La bella Boema
Václav Řezáč (p)
Jde o příběh Mozartovy lásky k české pěvkyni Josefině Duškové a o jeho pobytu na pražské Bertramce u manželů Duškových.
La bella Boema byla vynikající česká pěvkyně pěvkyně a přítelkyně Mozarta Josefina Dušková. V. Řezáč zachytil jejich vztah v tzv. filmové povídce. Druhá část knihy je kus nedopsaného románu Píseň o věrnosti a zradě, který se odehrává v lázních v českém pohraničí.
Jedna z likvidovaných knih v místní knihovně, celkem sedm výpůjček za celou dobu existence svědčí dost názorně o úrovni této knihy.
První povídka La bella Boema je příjemná oddechovka, kde děj lehce klouže od jednoho obrazu k druhému jakoby na filmovém pásu. Bohužel nebyla zfilmována za autorova života, ale námětu se chytil až Miloš Forman za mořem a vznikl Amadeus, jak píše Petruse21.
Ve druhé části už to zadrhává o socialistické rovnostářské myšlenky lékaře v lázních, které patří pracujícím. Bohudík tenhle román autor nedokončil.
První povídka/novela o Mozartovi byla zajímavá, trošku mi to přišlo jako scénář k Amadeovi od Formana. Druhá povídka/novela už mě tolik nezaujala
Část díla
1968 | Poplach v Kovářské uličce |
1940 | Černé světlo |
1951 | Nástup |
1934 | Kluci, hurá za ním! |
1942 | Svědek |
Dvě novely, jedna o Mozartovi, Josefině a Praze, druhá ze zač. 50. let, lázně Prameny, místní honorace, tj. doktor, hudebníci a spřízněná rodina, zmar tehdejší doby...