Srdce nemá vrásky

Srdce nemá vrásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534792/bmid_srdce-nema-vrasky-65fd8c48b5143.jpg 4 88 88

S hlavní hrdinkou Blankou se setkáváme v září roku 2021. Již pár měsíců si v Kalábrii žije svůj italský sen se vším, co k němu patří. Nechybí křišťálové moře, výhled na Stromboli, báječné jídlo a pohledný Ital - osudový muž, který se nebojí plánovat s Blankou společnou budoucnost. A to i navzdory jejich sedmnáctiletému věkovému rozdílu. Zasáhne do Agostinova rozhodnutí jeho tradičně smýšlející katolická rodina, pro kterou je manželství posvátné? Poznamená jejich vztah přesun do italských Dolomit? Nechte se vtáhnout do příběhu, ve kterém se opět setkáte s Agostinem, Annou, Rózou, signorou Domenicou a dalšími postavami, které vás provázely knihou Láska ve špičce italské boty.... celý text

Aknel26
13.01.2025 3 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem ani neměla moc chuť se pouštět do druhého. Nelíbilo se mi, jak Blanka (ne)řešila spory s nejmladší dcerou ani to, že budovala vztah s rodinou svého milého na lži. Pak jsem ale Blanku Malou viděla v mém oblíbeném pořadu Dobré ráno s ČT, kam přišla i se svým Agostinem, a k přečtení pokračování mě to přece jen přesvědčilo. (Pro zájemce, jedná se o vysílání z 22. května 2024 a na stránkách České televize se dá snadno najít.)
Kniha mě nicméně ničím nepřekvapila. Víc než romantická osobní linka autorky mě bavila sonda do života, domácností, zvyklostí a typických vlastností Italů, přesněji Kalábrijců. Jsou to svérázné osobnosti, svázané tradicemi i pověrami, a sžít se s nimi by bylo složité i pro mě, natož pak pro Blanku, která na mě působí velmi dominantně a ve vztazích nekompromisně.
Pozitivně hodnotím i recepty a turistické tipy. Jelikož vládnu italštinou, potěšily mě také vsuvky přímo v tomto jazyce; jsou nicméně vždy přeložené nebo jejich význam vyplyne z dění.
Co se mi naopak nelíbilo, bylo několik epizod, ve kterých se Blanka chová jako ukřivděný fracek - a které byly úplně zbytečné. Myslím třeba scénu z letadla nebo později z Dolomit, kde si stěžuje, že na ni má šéf vysoké nároky. A také se vůbec nedivím eskalaci vztahů mezi ní a Agostinovou rodinou poté, co praskl její skutečný věk a stav. Myslím, že postoj "tchyně" byl dost pochopitelný - i když to samozřejmě pojala typicky italsky dramaticky.
Opravdu nevím, proč paní spisovatelka děkovala v závěru korektorce, protože ta odvedla velmi mizernou práci. Zejména bych jí doporučila zopakovat si pravidla psaní mě a mně.

Lenča111
12.01.2025 4.5 z 5

Po přečtení prvního dílu, který mě nadchnul, jsem neváhala a vypůjčila si 2. díl. Autobiografické vyprávění pokračuje, romantika vztahu pomalu odplouvá a nastupuje realita každodenního života. Láska Blanky a Agostina je pevná, nerozdělila je ani nevraživost tchyně, která chce pro syna to nejlepší. Kdo ví, zda se dočkáme pokračování...
Krásná, sluncem prosluněná, ale chudá Kalábrie mě láká opět na dovolenou. Letos bude putovní - po pobřeží italské boty s koupáním v průzračném moři....

ujira
30.12.2024 5 z 5

I druhá kniha Blanky Malé o lásce v Italii a k Itálii byla osvěžující, plná krásných obrazů a chutí, lákající k slunci, písku, moři, pomerančům, i k horám, sněhu a svetrům, ale hlavně k odvaze začít žít a milovat po padestáce.

