Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie recenze

Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379022/mid_lide-kolem-stolu-aneb-uvod-do-mezil-1ev-379022.jpg 4 5 5

Knihu tvoří soubor esejů, které volně spojuje téma gastronomie. Autor v nich zkoumá vztahy lidí v různých situacích, zejména u stolu a při společném jídle a pití. Termín „chemie“ přitom chápe v přeneseném a obecném smyslu, jako mezilidskou interakci. Uvádí však také reálné chemické látky, které jako signální chemikálie nebo feromony ovlivňují vzájemné sympatie mezi lidmi, umocňují vztah mezi matkou a dítětem i přitažlivost partnerů. Shrnuje historii stolu, židle a příboru, původ a význam etikety při stolování. Uvažuje o podstatě osobního prostoru a na konkrétních příkladech ukazuje, jak se projeví při mezilidské komunikaci: při přátelském setkání, na vědeckém sympoziu, na svatbě, v čekárně nebo při jednání u kulatého stolu. Závěrem se zamýšlí nad zasedacím pořádkem apoštolů při poslední večeři.... celý text

Štítky knihy

rodina tajemství rodinné vztahy chemie antropologie jídlo gastronomie

Autorovy další knížky

Miroslav Raab
česká, 1938
1999  83%Materiály a člověk: (netradiční úvod do současné materiálové vědy)
2014  73%Molekulární kuchyně
2022  88%Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie