Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie

Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379022/mid_lide-kolem-stolu-aneb-uvod-do-mezil-1ev-379022.jpg 4 5 5

Knihu tvoří soubor esejů, které volně spojuje téma gastronomie. Autor v nich zkoumá vztahy lidí v různých situacích, zejména u stolu a při společném jídle a pití. Termín „chemie“ přitom chápe v přeneseném a obecném smyslu, jako mezilidskou interakci. Uvádí však také reálné chemické látky, které jako signální chemikálie nebo feromony ovlivňují vzájemné sympatie mezi lidmi, umocňují vztah mezi matkou a dítětem i přitažlivost partnerů. Shrnuje historii stolu, židle a příboru, původ a význam etikety při stolování. Uvažuje o podstatě osobního prostoru a na konkrétních příkladech ukazuje, jak se projeví při mezilidské komunikaci: při přátelském setkání, na vědeckém sympoziu, na svatbě, v čekárně nebo při jednání u kulatého stolu. Závěrem se zamýšlí nad zasedacím pořádkem apoštolů při poslední večeři.... celý text

Přidat komentář

vladka321
24.04.2023 5 z 5

Tak tato kniha mě v poslední době až uchvátila. Je to zajímavá kniha, která vás nevšední formou zavede všude tam, kde si jen lze představit stůl, stolek, stoleček, a to třeba i ten pojízdný ve vlaku. Otevřou se vám dveře do témat, která lze u stolu předvídat, ale také těch, která by vás možná ani nenapadla. Pohodovou formou se dozvíte mnoho zajímavého o mezilidských vztazích, etice, cestování, dějinách, politice, sexualitě, antropologii, zájmech a chemických reakcí skrytých i těch viditelných. Kdo by byl řekl, že je to celkem útlá knížečka ;-)

Štítky knihy

rodina tajemství rodinné vztahy chemie antropologie jídlo gastronomie

Autorovy další knížky

Miroslav Raab
česká, 1938
1999  83%Materiály a člověk: (netradiční úvod do současné materiálové vědy)
2014  73%Molekulární kuchyně
2022  88%Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie