Květy zla
Charles Baudelaire
Tato básnická sbírka vznikala řadu let, její autor i vydavatel byli stíhání za urážku náboženské mravnosti i veřejné morálky, řada básní nesměla být uveřejněna vůbec, nakonec bylo zakázáno knihu vydávat. Kniha obsahuje celkem šest částí, celkem 145 básní. Vůbec nejslavnější a nejrozsáhlejší z nich je 1. oddíl nazvaný Splín a ideál, tyto básně vypovídají o poslání, umění nebo o postavení umělce, hovoří také o ženách, které autor současně miloval i nenáviděl, protože ho přitahovaly i odpuzovaly, tak se v básních střídá milostná touha a krutá bezcitnost.... celý text
Literatura světová Poezie
Vydáno: 1948 , MelantrichOriginální název:
Les Fleurs du mal, 1857
![MilkyA MilkyA](https://www.databazeknih.cz/img/users/82_/8289/8289.jpg?v=1381127935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
pamätám jak sme sa v krčme nad vínom s kamoškou učili naspamäť Smrť umelcov :D neviem či to bolo z kvetov zla, ale určo od Baudelaira...snáď by sme ju ešte aj dali dokopy ak by sme sa stretli :D
![LizzieBorden LizzieBorden](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přečtené snad tisíckrát, vlastněno v mnoha a mnoha vydáních. Milované, kouzelné, poutající. A vlastně to byl Baudelaire, kdo mě přivedl k poezii. Asi proto na něj nedám dopustit...
Litanie k Satanovi, Ten, který straší, Pohrobní výčitka, Víno vrahovo... a ona i ta tolik slavná Zdechlina. Úžasné...
![eraserhead eraserhead](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/4420/m_eraserhead-ZBy.jpg?v=1669476541)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Květy zla mi po dlouhé době opět připomenuly, proč vlastně mám rád poesii a proč se k ní pravidelně vracím.
![_andy_ _andy_](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/726/m_726-a37.jpg?v=1459854917)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice zajímavý druh básní... Není snadno je pochopit, ale když se člověk zamyslí, není to tak moc těžké. Nejlepší básně: Albatros, Víno vrahovo, Zdechlina, Smrt milenců.
![Amelie Amelie](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/2310/2310.jpg?v=1381127920)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
dost narocna cetba, plno prazvlastnich sonetu a nekolik tezko pochopitelnych basni... cekala sem neco vic, zaujala snad jen nejznamejsi Mrsina, ktera dava trochu smysl a Duse vina (ci jak se to jmenovalo)... ale neni spatne si to precist, pokud mate cas tak radsi vickrat, aby to dalo smysl
Část díla
1999 | ![]() |
1979 | ![]() |
1974 | ![]() |
2001 | ![]() |
Charles Baudelaire je pro poezii ten, kterého nelze připodobnit, on sám byl samotnou poezií a Květy zla jsou pro milovníka poezie tím, co je Bible pro křesťana.