radus
23.12.2024 3 z 5

Všichni tady knihu chválí, mě přišla dost průměrná. Blanka neustále opěvuje toho svého Itala, pořád dokola nám líčí, co kde jedli a vařili... taková pohádka o lidech, kteří snad nemají ani žádné starosti, netíží je práce ani finance...

evik2710
08.11.2024 5 z 5

Super oddychovka úplně se tam vidím

Luciela
23.10.2024 5 z 5

První kniha byla více romantická a vášnivá z pohledu lásky, tato je "vášnivá" ze vztahu italské matky/budoucí tchyně X synovy přítelkyně/budoucí snachy. Je i romantická z krásného popisu samotné Itálie. Jen pro mě bylo těžké si správně přečíst italské názvy měst, míst, výrazy, věty. Skoro vše si člověk domyslí v kontextu i když nebyl vždy doslovný překlad, ale číst jsem se to už později v knize nesnažila, rovnou jsem to přeskočila.
Kniha končí dobře a možná i po čase paní Blanka napíše další díl pod olivovníkem za garáži nebo na pokoji v Dolomitech nebo na Manhattnu a nebo na terase vysněného italského apartmánu... kdo ví, každopádně se budu těšit. A třeba si i konečně něco podle knihy uvařím. Opět je v knize i mnoho receptů.

Iriska62
14.10.2024 3 z 5

Hezké pokračování, 1.díl se mi líbil víc, jsem ale ráda,že se autorce podařil dát život i rodinu do pořádku.

Analady
12.10.2024 3 z 5

Druhou knihu od Blanky Malé jsem si tentokrát poslechla a jsem za to ráda, protože nevím, jestli bych ji dočetla. Poslouchalo se to hezky, ale první kniha se mi líbila víc.

PaníColumbová
10.10.2024 4 z 5

Ve srovnání s předchozí knihou je tahle více povedenější a "italská"... Líbilo :-)

maja2712
04.10.2024 3 z 5

Poslouchala jsem na ČRo. Ne úplně dobře se mi poslouchá autorské čtení, věřím, ze kdybych knihu četla (nejspíš bych si ji nevybrala), užila bych si ji víc. Je hezké sledovat, jak po velkém životním rozhodnutí je autorčina cesta stále protkána láskou, spokojeností, a novými plány

4xbabča
22.09.2024 5 z 5

S Blankou už podruhé i jejím přítelem Agostinem, kdy si plánují svou společnou budoucnost v Kalábrii. I tentokrát je to krásné pohodové čtení o kráse Itálie, nádherné přírodě a výborné italské kuchyni.

p.stranska
21.09.2024 3 z 5

Audiokniha. Stejně jako první díl i tento je průměrný, dost nešťastně načtený samotnou autorkou. Ale stejně jako u předchozího dílu i teď jsem zvědavá, jak se příběh bude dál vyvíjet.

bookcase
10.09.2024 5 z 5

Opět čtivé, ze života, lehce humorné i vážnější, protože Blanka je sice šťastně zamilovaná /a také milována/, ale pořád řeší vztah s nejmladší dcerou a také potenciální tchyní, což už sranda není. Přesto je to čtení lehké, odpočinkové, plné slunné Itálie a dobrého jídla a pití.

eva3992
31.08.2024 4 z 5

Po prvním díle, Láska ve špičce italské boty, už známe Blanku, i to, jak se seznámila se svým osudovým mužem. Nyní se potkáváme v září roku 2021, kdy už společně žijí v italské Kalábrii. Ač se zdá vše zalité sluncem, i v tomto ráji se bude muset řešit nejeden problém.

Obě knihy životních příběhů Blanky Malé jsou tak milým a příjemným čtením. Ocitnete se v prosluněné Kalábrii i ve sněhem zasypaných Dolomitech. Poznáte, jak se žije v Itálii. Jací jsou místní lidé, zvyky, kuchyně, ale třeba i zdravotnictví.

Mám ráda životopisné knihy a tato je místy opravdu hodně osobní. Autorka nám dává otevřeně nahlédnout do svého života nyní, ale ukáže nám i to, čím si prošla v minulosti. Právě díky její otevřenosti a tím, že je sama sebou, máte při čtení pocit, že se s Blankou znáte léta. Ani vám nepřijde, že čtete knihu, ale spíše máte pocit, že sedíte na víně s kamarádkou a povídáte si o životě.

Najdete tu i recepty na italské dobroty, nad kterými se sbíhají sliny už když o nich čtete. A nechybí ani tipy na výlety v podstatě po celé Itálii.

Moc by se mi v knize líbily i fotografie, ale na ty se můžete podívat na instagramu autorky. A rozhodně mě potěšily i drobné ilustrace, které nás provázely celou knihou.

Jediné, co mi trošku vadilo, byly italské věty, které ne vždy byly přeloženy. Jelikož nerozumím italsky ani slovo, a i když byl z kontextu jasný jejich význam, tak mě prostě rušily.

Ale to byla jen drobná vada na kráse, příběhu to nic neubralo. Pokud by se autorka rozhodla pro další knižní pokračování svého příběhu, tak já si ho rozhodně přečtu.

knihovniceS
25.08.2024 5 z 5

Na pokračování příběhu Blanky a Agostina jsem se moc těšila. A právem, druhý díl je ještě lepší, poutavé vyprávění o krásách Kalábrie, o lásce, o životě v Itálii a pro milovníky italské kuchyně nechybí několik receptů. Dávám 5 hvězd a doporučuji.

hzd
24.08.2024 5 z 5

Tak milé letní čtení. Nemohla jsem přestat číst. Jsem moc ráda, že jsem si oba díly koupila.. Nedivím se autorce, že si Itálii zamilovala.

hanap
20.08.2024 3 z 5

Příjemné čtení pro letní dny.

lucisa.n
07.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Vracíme se zpátky do Kalábrie za Blankou a Agostinem. Jak se jim tam žije? Jak všechno ovlivní úraz a soužití v domě s Agovými rodiči? A co Agostinova zimní práce na severu Itálie? Vrátí se tam tentokrát? A co teprve Blančiny rodinné vztahy? Dojde k nějakému posunu? Všechno se dozvíte v této knize.

Na pokračování příběhu této zamilované dvojice jsem se velmi těšila. Ale nejen díky nim, ale také díky slunné Kalábrii. Tu jsem si z popisu už v první knize fakt zamilovala. Byla jsem přesvědčená, že tam letos pojedeme, ale nakonec z praktických důvodu vyhrála dovolená “pouze v Čechách. Tak třeba příští rok. Protože i tentokrát jsem byla více než nalákána. Na průzračné moře, písčité pláže, úzké uličky, památky i zajímavá místa v přírodě a na kalabrijskou kuchyni. Mňam! Opět dostanete k příběhu i pár receptů, pro ty největší nadšence. Já úplně nevím, jestli využiji. Posouvá se samozřejmě o vztah Blanka a Agostina, moc jim fandím, i přesto, že mi jejich láska a příběh přijde nadále hodně naivní. Ale někdo to tak zjevně má. Jsem ráda, že jsem se díky knize opět dostala do velmi známých míst Hradce Králové a východních Čech. Celou knihu jsem v podstatě slupla během pár dní na dovolené a přesně pro tuto příležitost bych vám celý příběh - první i druhý díl - velmi ráda doporučila. Je to vyloženě odpočinkové čtení, které vás dokáže pohltit a knihu pustíte, až budete na úplném konci.

MirrorIsis
02.08.2024 5 z 5

Báječná oddechovka, přečtená za dva večery...

lucifess
22.07.2024 5 z 5

Ideální letní čtení. Už trošku více červená knihovna, ale i tak jsem spokojená a knihu doporučuji k přečtení. Tím, že se jedná o autobiografii, tak vlastně mohu autorce závidět a tleskat. Po nepříliš "úspěšném" životním období, ve vyšším středním věku, najít odvahu, odejít z nespokojeného vztahu a být otevřená novým příležitostem. A najít pak svou spřízněnou duši, lásku a žít svůj sen, o kterém celý život snila.... co může být víc?!

Blanka Malá
česká, 1965