, aby se člověk naučil, že všechny věci, kterým věřil celý život, nemusejí být pravdivé - a že nic není takové, jaké se to zdá.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

1966 - Nebula Award (Best Novel)

Kniha Kvety pre Algernona v seznamech

v Přečtených4 582x