Les obesencov
Liviu Rebreanu
Román odsudzuje krutosť a barbarstvo vojny, bratoražedný boj. Genézou tohto románu je správa o poprave autorovho brata, mladého delostreleckého dôstojníka rakúsko-uhorskej armády.
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1965 , PravdaOriginální název:
Pădurea spânzuraților, 1922
V Lese obesencov som sa teda veľmi príjemne necítil. Stále rozmýšľam prečo, no knižka mi vôbec nesadla, hoci potenciál mala... Apostol Bologa, sedmohradský intelektuál v službách rakúsko-uhorskej armády bojuje proti nepriateľom z vonka i nepriateľovi vo svojom vnútri. Knižka je rozdelená na štyri časti, v prvej hrdina rozoberá svoju lásku k (rakúsko-uhorskej) vlasti, v druhej lásku k Rumunsku, v tretej lásku k žene. A štvrtá je už len cieľová rovinka na ceste k nevyhnutnému koncu. Verím, že toto boli asi tradičné trápenia ľudí tej doby, no v Rebreanovom podaní som nenašiel ani literárny zážitok, ani nič nové, čo by mi priblížilo ducha doby, v ktorej žil a v ktorej tvoril.
první světová válka (1914–1918) rumunská literatura vojáci válečné romány
1928 | Les oběšených |
1980 | Ion |
1985 | Tanec lásky a smrti |
2014 | Adam a Eva |
1961 | Katastrofa a jiné novely |
Vlastenecký román z prostredia rumunsko-maďarského odohrávajúci sa počas prvej sv.vojny. Autora inšpirovala smrť vlastného brata, ktorého obesili ako zbeha.