Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie
Miroslav Raab
Knihu tvoří soubor esejů, které volně spojuje téma gastronomie. Autor v nich zkoumá vztahy lidí v různých situacích, zejména u stolu a při společném jídle a pití. Termín „chemie“ přitom chápe v přeneseném a obecném smyslu, jako mezilidskou interakci. Uvádí však také reálné chemické látky, které jako signální chemikálie nebo feromony ovlivňují vzájemné sympatie mezi lidmi, umocňují vztah mezi matkou a dítětem i přitažlivost partnerů. Shrnuje historii stolu, židle a příboru, původ a význam etikety při stolování. Uvažuje o podstatě osobního prostoru a na konkrétních příkladech ukazuje, jak se projeví při mezilidské komunikaci: při přátelském setkání, na vědeckém sympoziu, na svatbě, v čekárně nebo při jednání u kulatého stolu. Závěrem se zamýšlí nad zasedacím pořádkem apoštolů při poslední večeři.... celý text
Přidat komentář
Štítky knihy
rodina tajemství rodinné vztahy chemie antropologie jídlo gastronomie
Autorovy další knížky
1999 | Materiály a člověk: (netradiční úvod do současné materiálové vědy) |
2014 | Molekulární kuchyně |
2022 | Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie |
Tak tato kniha mě v poslední době až uchvátila. Je to zajímavá kniha, která vás nevšední formou zavede všude tam, kde si jen lze představit stůl, stolek, stoleček, a to třeba i ten pojízdný ve vlaku. Otevřou se vám dveře do témat, která lze u stolu předvídat, ale také těch, která by vás možná ani nenapadla. Pohodovou formou se dozvíte mnoho zajímavého o mezilidských vztazích, etice, cestování, dějinách, politice, sexualitě, antropologii, zájmech a chemických reakcí skrytých i těch viditelných. Kdo by byl řekl, že je to celkem útlá knížečka ;-)