Kytica z povestí národných
Karel Jaromír Erben
Slovenský preklad českej klasiky. Kytica je najznámejšia zbierka baladických básní, ktorú Karel Jaromír Erben začal písať už ako študent. Balady inšpirované slovanskými aj inými povesťami sa vyznačujú dejovo dramatickým spádom, zatiaľ čo prostredie je vykreslené stručne a popisne. Jednotlivé básne tejto zbierky nás zavedú väčšinou na českú dedinu a zoznamili z nás s príbehmi, ktoré sa odohrali kdesi v minulosti. 66-167-77... celý text
Klasika české literatury, v dětství mně vůbec nebavila a měl jsem k ní odpor (zejména když jsem se musel úvodní báseň učit nazpaměť), ale po čase jsem si uvědomil, že můj názor byl zcela mylný. Moje nejoblíbenější básně jsou asi Zlatý kolovrat, Poklad a Vodník.
To je chvalozpěvů:)
Básně-balady ve formě pro mě snesitelné, ale rozhodně to není něco, co bych si přečetl před spaním nebo, když na mě jdou chmury. Přiznejme si to, je to otřesné, ohavné a depresivní. Je to sice skvěle napsané a taky jsme se to všichni ve škole museli učit nazpaměť, ale to ještě neznamená, že je to básnická extratřída: spíš dobrý na strašení malejch dětí.
Erben je klasika,naprosto jedinečného rázu : ) Kytici si zamiluje každý,kdo si ji alespoň jednou přečte,ale neznám člověka,který by si nepamatoval alespoň Polednici. Moje oblíbená je Svatební košile a Vodník...
Hrůzné, hororové příběhy, které si myslím, předběhly svou dobu. Tato kniha je tak krásně napsaná, až je mi z ní ouvej. Jediný horor (včetně filmových) ze kterého jde vážně strach!
Jedna z nějkrásnějších českých knih. Erbenovy balady nestrácení svoje kouzlo a tajemno :)
Moje opravdu neoblíbenější česká básnická sbírka. Z některých balad mám vždy husí kůži, ale ne tím že bych se bála, ale protože jsou hold skvěle napsané :-).
Klenot české literatury. Jednotlivé mrazivé balady, které vám na základní škole cpali do hlavy. Hrozba pro žáky zš, vynikající zážitek pro přemýšlivé čtenáře.
Erbenova kytice je český základ každého čtivého čtenáře. Jeho balady jsou nadčasové a strhující a ani vám nepřijde divné, že je psána ve verších. Krásné příběhy, ke kterým se ráda vracím!
Vodník, Svatební košile a Zlatý kolovrat jsou snad nejhororovější příběhy, které jsem kdy měl možnost číst. Některé jiné balady ale bohužel padají do nudného průměru.
Toto je mé historicky úplně první setkání s horrorovým žánrem. Obecně vzato totiž Kytice není ničím jiným, než přebásněnými lidovými strašidelnými, krvavými a brutálními příběhy.
láska smrt zfilmováno pověsti národní obrození lidová slovesnost balady básně poezie česká poezie
Část díla
2012 | Máj / Kytice |
2008 | Pohádky |
2016 | Komiksová Kytice |
1974 | Zlatovláska (a jiné české pohádky) |
Zbožňuji Svatební košili, na Štědrý den každoročně čtu Štědrý den a vůbec se s touhle sbírkou nesmírně ráda bojím.